luni, ianuarie 23, 2023

Istanbul: Pârâul Riva s-a înnegrit. Ministrul a lansat o anchetă


Pârâul Riva, cunoscut și sub numele de „Pârâul Çayağzı”, care se revarsa în Marea Neagră din nordul regiunii Marmara, s-a înnegrit din nou, relatează DHA.

Pe lângă schimbarea culorii în pârâu, au atras atenția și stratificările asemănătoare petrolului văzute pe suprafața apei din apropierea țărmului și deșeurile lăsate în jurul țărmului.

În urma plângerilor tot mai dese despre pârâu, unde s-a răspândit și mirosul, echipele afiliate Ministerului Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice au început să lucreze prin prelevarea de probe din apă și noroi de pe sol din anumite puncte ale pârâului. 

 „În urmă cu douăzeci de ani, era mult mai frumos. Obișnuiam să pescuim aici in copilărie. Acum pescarii nici măcar nu își pot spăla bărcile aici, din cauza poluării apei. Situația este cu adevărat deplorabila.”, susține Erol Şener, un alt localnic.

Pârâul Riva, lung de aproximativ 32 de kilometri, are conexiuni cu barajul Ömerli și cu unitățile avansate de tratare biologică a apelor reziduale İSKİ Pașaköy. Tabăra echipelor naționale Hasan Doğan Federația Turcă de Fotbal (TFF) și unitățile de antrenament din Riva se numără printre structurile importante de pe malul pârâului.

Poluarea din pârâul Riva afectează negativ mijloacele de trai ale oamenilor care locuiesc în cartierul Beykoz Bozhane, agricultura și creșterea animalelor.

Vești bune pentru turiștii moldoveni! Un zbor direct către Istanbul a fost introdus

Wizz Air, operatorul aerian cu cele mai multe zboruri externe disponibile de la Iași, a anunțat că cursa va fi disponibilă din 4 aprilie, iar noua rută directă va fi operată cu o frecvență de trei zboruri pe săptămână.

O nouă linie de metrou! De la Aeroportul Istanbul în cartierul Eyüpsultan în doar 24 de minute!

Legătura de metrou de 34 de kilometri marchează prima conexiune feroviară cu aeroportul din Istanbul.

Cel mai important vot din Turcia. Erdogan vrea alegeri cu o lună înainte

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a semnalat că intenționează să anticipeze următoarele alegeri generale cu o lună înainte, pe 14 mai, conform presei turcești.

Bărbat concediat pentru că soția era investigată. Curtea Supremă din Turcia a dat verdictul!

Resul Aydın, care lucra la o rafinărie de zahăr de stat din provincia Elazig, din estul Turciei, a fost concediat printr-un decret de urgență în 2017, ca parte a unei epurări după puciul eșuat din 2016.

Istanbul: O navă cu cerealelor din Ucraina a oprit traficul de pe Bosfor

Nava a eșuat în partea asiatică a Istanbulului, suspendând traficul în ambele direcții pe una dintre cele mai aglomerate căi de transport maritim din lume.

Fără precedent! CEDO examinează cazul unui profesor, victimă a epurarilor guvernului lui Erdogan 

Dacă instanța decide că a existat o încălcare a drepturilor în cazul fostului profesor Yüksel Yalçınkaya, soarta miilor de persoane care au fost condamnate sau sunt judecate pentru acuzații de terorism din cauza legăturilor lor cu Mișcarea Gülen se poate schimba.

Turcia: 520 de copii sub 6 ani, în închisoare cu mamele lor

Conform raportului publicat de Sezgin Tanrıkulu, deputat din principalul partid din opoziție, Partidului Popular Republican (CHP), în închisorile turcești găzduiesc aproximativ 14.000 de femei, dintre care 470 sunt însoțite de copiii lor.

Suedia: Un ziar a anunțat un concurs de satiră despre Erdogan. Premiul de 1000 de euro

Editorul-șef al ziarului Flamman, Leonidas Aretakis, susține că competiția, care se desfășoară până vineri, ar trebui văzută ca un protest împotriva guvernului suedez și a lui Erdogan, precum și o apărare a libertății de exprimare și un act de solidaritate cu kurzii vulnerabili.