marți, iulie 16, 2024

Crimă în Turcia: 6 reținuți în legătură cu uciderea fostului președinte al Lupilor Gri

Șase din cei 17 suspecți care au fost arestați în legătură cu uciderea fostului președinte al Lupilor Gri, aripa de tineret a Partidului Mișcarea Naționalistă (MHP), de extremă dreapta, conform Turkish Minutes.

Sinan Ateş, un academic și fostul președinte al Lupilor Gri, a fost împușcat mortal în capitala Ankara săptămâna trecută. 

Ateş, care părăsea un apartament din Kızılırmak cu un prieten când au fost atacaţi de doi bărbaţi pe motociclete, a fost grav rănit de un glonţ la cap şi a fost declarat decedat la scurt timp după ce a fost dus la spital.

Potrivit presei turce, 17 suspecți au fost reținuți până acum în cadrul unei anchete declanșate asupra incidentului de către Parchetul-șef din Ankara. Șase suspecți au fost arestați în așteptarea procesului.

Printre arestați se numără Vedat Balkaya, care conducea motocicleta în timpul atacului, și membrul consiliului provincial al MHP din İstanbul, Ufuk Köktürk.

Eray Özyağcı, care a tras cu arma, și Doğukan Çep, care era hotărât să aibă legături atât cu Balkaya, cât și cu Özyağcı, sunt încă în libertate.

Cine este Ateș?

Ateș, care a ocupat funcția de președinte al Lupilor Gri între 2019 și 2020, a fost demis direct de Bahçeli, liderul MHP, aliat cu partidul lui Erdogan și a fost ținta membrilor grupului pe rețelele de socializare. 

De asemenea, el a atras o reacție din partea membrilor MHP recent pentru că s-au fotografiat cu figuri din partidul naționalist de opoziție.

În 2020, Franța a interzis oficial Lupii Gri, după ce un centru dedicat memoriei celor care au murit în uciderile în masă ale armenilor în timpul Primului Război Mondial a fost deformat cu graffiti, inclusiv numele Lupii Gri.

La începutul anului trecut, Parlamentul European a cerut Uniunii Europene și statelor sale membre să examineze posibilitatea de a adăuga Lupii Gri pe lista teroristă a UE.

În raportul său pentru perioada 2019-2020, pregătit de raportorul Turciei, Nacho Sanchez Amor, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la grup, declarând că se extinde la niveluri îngrijorătoare nu numai în Turcia, ci și în țările UE.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.