luni, octombrie 2, 2023

Crimă în Turcia: 6 reținuți în legătură cu uciderea fostului președinte al Lupilor Gri

Șase din cei 17 suspecți care au fost arestați în legătură cu uciderea fostului președinte al Lupilor Gri, aripa de tineret a Partidului Mișcarea Naționalistă (MHP), de extremă dreapta, conform Turkish Minutes.

Sinan Ateş, un academic și fostul președinte al Lupilor Gri, a fost împușcat mortal în capitala Ankara săptămâna trecută. 

Ateş, care părăsea un apartament din Kızılırmak cu un prieten când au fost atacaţi de doi bărbaţi pe motociclete, a fost grav rănit de un glonţ la cap şi a fost declarat decedat la scurt timp după ce a fost dus la spital.

Potrivit presei turce, 17 suspecți au fost reținuți până acum în cadrul unei anchete declanșate asupra incidentului de către Parchetul-șef din Ankara. Șase suspecți au fost arestați în așteptarea procesului.

Printre arestați se numără Vedat Balkaya, care conducea motocicleta în timpul atacului, și membrul consiliului provincial al MHP din İstanbul, Ufuk Köktürk.

Eray Özyağcı, care a tras cu arma, și Doğukan Çep, care era hotărât să aibă legături atât cu Balkaya, cât și cu Özyağcı, sunt încă în libertate.

Cine este Ateș?

Ateș, care a ocupat funcția de președinte al Lupilor Gri între 2019 și 2020, a fost demis direct de Bahçeli, liderul MHP, aliat cu partidul lui Erdogan și a fost ținta membrilor grupului pe rețelele de socializare. 

De asemenea, el a atras o reacție din partea membrilor MHP recent pentru că s-au fotografiat cu figuri din partidul naționalist de opoziție.

În 2020, Franța a interzis oficial Lupii Gri, după ce un centru dedicat memoriei celor care au murit în uciderile în masă ale armenilor în timpul Primului Război Mondial a fost deformat cu graffiti, inclusiv numele Lupii Gri.

La începutul anului trecut, Parlamentul European a cerut Uniunii Europene și statelor sale membre să examineze posibilitatea de a adăuga Lupii Gri pe lista teroristă a UE.

În raportul său pentru perioada 2019-2020, pregătit de raportorul Turciei, Nacho Sanchez Amor, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la grup, declarând că se extinde la niveluri îngrijorătoare nu numai în Turcia, ci și în țările UE.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.