vineri, septembrie 24, 2021

Presa chineză reacţionează dur la declaraţiile lui Trump privind China

 Donald Trump este pe drumul greșit dacă vede China ca pe o „bucată de carne bună de tăiat” sau ca pe o țară pe care „să o manipuleze după cum dorește”, și-a exprimat marți indignarea presa de stat chineză, care îl numește „debutant” pe președintele ales al SUA, relatează AFP.

 „Trump poate să disprețuiască personalul diplomatic de la Washington, însă trebuie mai întâi să stăpânească realitatea relațiilor internaționale, nu viziunea sa fantasmatică, înainte de a manevra bisturiul”.(China Daily)

 

„Postările de pe Twitter ascund adevărata sa intenție: să trateze China ca și cum ar fi o bucată de carne de oaie bună de tăiat (…) Vrea să devasteze alte țări pentru a asigura prosperitatea SUA”, a scris cotidianul Global Times, apropiat de Partidul Comunist.

Într-un editorial extrem de dur, acest cotidian scrie, pe un ton naționalist, că președintele ales al SUA nu va avea mijloacele „de a-și pune în practică tiradele” și atacă, în versiunea sa chineză, „provocările și contra-adevărurile” celui „care este incapabil să își țină gura”.

 După ce a acceptat vineri un apel telefonic de la președintele taiwanez, Trump a acuzat duminică Beijingul că își ‘devaluează’ moneda și că „ridică un vast complex militar în Marea Chinei de Sud”.

Într-o primă fază, media oficiale chinez l-au menajat pe președintele ales al SUA, punând ieșirile sale pe seama ‘lipsei de experiență’. Însă tonul s-a schimbat marți, când au fost transmise avertismente dure magnatului imobiliar.

 „Trump face mult zgomot, dar nu se poate sustrage regulilor de joc ale marilor puteri. Nu are resursele suficiente pentru a manipula China așa cum dorește”, insistă Global Times. „Beijingul va răspunde dacă acțiunile sale afectează interesele Chinei”, adaugă publicația.

În același timp, cotidianul de stat China Daily îi transmite acestui ‘novice în diplomație’ să urmeze un curs rapid în realpolitik:

De asemenea, într-un lung editorial, Cotidianul Poporului, portavocea Partidului Comunist, scrie că nu este vorba doar de ‘lipsă de experiență’ sau naivitate. „Unii spun că Trump nu are experiență în diplomație sau în chestiuni militare (…), dar în realitate nu este vorba că ar fi ignorant, ci și are propriile poziții. (Îngrijorarea este că acestea) nu sunt compatibile cu logica fundamentală a relațiilor sino-americane”, notează publicația.

„China este extrem de conștientă de discursul dublu al SUA privind politica chineză”, însă Trump nu va putea de unul singur să zguduie realizările diplomației chineze, adaugă Cotidianul Poporului.

„În calitate de președinte ales, Trump se poate aștepta la o anume indulgență. Însă va fi altceva când va deveni președinte”, a scris la rândul său China Daily.

O „linie roşie” în politica internaţională a fost din nou depăşită prin discuţia la telefon pe care preşedintele ales a avut-o cu preşedintele Taiwanului, Tsai Ing Wen

http://edition.cnn.com/2016/12/05/politics/donald-trump-china-taiwan-clash/

Situația economică din Turcia: O treime din populația are datorii. În total de 875 de miliarde de lire

Situația economică din Turcia: O treime din populația are datorii. În total de 875 de miliarde de lire

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia

Premieră în Turcia: Curtea Constituțională obligă guvernul să plătească daune unui bărbat torturat de poliție

Premieră în Turcia: Curtea Constituțională obligă guvernul să plătească daune unui bărbat torturat de poliție