22 C
București
joi, septembrie 24, 2020

Presa chineză reacţionează dur la declaraţiile lui Trump privind China

 Donald Trump este pe drumul greșit dacă vede China ca pe o „bucată de carne bună de tăiat” sau ca pe o țară pe care „să o manipuleze după cum dorește”, și-a exprimat marți indignarea presa de stat chineză, care îl numește „debutant” pe președintele ales al SUA, relatează AFP.

 „Trump poate să disprețuiască personalul diplomatic de la Washington, însă trebuie mai întâi să stăpânească realitatea relațiilor internaționale, nu viziunea sa fantasmatică, înainte de a manevra bisturiul”.(China Daily)

 

„Postările de pe Twitter ascund adevărata sa intenție: să trateze China ca și cum ar fi o bucată de carne de oaie bună de tăiat (…) Vrea să devasteze alte țări pentru a asigura prosperitatea SUA”, a scris cotidianul Global Times, apropiat de Partidul Comunist.

Într-un editorial extrem de dur, acest cotidian scrie, pe un ton naționalist, că președintele ales al SUA nu va avea mijloacele „de a-și pune în practică tiradele” și atacă, în versiunea sa chineză, „provocările și contra-adevărurile” celui „care este incapabil să își țină gura”.

 După ce a acceptat vineri un apel telefonic de la președintele taiwanez, Trump a acuzat duminică Beijingul că își ‘devaluează’ moneda și că „ridică un vast complex militar în Marea Chinei de Sud”.

Într-o primă fază, media oficiale chinez l-au menajat pe președintele ales al SUA, punând ieșirile sale pe seama ‘lipsei de experiență’. Însă tonul s-a schimbat marți, când au fost transmise avertismente dure magnatului imobiliar.

 „Trump face mult zgomot, dar nu se poate sustrage regulilor de joc ale marilor puteri. Nu are resursele suficiente pentru a manipula China așa cum dorește”, insistă Global Times. „Beijingul va răspunde dacă acțiunile sale afectează interesele Chinei”, adaugă publicația.

În același timp, cotidianul de stat China Daily îi transmite acestui ‘novice în diplomație’ să urmeze un curs rapid în realpolitik:

De asemenea, într-un lung editorial, Cotidianul Poporului, portavocea Partidului Comunist, scrie că nu este vorba doar de ‘lipsă de experiență’ sau naivitate. „Unii spun că Trump nu are experiență în diplomație sau în chestiuni militare (…), dar în realitate nu este vorba că ar fi ignorant, ci și are propriile poziții. (Îngrijorarea este că acestea) nu sunt compatibile cu logica fundamentală a relațiilor sino-americane”, notează publicația.

„China este extrem de conștientă de discursul dublu al SUA privind politica chineză”, însă Trump nu va putea de unul singur să zguduie realizările diplomației chineze, adaugă Cotidianul Poporului.

„În calitate de președinte ales, Trump se poate aștepta la o anume indulgență. Însă va fi altceva când va deveni președinte”, a scris la rândul său China Daily.

O „linie roşie” în politica internaţională a fost din nou depăşită prin discuţia la telefon pe care preşedintele ales a avut-o cu preşedintele Taiwanului, Tsai Ing Wen

http://edition.cnn.com/2016/12/05/politics/donald-trump-china-taiwan-clash/

Istanbul: Tânăr reținut pentru contrabandă cu maimuțe

Un tânăr influencer, în vârstă de 24 de ani, a fost reținut pentru contrabandă cu maimuțe.

Faimoasa pisică Gli din Hagia Sophia a intrat în izolare și primește tratament

Faimoasa pisică Gli, care locuiește în Haghia Sophia a fost pusă în izolare și primește tratament după ce s-a îmbolnăvit.

Ankara: Medicii poartă o panglică neagră în semn de protest pentru moartea colegilor infectați cu COVID-19

Camera de Medicină din Ankara (ATO) a cerut un protest de patru zile ca demonstrație în fața morții profesioniștilor din domeniul sănătății din Turcia în urma infectării cu COVID-19.Medicii au fost îndemnați să poarte panglici negre.

Turcia se pregătește pentru noi restricții de călătorie pe fondul creșterii numărului de cazuri COVID-19

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia a trecut la o „nouă fază” în lupta împotriva pandemiei COVID-19, semnalând că guvernul...

Turcia testează prima mașină zburătoare autohtonă „Cezeri”

Prima mașină zburătoare din Turcia, numită Cezeri, a fost trecut cu succes primule teste din Istanbul, a declarat producătorul, pe 15 septembrie.

Peste 36.000 de persoane au fost cercetate pentru că l-au „insultat” pe Erdoğan

Peste 36.000 de oameni au fost cercetați într-un an pentru „insultarea” președintelui Recep Tayyip Erdoğan, au arătat statisticile Ministerului Justiției, citat de Duvar English.

Istanbul: Compania de metrou a crescut numărul de șoferi care sunt femei

Metroul din Istanbul a angajat 88 de șoferi de sex feminin, crescând numărul de 11 la 99. Noile șoferițe și-au primit legitimațiile după finalizarea pregătirii, la o ceremonie la care a participat, joi, primarul din Istanbul, Ekrem Imamoğlu.

100 de muzicieni s-au sinucis în timpul pandemiei în Turcia

Aproape 100 de muzicieni s-au sinucis de la începutul pandemiei COVID-19 în Turcia, potrivit datelor Uniunii Muzicienilor și Interpreților (Müzik-Sen), a declarat pe 15 septembrie, principalul adjunct al opoziției Gamze Tașcıer.