joi, martie 28, 2024

Presa chineză reacţionează dur la declaraţiile lui Trump privind China

 Donald Trump este pe drumul greșit dacă vede China ca pe o „bucată de carne bună de tăiat” sau ca pe o țară pe care „să o manipuleze după cum dorește”, și-a exprimat marți indignarea presa de stat chineză, care îl numește „debutant” pe președintele ales al SUA, relatează AFP.

 „Trump poate să disprețuiască personalul diplomatic de la Washington, însă trebuie mai întâi să stăpânească realitatea relațiilor internaționale, nu viziunea sa fantasmatică, înainte de a manevra bisturiul”.(China Daily)

 

„Postările de pe Twitter ascund adevărata sa intenție: să trateze China ca și cum ar fi o bucată de carne de oaie bună de tăiat (…) Vrea să devasteze alte țări pentru a asigura prosperitatea SUA”, a scris cotidianul Global Times, apropiat de Partidul Comunist.

Într-un editorial extrem de dur, acest cotidian scrie, pe un ton naționalist, că președintele ales al SUA nu va avea mijloacele „de a-și pune în practică tiradele” și atacă, în versiunea sa chineză, „provocările și contra-adevărurile” celui „care este incapabil să își țină gura”.

 După ce a acceptat vineri un apel telefonic de la președintele taiwanez, Trump a acuzat duminică Beijingul că își ‘devaluează’ moneda și că „ridică un vast complex militar în Marea Chinei de Sud”.

Într-o primă fază, media oficiale chinez l-au menajat pe președintele ales al SUA, punând ieșirile sale pe seama ‘lipsei de experiență’. Însă tonul s-a schimbat marți, când au fost transmise avertismente dure magnatului imobiliar.

 „Trump face mult zgomot, dar nu se poate sustrage regulilor de joc ale marilor puteri. Nu are resursele suficiente pentru a manipula China așa cum dorește”, insistă Global Times. „Beijingul va răspunde dacă acțiunile sale afectează interesele Chinei”, adaugă publicația.

În același timp, cotidianul de stat China Daily îi transmite acestui ‘novice în diplomație’ să urmeze un curs rapid în realpolitik:

De asemenea, într-un lung editorial, Cotidianul Poporului, portavocea Partidului Comunist, scrie că nu este vorba doar de ‘lipsă de experiență’ sau naivitate. „Unii spun că Trump nu are experiență în diplomație sau în chestiuni militare (…), dar în realitate nu este vorba că ar fi ignorant, ci și are propriile poziții. (Îngrijorarea este că acestea) nu sunt compatibile cu logica fundamentală a relațiilor sino-americane”, notează publicația.

„China este extrem de conștientă de discursul dublu al SUA privind politica chineză”, însă Trump nu va putea de unul singur să zguduie realizările diplomației chineze, adaugă Cotidianul Poporului.

„În calitate de președinte ales, Trump se poate aștepta la o anume indulgență. Însă va fi altceva când va deveni președinte”, a scris la rândul său China Daily.

O „linie roşie” în politica internaţională a fost din nou depăşită prin discuţia la telefon pe care preşedintele ales a avut-o cu preşedintele Taiwanului, Tsai Ing Wen

http://edition.cnn.com/2016/12/05/politics/donald-trump-china-taiwan-clash/

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne