joi, septembrie 1, 2022

Premieră în Turcia: Curtea Constituțională obligă guvernul să plătească daune unui bărbat torturat de poliție

Curtea Constituțională a Turciei a decis în favoarea unui reclamant care a susținut că a fost torturat timp de 25 de zile în timpul detenției și a cerut guvernului turc să plătească daune morale, conform Stockholm Center For Freedome.

Instanța obligă guvernul turc să plătească 50.000 TL (6.000 USD) în daune morale și să lanseze o anchetă asupra făptașii.

Declarații șocante

Reclamantul, identificat ca A.A., a fost reținut la 26 august 2016 sub acuzația de apartenență la o organizație teroristă și i s-a cerut să depună mărturie împotriva unei persoane despre care a aflat mai târziu că este soldat. Când a refuzat, a fost a bătut în mod violent și agresat sexual.

„Am fost dus într-o cameră în care mi-au scos pantalonii și lenjeria și m-au făcut să mă aplec în fața unei canapele, iar un ofițer de poliție înalt, bine construit, cu părul cărunt, a încercat să mă violeze. Alți polițiști au urmărit acest lucru și unul dintre ei a înregistrat incidentul. Vei spune că îl cunoști pe acest om”, au spus ei, referindu-se la soldatul care l-au arătat înainte.

Când A.A. a spus că nu cunoaște persoana în cauză, polițiștii și-au continuat amenințările.

„Ești alături de noi 30 de zile, mâine te vom viola cu bastonul dacă nu spui că îl cunoști”, i-au spus ofițerii.

Bătăile au continuat după ce a fost transferat la o sală de sport care era folosită ca centru de detenție. El le-a cerut ofițerilor să nu-i lovească una dintre urechi acolo unde fusese operat. Un inspector l-a lovit în mod deliberat de 50 sau 60 de ori la urechi.

A.A. ulterior a fost dus la departamentul de combatere a terorismului poliției din Afyon, unde a fost bătut grav de mai mulți ofițeri. I s-au arătat câteva fotografii și i s-a cerut să depună mărturie împotriva lor.

 „Dacă nu, o vom lua și pe soția ta și ea va deveni amantă pentru alții”, l-au amenințat ofițerii.

Pentru a-l intimida A.A. mai departe, i-au adus soția până unde era ținut și au spus că va fi reținută și ea. Bărbatul a decis să semneze mărturia pe care poliția o pregătise, temându-se că soția sa va fi rănită.

Acuzat de calomnie

A.A. a depus o plângere la procuratura. Însă în decembrie 2017, parchetul a decis să nu dea în judecată cazul, susținând că acuzațiile nu erau justificate și că „minciuna este o strategie importantă a organizației teroriste.”

Procurorul a adus de fapt un dosar penal împotriva lui A.A. pentru calomnie, susținând că plângerea face parte dintr-un efort organizat de subminare a investigațiilor asupra mișcării Gülen.

Departamentul de poliție Afyon este cunoscut pentru astfel de cazuri. În octombrie 2020, o altă victimă, Mehmet Eren, a vorbit despre experiența sa și despre modul în care ofițerii de poliție l-au amenințat cu agresarea sexuală a fiicei sale și au adus-o pe soție pentru interogatoriu.

Săptămâna trecută o altă victimă, Șaban Sarıkaya, a vorbit despre modul în care a fost supus torturii și a asistat la torturarea altor persoane în perioada în care a stat în custodia poliției din provincia Afyon.

Turcia: Mâncare stradală, preferata turcilor, afectată de inflație

„Creșterea prețurilor are un impact în special asupra noastră. Ca studenți, ne bazăm pe banii de buzunar dați de familiile noastre. Cu greu ne putem permite să mergem la un restaurant și să comandăm o friptură, covrigi sunt întotdeauna alegerea noastră”, a declarat pentru un student din cartierul popular Kızılay, din Ankara.

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

Turcia: Producția de automobile a crescut cu 37,4% în ultimele 6 luni

Producătorii de automobile au produs 742.969 de unități în primele șapte luni ale acestui an, inclusiv automobile și vehicule comerciale, în timp ce exporturile din sector au crescut cu 16,2%, până la 59.596.