vineri, mai 24, 2024

Premieră în Turcia: Curtea Constituțională obligă guvernul să plătească daune unui bărbat torturat de poliție

Curtea Constituțională a Turciei a decis în favoarea unui reclamant care a susținut că a fost torturat timp de 25 de zile în timpul detenției și a cerut guvernului turc să plătească daune morale, conform Stockholm Center For Freedome.

Instanța obligă guvernul turc să plătească 50.000 TL (6.000 USD) în daune morale și să lanseze o anchetă asupra făptașii.

Declarații șocante

Reclamantul, identificat ca A.A., a fost reținut la 26 august 2016 sub acuzația de apartenență la o organizație teroristă și i s-a cerut să depună mărturie împotriva unei persoane despre care a aflat mai târziu că este soldat. Când a refuzat, a fost a bătut în mod violent și agresat sexual.

„Am fost dus într-o cameră în care mi-au scos pantalonii și lenjeria și m-au făcut să mă aplec în fața unei canapele, iar un ofițer de poliție înalt, bine construit, cu părul cărunt, a încercat să mă violeze. Alți polițiști au urmărit acest lucru și unul dintre ei a înregistrat incidentul. Vei spune că îl cunoști pe acest om”, au spus ei, referindu-se la soldatul care l-au arătat înainte.

Când A.A. a spus că nu cunoaște persoana în cauză, polițiștii și-au continuat amenințările.

„Ești alături de noi 30 de zile, mâine te vom viola cu bastonul dacă nu spui că îl cunoști”, i-au spus ofițerii.

Bătăile au continuat după ce a fost transferat la o sală de sport care era folosită ca centru de detenție. El le-a cerut ofițerilor să nu-i lovească una dintre urechi acolo unde fusese operat. Un inspector l-a lovit în mod deliberat de 50 sau 60 de ori la urechi.

A.A. ulterior a fost dus la departamentul de combatere a terorismului poliției din Afyon, unde a fost bătut grav de mai mulți ofițeri. I s-au arătat câteva fotografii și i s-a cerut să depună mărturie împotriva lor.

 „Dacă nu, o vom lua și pe soția ta și ea va deveni amantă pentru alții”, l-au amenințat ofițerii.

Pentru a-l intimida A.A. mai departe, i-au adus soția până unde era ținut și au spus că va fi reținută și ea. Bărbatul a decis să semneze mărturia pe care poliția o pregătise, temându-se că soția sa va fi rănită.

Acuzat de calomnie

A.A. a depus o plângere la procuratura. Însă în decembrie 2017, parchetul a decis să nu dea în judecată cazul, susținând că acuzațiile nu erau justificate și că „minciuna este o strategie importantă a organizației teroriste.”

Procurorul a adus de fapt un dosar penal împotriva lui A.A. pentru calomnie, susținând că plângerea face parte dintr-un efort organizat de subminare a investigațiilor asupra mișcării Gülen.

Departamentul de poliție Afyon este cunoscut pentru astfel de cazuri. În octombrie 2020, o altă victimă, Mehmet Eren, a vorbit despre experiența sa și despre modul în care ofițerii de poliție l-au amenințat cu agresarea sexuală a fiicei sale și au adus-o pe soție pentru interogatoriu.

Săptămâna trecută o altă victimă, Șaban Sarıkaya, a vorbit despre modul în care a fost supus torturii și a asistat la torturarea altor persoane în perioada în care a stat în custodia poliției din provincia Afyon.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

Chiriile în Istanbul. Care este cea mai scumpă și cea mai ieftină zonă?

În consecință, Sarıyer a ocupat primul loc în districtele din Istanbul în ceea ce privește prețul chiriei locuințelor cu o medie de 51.591 de lire, urmat de Beșiktaș cu 41.500 de lire și Kadıköy cu 32.820 de lire. 

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri. 

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial.