vineri, ianuarie 7, 2022

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia

Turkey Tribunal, un tribunal internațional simbolic condus de societatea civilă înființat pentru a judeca încălcările recente ale drepturilor omului din Turcia se va convoca la Geneva, între 21 și 25 septembrie, conform Turkish Minutes.

Tribunalul, înființat sub inițiativa firmei de avocatură belgiene Van Steenbrugge Advocaten (VSA), își propune să evalueze și să raporteze „toate încălcările drepturilor omului care au loc sub jurisdicția autorităților turcești”, potrivit site-ului al tribunalului.

Completul de judecători al tribunalului include figuri notabile precum Françoise Baroness Tulkens, fost vicepreședinte al CEDO, Johann van der Westhuizen, fost judecător al Curții Constituționale din Africa de Sud, Giorgio Malinverni și Dr. Ledi Bianku, care a fost judecător al CEDO.

Completul de judecători va asculta declarațiile martorilor care au fost victime ale încălcărilor drepturilor omului în Turcia.

Mehmet Alp, un profesor care a fost în mod repetat răpit și torturat de forțele de securitate turcești, Erhan Doğan, un alt profesor care a fost torturat în custodia poliției,Eren Keskin, un activist pentru drepturile omului care a fost arestat și întemnițat și Mesut Kaçmaz, care a fost răpit de serviciile de informații turcești, vor fi audiați în calitate de martori în timpul sesiunilor tribunalului săptămâna viitoare.

Printre martori se numără și jurnaliștii care locuiesc în exil, Cevheri Güven și Meltem Oktay, creatorul de modă Barbaros Șansal, politicianul kurd, Faysal Sarıyıldız, fostul procuror Hasan Dursun și fostul judecător Süleyman Bozoğlu.

Audierile vor fi transmise în direct. În ultima zi, tribunalul își va anunța verdictul, care va fi publicat și pe site.

Urmând ca guvernului turc i se va oferi ocazia să răspundă.

Turcia se confruntă cu o criză a drepturilor omului care se adâncește în ultimii ani, iar președintele Recep Tayyip Erdoğan, cu scopul de a-și consolida conducerea, a subminat în mod sistematic stâlpii fundamentali ai democrației a Turciei.

În 2016, guvernul turc a efectuat o epurare masivă a instituțiilor de stat sub pretextul unei loviturii de stat. Peste 150.000 de funcționari publici, inclusiv 4.156 judecători și procurori, precum și 20.610 membri ai forțelor armate au fost eliminați din posturi pentru presupusa apartenență sau relații cu „organizații teroriste”.

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan