vineri, iunie 21, 2024

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia

Turkey Tribunal, un tribunal internațional simbolic condus de societatea civilă înființat pentru a judeca încălcările recente ale drepturilor omului din Turcia se va convoca la Geneva, între 21 și 25 septembrie, conform Turkish Minutes.

Tribunalul, înființat sub inițiativa firmei de avocatură belgiene Van Steenbrugge Advocaten (VSA), își propune să evalueze și să raporteze „toate încălcările drepturilor omului care au loc sub jurisdicția autorităților turcești”, potrivit site-ului al tribunalului.

Completul de judecători al tribunalului include figuri notabile precum Françoise Baroness Tulkens, fost vicepreședinte al CEDO, Johann van der Westhuizen, fost judecător al Curții Constituționale din Africa de Sud, Giorgio Malinverni și Dr. Ledi Bianku, care a fost judecător al CEDO.

Completul de judecători va asculta declarațiile martorilor care au fost victime ale încălcărilor drepturilor omului în Turcia.

Mehmet Alp, un profesor care a fost în mod repetat răpit și torturat de forțele de securitate turcești, Erhan Doğan, un alt profesor care a fost torturat în custodia poliției,Eren Keskin, un activist pentru drepturile omului care a fost arestat și întemnițat și Mesut Kaçmaz, care a fost răpit de serviciile de informații turcești, vor fi audiați în calitate de martori în timpul sesiunilor tribunalului săptămâna viitoare.

Printre martori se numără și jurnaliștii care locuiesc în exil, Cevheri Güven și Meltem Oktay, creatorul de modă Barbaros Șansal, politicianul kurd, Faysal Sarıyıldız, fostul procuror Hasan Dursun și fostul judecător Süleyman Bozoğlu.

Audierile vor fi transmise în direct. În ultima zi, tribunalul își va anunța verdictul, care va fi publicat și pe site.

Urmând ca guvernului turc i se va oferi ocazia să răspundă.

Turcia se confruntă cu o criză a drepturilor omului care se adâncește în ultimii ani, iar președintele Recep Tayyip Erdoğan, cu scopul de a-și consolida conducerea, a subminat în mod sistematic stâlpii fundamentali ai democrației a Turciei.

În 2016, guvernul turc a efectuat o epurare masivă a instituțiilor de stat sub pretextul unei loviturii de stat. Peste 150.000 de funcționari publici, inclusiv 4.156 judecători și procurori, precum și 20.610 membri ai forțelor armate au fost eliminați din posturi pentru presupusa apartenență sau relații cu „organizații teroriste”.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.