vineri, aprilie 8, 2022

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia

Turkey Tribunal, un tribunal internațional simbolic condus de societatea civilă înființat pentru a judeca încălcările recente ale drepturilor omului din Turcia se va convoca la Geneva, între 21 și 25 septembrie, conform Turkish Minutes.

Tribunalul, înființat sub inițiativa firmei de avocatură belgiene Van Steenbrugge Advocaten (VSA), își propune să evalueze și să raporteze „toate încălcările drepturilor omului care au loc sub jurisdicția autorităților turcești”, potrivit site-ului al tribunalului.

Completul de judecători al tribunalului include figuri notabile precum Françoise Baroness Tulkens, fost vicepreședinte al CEDO, Johann van der Westhuizen, fost judecător al Curții Constituționale din Africa de Sud, Giorgio Malinverni și Dr. Ledi Bianku, care a fost judecător al CEDO.

Completul de judecători va asculta declarațiile martorilor care au fost victime ale încălcărilor drepturilor omului în Turcia.

Mehmet Alp, un profesor care a fost în mod repetat răpit și torturat de forțele de securitate turcești, Erhan Doğan, un alt profesor care a fost torturat în custodia poliției,Eren Keskin, un activist pentru drepturile omului care a fost arestat și întemnițat și Mesut Kaçmaz, care a fost răpit de serviciile de informații turcești, vor fi audiați în calitate de martori în timpul sesiunilor tribunalului săptămâna viitoare.

Printre martori se numără și jurnaliștii care locuiesc în exil, Cevheri Güven și Meltem Oktay, creatorul de modă Barbaros Șansal, politicianul kurd, Faysal Sarıyıldız, fostul procuror Hasan Dursun și fostul judecător Süleyman Bozoğlu.

Audierile vor fi transmise în direct. În ultima zi, tribunalul își va anunța verdictul, care va fi publicat și pe site.

Urmând ca guvernului turc i se va oferi ocazia să răspundă.

Turcia se confruntă cu o criză a drepturilor omului care se adâncește în ultimii ani, iar președintele Recep Tayyip Erdoğan, cu scopul de a-și consolida conducerea, a subminat în mod sistematic stâlpii fundamentali ai democrației a Turciei.

În 2016, guvernul turc a efectuat o epurare masivă a instituțiilor de stat sub pretextul unei loviturii de stat. Peste 150.000 de funcționari publici, inclusiv 4.156 judecători și procurori, precum și 20.610 membri ai forțelor armate au fost eliminați din posturi pentru presupusa apartenență sau relații cu „organizații teroriste”.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.