Curtea Constituțională a Turciei a decis în favoarea unui reclamant care a susținut că a fost torturat timp de 25 de zile în timpul detenției și a cerut guvernului turc să plătească daune morale, conform Stockholm Center For Freedome.
Instanța obligă guvernul turc să plătească 50.000 TL (6.000 USD) în daune morale și să lanseze o anchetă asupra făptașii.
Declarații șocante
Reclamantul, identificat ca A.A., a fost reținut la 26 august 2016 sub acuzația de apartenență la o organizație teroristă și i s-a cerut să depună mărturie împotriva unei persoane despre care a aflat mai târziu că este soldat. Când a refuzat, a fost a bătut în mod violent și agresat sexual.
„Am fost dus într-o cameră în care mi-au scos pantalonii și lenjeria și m-au făcut să mă aplec în fața unei canapele, iar un ofițer de poliție înalt, bine construit, cu părul cărunt, a încercat să mă violeze. Alți polițiști au urmărit acest lucru și unul dintre ei a înregistrat incidentul. Vei spune că îl cunoști pe acest om”, au spus ei, referindu-se la soldatul care l-au arătat înainte.
Când A.A. a spus că nu cunoaște persoana în cauză, polițiștii și-au continuat amenințările.
„Ești alături de noi 30 de zile, mâine te vom viola cu bastonul dacă nu spui că îl cunoști”, i-au spus ofițerii.
Bătăile au continuat după ce a fost transferat la o sală de sport care era folosită ca centru de detenție. El le-a cerut ofițerilor să nu-i lovească una dintre urechi acolo unde fusese operat. Un inspector l-a lovit în mod deliberat de 50 sau 60 de ori la urechi.
A.A. ulterior a fost dus la departamentul de combatere a terorismului poliției din Afyon, unde a fost bătut grav de mai mulți ofițeri. I s-au arătat câteva fotografii și i s-a cerut să depună mărturie împotriva lor.
„Dacă nu, o vom lua și pe soția ta și ea va deveni amantă pentru alții”, l-au amenințat ofițerii.
Pentru a-l intimida A.A. mai departe, i-au adus soția până unde era ținut și au spus că va fi reținută și ea. Bărbatul a decis să semneze mărturia pe care poliția o pregătise, temându-se că soția sa va fi rănită.
Acuzat de calomnie
A.A. a depus o plângere la procuratura. Însă în decembrie 2017, parchetul a decis să nu dea în judecată cazul, susținând că acuzațiile nu erau justificate și că „minciuna este o strategie importantă a organizației teroriste.”
Procurorul a adus de fapt un dosar penal împotriva lui A.A. pentru calomnie, susținând că plângerea face parte dintr-un efort organizat de subminare a investigațiilor asupra mișcării Gülen.
Departamentul de poliție Afyon este cunoscut pentru astfel de cazuri. În octombrie 2020, o altă victimă, Mehmet Eren, a vorbit despre experiența sa și despre modul în care ofițerii de poliție l-au amenințat cu agresarea sexuală a fiicei sale și au adus-o pe soție pentru interogatoriu.
Săptămâna trecută o altă victimă, Șaban Sarıkaya, a vorbit despre modul în care a fost supus torturii și a asistat la torturarea altor persoane în perioada în care a stat în custodia poliției din provincia Afyon.