luni, martie 20, 2023

Povestea robotului Steve şi aventurile inteligenţei artificiale

Steve a fost un robot de securitate din gama K5 și a fost amplasat în Georgetown, un cartier elegant din Washington.

Accidentul lui, petrecut la jumătatea lunii iulie, prezentat ca „o sinucidere” de un grup de internauți cu simțul umorului, i-a adus o celebritate imediată pe rețelele de socializare. De atunci, robotul a fost retrimis la sediul companiei sale, Knightscope, în Silicon Valley, și a fost înlocuit cu „sora” lui, Robie.

Potrivit mai multor specialiști în noile tehnologii, mașinile precum Steve reprezintă viitorul, în pofida unor accidente, în domeniul serviciilor de securitate și al forțelor de ordine.

Compania Knightscope a alocat 17 milioane de dolari și a alcătuit o echipă specializată în robotică, menținerea ordinii publice, inteligență artificială și construcția de automobile.

Compania californiană a fost înființată după „tragicele evenimente din Sandy Hook și Boston”, potrivit unui mesaj publicat pe site-ul ei, referindu-se la masacrul comis într-o școală primară în 2012 și la dublul atentat comis în timpul Maratonului de la Boston din 2013.

Camere video, microfoane și detectoare

Aceste mașini nu au ca scop înlocuirea oamenilor, ci au misiunea de a îi ajuta pe agenții însărcinați cu menținerea ordinii publice, afirmă reprezentanții companiei Knightscope.

Toți acești roboți sunt echipați cu camere panoramice și în infraroșu, microfoane, detectoare de mișcare și diverse tehnologii care le permit numeroase funcții, inclusiv să monitorizeze plăcuțele de înmatriculare ale autovehiculelor.

Un „software de detectare a anomaliilor” le permite să identifice eventualele amenințări și să alerteze autoritățile.

Knightscope a semnat un acord cu o companie de securitate pentru amplasarea în mai multe tipuri de clădiri a roboților K5, ce au o înălțime de un metru și jumătate, și a „verișorilor” lor, K3, mai scunzi și programați pentru a-și desfășura activitatea în interior.

Unul dintre principalele avantaje pentru clienți este reducerea costurilor: prețul mediu de utilizare a acestor roboți este de 7 dolari pe oră.

Alte companii s-au lansat și ele în acest sector: Cobalt Robotics amplasează roboți de securitate de interior în mai multe clădiri din California, mai ales în timpul nopții și în weekenduri.

Roboții „au inteligența unei mașini autonome, dar sunt programați pentru securitatea de interior”, a explicat Travis Deyle, cofondator al Cobalt Robotics și fost inginer la Google X.

Ei pot fi desfășurați ca o flotă într-un imobil, unde sunt supravegheați din interiorul unui post de control.

„Se vor afla în căutarea a ceva ce nu ar trebui să se afle acolo, scurgeri de apă, gaze etc. Când detectează ceva, previn un om”, a adăugat Travis Deyle.

După părerea specialistului american, acest sector se află încă într-o etapă incipientă și ar trebui să se dezvolte cu rapiditate, profitând de descoperirile tehnice făcute în domeniul senzorilor ieftini și în sectorul inteligenței artificiale.

„Vom asista la o dezvoltare a roboților special concepuți pentru a efectua anumite sarcini”, afirmă J.P. Gownder, un analist specializat în robotică al companiei Forrester Research.

Roboții „nu resimt oboseala ca agenții de securitate. Această meserie este dură, inclusiv din punct de vedere psihic, nimic nu se petrece înainte ca anumite lucruri să se declanșeze”, a adăugat același specialist american.

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

ONU pentru femei. Discuții despre arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar

Fundația Jurnaliștilor și Scriitorilor (JWF) din New York co-organizează 12 evenimente cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW67), în parteneriat cu organizații ale societății civile și instituții de învățământ din întreaga lume, inclusiv România

Imagini apocaliptice! Provinciile afectate de cutremur, inundate în urma ploilor torențiale

Ploile care au afectat regiunea de sud-est a Turciei de marți noaptea au făcut ravagii, lăsând case, spitale și afaceri inundate, conform...

Caz unic în Europa: Universitățile turcești fără autonomie. Erdogan deține controlul deplin asupra rectorilor

Potrivit raportului, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan deține controlul deplin asupra numirii rectorilor universităților. Anterior, președintele trebuia să numească o persoană din trei candidați care au fost aleși de personalul universitar și de Consiliul de Învățământ Superior al Turciei (YÖK).

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Veste mult așteptată de turci! Prețul la carburant scade sub 20 de lire

Turcii, care au fost afectați de fluctuația prețurilor la carburanți pe fondul evenimentelor internaționale, se vor bucura de motorină mai ieftină, conform...