28.2 C
București
miercuri, septembrie 16, 2020

Povestea robotului Steve şi aventurile inteligenţei artificiale

Steve a fost un robot de securitate din gama K5 și a fost amplasat în Georgetown, un cartier elegant din Washington.

Accidentul lui, petrecut la jumătatea lunii iulie, prezentat ca „o sinucidere” de un grup de internauți cu simțul umorului, i-a adus o celebritate imediată pe rețelele de socializare. De atunci, robotul a fost retrimis la sediul companiei sale, Knightscope, în Silicon Valley, și a fost înlocuit cu „sora” lui, Robie.

Potrivit mai multor specialiști în noile tehnologii, mașinile precum Steve reprezintă viitorul, în pofida unor accidente, în domeniul serviciilor de securitate și al forțelor de ordine.

Compania Knightscope a alocat 17 milioane de dolari și a alcătuit o echipă specializată în robotică, menținerea ordinii publice, inteligență artificială și construcția de automobile.

Compania californiană a fost înființată după „tragicele evenimente din Sandy Hook și Boston”, potrivit unui mesaj publicat pe site-ul ei, referindu-se la masacrul comis într-o școală primară în 2012 și la dublul atentat comis în timpul Maratonului de la Boston din 2013.

Camere video, microfoane și detectoare

Aceste mașini nu au ca scop înlocuirea oamenilor, ci au misiunea de a îi ajuta pe agenții însărcinați cu menținerea ordinii publice, afirmă reprezentanții companiei Knightscope.

Toți acești roboți sunt echipați cu camere panoramice și în infraroșu, microfoane, detectoare de mișcare și diverse tehnologii care le permit numeroase funcții, inclusiv să monitorizeze plăcuțele de înmatriculare ale autovehiculelor.

Un „software de detectare a anomaliilor” le permite să identifice eventualele amenințări și să alerteze autoritățile.

Knightscope a semnat un acord cu o companie de securitate pentru amplasarea în mai multe tipuri de clădiri a roboților K5, ce au o înălțime de un metru și jumătate, și a „verișorilor” lor, K3, mai scunzi și programați pentru a-și desfășura activitatea în interior.

Unul dintre principalele avantaje pentru clienți este reducerea costurilor: prețul mediu de utilizare a acestor roboți este de 7 dolari pe oră.

Alte companii s-au lansat și ele în acest sector: Cobalt Robotics amplasează roboți de securitate de interior în mai multe clădiri din California, mai ales în timpul nopții și în weekenduri.

Roboții „au inteligența unei mașini autonome, dar sunt programați pentru securitatea de interior”, a explicat Travis Deyle, cofondator al Cobalt Robotics și fost inginer la Google X.

Ei pot fi desfășurați ca o flotă într-un imobil, unde sunt supravegheați din interiorul unui post de control.

„Se vor afla în căutarea a ceva ce nu ar trebui să se afle acolo, scurgeri de apă, gaze etc. Când detectează ceva, previn un om”, a adăugat Travis Deyle.

După părerea specialistului american, acest sector se află încă într-o etapă incipientă și ar trebui să se dezvolte cu rapiditate, profitând de descoperirile tehnice făcute în domeniul senzorilor ieftini și în sectorul inteligenței artificiale.

„Vom asista la o dezvoltare a roboților special concepuți pentru a efectua anumite sarcini”, afirmă J.P. Gownder, un analist specializat în robotică al companiei Forrester Research.

Roboții „nu resimt oboseala ca agenții de securitate. Această meserie este dură, inclusiv din punct de vedere psihic, nimic nu se petrece înainte ca anumite lucruri să se declanșeze”, a adăugat același specialist american.

Turcia: Profesor condamnat, ținut în cătușe la înmormântarea fiicei sale

Un profesor închis pentru presupusă apartenență la o organizație teroristă a fost ținut în cătușe, sâmbătă, la înmormântarea fiicei sale de doar 21 de ani, relatează Stockholm Center for Freedome.

Istanbul: Hotel de lux va fi vândut după ce proprietarul nu și-a plătit datoriile

Les Ottomans, un hotel de lux din Istanbul, de tip boutique, în Bosfor, va fi vândut săptămâna aceasta după ce proprietarul nu a reușit să se răscumpere împrumuturile către o bancă.

Constanța: Cum s-au deschis școlile în timpul pandemiei COVID-19

Însă, anul acesta, în prima zi de școală în instituțiile de învățământ din Constanța avut curțile pustii, dar pregătită cu semne care marchează distanțarea socială, bannere care anunță obligativitatea purtării de mască, dezinfectante, și tot ce este necesar pentru protecția elevilor.

Ankara: Mandat de arestare pentru 60 de avocați sunt acuzații de terorism

Procuratura șefă din Ankara a emis, vineri, mandate de arestare pentru 60 de avocați acuzați de terorism, relatează Turkish Minutes.

CoronaVirus: 90% din turci consideră că trebuie impusă o interdicție de circulație națională

90% din populația Turciei consideră că ar trebui să fie impusă o interdicție de circulație la nivel național sau în fiecare provincie, conform unui sondaj realizat de sondajul Ipsos.

Turcia: Pacienții cu COVID-19 obligați să poarte brățări.Amenzi de 3.150 de lire pentru cei care încalcă regula

Consiliul provincial de sănătate din sud-estul Mardin a decis pe 10 septembrie că toți pacienții cu COVID-19 vor fi obligați să poarte...

Jurnalistul turc reținut că a „insultat” un sultan într-o postare de pe Twitter

Poliția din orașul estic Van a arestat un jurnalist independent pentru că ar fi insultat un sultan printr-o postare pe Twitter, relatează Commitee to Protect Journalists.

Grecia îi împinge înapoi pe migranții care fug de persecuțiile guvernului lui Erdogan

Grecia ar fi împins înapoi spre Turcia 10 solicitanți de azil turci care au încercat să treacă, miercuri, râul Evros, a raportat site-ul de știri Tr724.