miercuri, aprilie 24, 2024

Povestea robotului Steve şi aventurile inteligenţei artificiale

Steve a fost un robot de securitate din gama K5 și a fost amplasat în Georgetown, un cartier elegant din Washington.

Accidentul lui, petrecut la jumătatea lunii iulie, prezentat ca „o sinucidere” de un grup de internauți cu simțul umorului, i-a adus o celebritate imediată pe rețelele de socializare. De atunci, robotul a fost retrimis la sediul companiei sale, Knightscope, în Silicon Valley, și a fost înlocuit cu „sora” lui, Robie.

Potrivit mai multor specialiști în noile tehnologii, mașinile precum Steve reprezintă viitorul, în pofida unor accidente, în domeniul serviciilor de securitate și al forțelor de ordine.

Compania Knightscope a alocat 17 milioane de dolari și a alcătuit o echipă specializată în robotică, menținerea ordinii publice, inteligență artificială și construcția de automobile.

Compania californiană a fost înființată după „tragicele evenimente din Sandy Hook și Boston”, potrivit unui mesaj publicat pe site-ul ei, referindu-se la masacrul comis într-o școală primară în 2012 și la dublul atentat comis în timpul Maratonului de la Boston din 2013.

Camere video, microfoane și detectoare

Aceste mașini nu au ca scop înlocuirea oamenilor, ci au misiunea de a îi ajuta pe agenții însărcinați cu menținerea ordinii publice, afirmă reprezentanții companiei Knightscope.

Toți acești roboți sunt echipați cu camere panoramice și în infraroșu, microfoane, detectoare de mișcare și diverse tehnologii care le permit numeroase funcții, inclusiv să monitorizeze plăcuțele de înmatriculare ale autovehiculelor.

Un „software de detectare a anomaliilor” le permite să identifice eventualele amenințări și să alerteze autoritățile.

Knightscope a semnat un acord cu o companie de securitate pentru amplasarea în mai multe tipuri de clădiri a roboților K5, ce au o înălțime de un metru și jumătate, și a „verișorilor” lor, K3, mai scunzi și programați pentru a-și desfășura activitatea în interior.

Unul dintre principalele avantaje pentru clienți este reducerea costurilor: prețul mediu de utilizare a acestor roboți este de 7 dolari pe oră.

Alte companii s-au lansat și ele în acest sector: Cobalt Robotics amplasează roboți de securitate de interior în mai multe clădiri din California, mai ales în timpul nopții și în weekenduri.

Roboții „au inteligența unei mașini autonome, dar sunt programați pentru securitatea de interior”, a explicat Travis Deyle, cofondator al Cobalt Robotics și fost inginer la Google X.

Ei pot fi desfășurați ca o flotă într-un imobil, unde sunt supravegheați din interiorul unui post de control.

„Se vor afla în căutarea a ceva ce nu ar trebui să se afle acolo, scurgeri de apă, gaze etc. Când detectează ceva, previn un om”, a adăugat Travis Deyle.

După părerea specialistului american, acest sector se află încă într-o etapă incipientă și ar trebui să se dezvolte cu rapiditate, profitând de descoperirile tehnice făcute în domeniul senzorilor ieftini și în sectorul inteligenței artificiale.

„Vom asista la o dezvoltare a roboților special concepuți pentru a efectua anumite sarcini”, afirmă J.P. Gownder, un analist specializat în robotică al companiei Forrester Research.

Roboții „nu resimt oboseala ca agenții de securitate. Această meserie este dură, inclusiv din punct de vedere psihic, nimic nu se petrece înainte ca anumite lucruri să se declanșeze”, a adăugat același specialist american.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org