marți, mai 17, 2022

Povestea ajunsă virală a unui fost cadet în vârstă de 22 de ani, condamnat la 7 ani de închisoare

Un fost cadet militar a fost arestat pe aeroportul din Izmir pentru a executa o pedeapsă de șapte ani și șase luni pentru legături cu Mișcarea Gülen, conform Stockholm Center for Freedome.

Mustafa Enis Durak, în vârstă de 22 de ani, care este în prezent student în anul trei la medicină, a fost arestat de trei ori în ultimele șase luni. 

Prima dată, pe 6 decembrie 2021, dar a fost eliberat 20 de zile mai târziu. Tânărul a fost arestat din nou pe 14 aprilie și trimis la o închisoare din Izmir pentru a fi eliberat doar o săptămână mai târziu.

Durak a fost acuzat că a participat la întâlniri religioase când era cadet militar și că a respectat practici islamice precum rugăciunea, care sunt strict reglementate de armata turcă. A fost presat să denunțe la numele prietenilor săi care au participat la întâlniri, cu toate acestea, Durak a refuzat și a negat toate acuzațiile.

Avea 16 ani în timpul loviturii de stat

Familia lui Durak a spus că tânărul avea doar 14 ani când a fost acceptat la un liceu militar din Istanbul. Avea 16 ani când a avut loc tentativa de lovitură de stat, iar familia s-a susține că  nu poate fi tras la răspundere.

Un total de 259 de cadeți militari au fost reținuți sub acuzația de lovitură de stat, pe 16 iulie 2016 și au fost arestați patru zile mai târziu. Cadeții au fost inculpați la un an după ce au fost puși în arest preventiv, iar procesul lor s-a încheiat în mai 2018.

178 dintre cadeți au fost condamnați la închisoare pe viață sub acuzația de încercare de a răsturna ordinea constituțională și de încercare de a răsturna guvernul și parlamentul turc prin folosirea forței, precum și apartenența la o organizație teroristă.

Cadeții spun că nu știau că se desfășoară o tentativă de lovitură de stat și că acționau la ordinele superiorilor lor, care le-au spus că a avut loc un atac terorist.

Imagine ajunsă virală

Un artist italian, Gianluca Constantini l-a pictat pe tânărul Emis Durak, împreună cu mama lui, pe un peretele unui magazin din #Istanbul, după ce imaginea celor doi a ajuns virală.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan i-a vizat pe adepții Mișcării Gülen, un grup bazat pe credință inspirat de clerul turc Fethullah Gülen, încă de la investigațiile de corupție din 17-25 decembrie 2013, care l-au implicat pe primul ministru de atunci Erdoğan, membrii familiei sale și cercul său interior.

La scurt timp după tentativa de lovitură de stat, guvernul a închis academiile militare, liceele militare și școlile pregătitoare și le-a înlocuit cu o universitate militară aflată sub jurisdicția Ministerului Apărării.

Turcia: Pedeapsă cu închisoare majorată pentru stocarea de alimente

Ministrul Justiției, Bekir Bozdağ a anunțat că autoritățile turce lucrează la resetarea pedepsei cu închisoare cu până la trei ani, pentru stocarea de elimente, pe fondul crizei economice.

Erdogan nu vrea Suedia și Finlandei în NATO: ”Au devenit un refugiu pentru terorism”

„Urmărim evoluțiile (despre procesul lor de aderare la NATO), însă nu vedem acest lucru în mod pozitiv. Țările scandinave sunt ca un refugiu sigur pentru organizațiile teroriste. PKK, DHKP-C și-au făcut cuib în țări precum Suedia sau Olanda. Sau chiar au un loc în parlamentele lor. În acel moment, nu putem considera asta într-un mod pozitiv”, a susținut  Erdoğan, într-un discurs.

Povestea ajunsă virală a unui fost cadet în vârstă de 22 de ani, condamnat la 7 ani de închisoare

Povestea ajunsă virală a unui fost cadet în vârstă de 22 de ani, condamnat la 7 ani de închisoare

Erdogan și mecanismele de finanțare a terorismului pentru a-și viza adversarii

Persoanele ale căror nume apar pe listele publicate s-au confruntat cu diverse repercusiuni, inclusiv înghețarea sau închiderea conturilor, scoruri negative de credit și diverse alte dificultăți personale și financiare în țările occidentale.

Turcia: Lucrătorii migranți sunt exploatați de angajatori 

Eyüp Özer de la United Metal Workers Union (Birlesik Metal Is) a declarat că mulți migranți nu pot obține un permis de muncă.

Ankara: 11 femei inculpate pentru că au făcut oțet în închisoarea

O anchetă a fost declanșată asupra deținutelor din închisoarea pentru femei din Sincan, în august, 2021, sub acuzația de „transfer obiecte interzise într-o închisoare sau la locul de arest” , precum sticle de plastic cu apă și apă gazoasă.

Erdogan își elimină concurența. Politician condamnat, cu interdicție de a mai face politică timp de cinci ani

Curtea de Casație a Turciei a decis o condamnare pentru una dintre numele vehiculate pentru alegerile din 2023, pentru primăria din Istanbul, conform presei turcești.

O gafă a dus la un scandal. Primarul Istanbulului ar putea pierde șansa la președinție în 2023

Edilul Istanbulul este unul dintre posibili candidați ai opoziției pentru alegerile prezidențiale din 2023, însă o mică greșeală a dus la un întreg scandal, care ar putea schimba traiectoria politici din Turcia.