sâmbătă, mai 25, 2024

Povestea ajunsă virală a unui fost cadet în vârstă de 22 de ani, condamnat la 7 ani de închisoare

Un fost cadet militar a fost arestat pe aeroportul din Izmir pentru a executa o pedeapsă de șapte ani și șase luni pentru legături cu Mișcarea Gülen, conform Stockholm Center for Freedome.

Mustafa Enis Durak, în vârstă de 22 de ani, care este în prezent student în anul trei la medicină, a fost arestat de trei ori în ultimele șase luni. 

Prima dată, pe 6 decembrie 2021, dar a fost eliberat 20 de zile mai târziu. Tânărul a fost arestat din nou pe 14 aprilie și trimis la o închisoare din Izmir pentru a fi eliberat doar o săptămână mai târziu.

Durak a fost acuzat că a participat la întâlniri religioase când era cadet militar și că a respectat practici islamice precum rugăciunea, care sunt strict reglementate de armata turcă. A fost presat să denunțe la numele prietenilor săi care au participat la întâlniri, cu toate acestea, Durak a refuzat și a negat toate acuzațiile.

Avea 16 ani în timpul loviturii de stat

Familia lui Durak a spus că tânărul avea doar 14 ani când a fost acceptat la un liceu militar din Istanbul. Avea 16 ani când a avut loc tentativa de lovitură de stat, iar familia s-a susține că  nu poate fi tras la răspundere.

Un total de 259 de cadeți militari au fost reținuți sub acuzația de lovitură de stat, pe 16 iulie 2016 și au fost arestați patru zile mai târziu. Cadeții au fost inculpați la un an după ce au fost puși în arest preventiv, iar procesul lor s-a încheiat în mai 2018.

178 dintre cadeți au fost condamnați la închisoare pe viață sub acuzația de încercare de a răsturna ordinea constituțională și de încercare de a răsturna guvernul și parlamentul turc prin folosirea forței, precum și apartenența la o organizație teroristă.

Cadeții spun că nu știau că se desfășoară o tentativă de lovitură de stat și că acționau la ordinele superiorilor lor, care le-au spus că a avut loc un atac terorist.

Imagine ajunsă virală

Un artist italian, Gianluca Constantini l-a pictat pe tânărul Emis Durak, împreună cu mama lui, pe un peretele unui magazin din #Istanbul, după ce imaginea celor doi a ajuns virală.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan i-a vizat pe adepții Mișcării Gülen, un grup bazat pe credință inspirat de clerul turc Fethullah Gülen, încă de la investigațiile de corupție din 17-25 decembrie 2013, care l-au implicat pe primul ministru de atunci Erdoğan, membrii familiei sale și cercul său interior.

La scurt timp după tentativa de lovitură de stat, guvernul a închis academiile militare, liceele militare și școlile pregătitoare și le-a înlocuit cu o universitate militară aflată sub jurisdicția Ministerului Apărării.

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri. 

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

Chiriile în Istanbul. Care este cea mai scumpă și cea mai ieftină zonă?

În consecință, Sarıyer a ocupat primul loc în districtele din Istanbul în ceea ce privește prețul chiriei locuințelor cu o medie de 51.591 de lire, urmat de Beșiktaș cu 41.500 de lire și Kadıköy cu 32.820 de lire. 

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei.