marți, noiembrie 29, 2022

Povestea ajunsă virală a unui fost cadet în vârstă de 22 de ani, condamnat la 7 ani de închisoare

Un fost cadet militar a fost arestat pe aeroportul din Izmir pentru a executa o pedeapsă de șapte ani și șase luni pentru legături cu Mișcarea Gülen, conform Stockholm Center for Freedome.

Mustafa Enis Durak, în vârstă de 22 de ani, care este în prezent student în anul trei la medicină, a fost arestat de trei ori în ultimele șase luni. 

Prima dată, pe 6 decembrie 2021, dar a fost eliberat 20 de zile mai târziu. Tânărul a fost arestat din nou pe 14 aprilie și trimis la o închisoare din Izmir pentru a fi eliberat doar o săptămână mai târziu.

Durak a fost acuzat că a participat la întâlniri religioase când era cadet militar și că a respectat practici islamice precum rugăciunea, care sunt strict reglementate de armata turcă. A fost presat să denunțe la numele prietenilor săi care au participat la întâlniri, cu toate acestea, Durak a refuzat și a negat toate acuzațiile.

Avea 16 ani în timpul loviturii de stat

Familia lui Durak a spus că tânărul avea doar 14 ani când a fost acceptat la un liceu militar din Istanbul. Avea 16 ani când a avut loc tentativa de lovitură de stat, iar familia s-a susține că  nu poate fi tras la răspundere.

Un total de 259 de cadeți militari au fost reținuți sub acuzația de lovitură de stat, pe 16 iulie 2016 și au fost arestați patru zile mai târziu. Cadeții au fost inculpați la un an după ce au fost puși în arest preventiv, iar procesul lor s-a încheiat în mai 2018.

178 dintre cadeți au fost condamnați la închisoare pe viață sub acuzația de încercare de a răsturna ordinea constituțională și de încercare de a răsturna guvernul și parlamentul turc prin folosirea forței, precum și apartenența la o organizație teroristă.

Cadeții spun că nu știau că se desfășoară o tentativă de lovitură de stat și că acționau la ordinele superiorilor lor, care le-au spus că a avut loc un atac terorist.

Imagine ajunsă virală

Un artist italian, Gianluca Constantini l-a pictat pe tânărul Emis Durak, împreună cu mama lui, pe un peretele unui magazin din #Istanbul, după ce imaginea celor doi a ajuns virală.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan i-a vizat pe adepții Mișcării Gülen, un grup bazat pe credință inspirat de clerul turc Fethullah Gülen, încă de la investigațiile de corupție din 17-25 decembrie 2013, care l-au implicat pe primul ministru de atunci Erdoğan, membrii familiei sale și cercul său interior.

La scurt timp după tentativa de lovitură de stat, guvernul a închis academiile militare, liceele militare și școlile pregătitoare și le-a înlocuit cu o universitate militară aflată sub jurisdicția Ministerului Apărării.

Cutremur puternic în Turcia: 1 mort și 45 de răniți

Un cutremur cu magnitudine de 5,9 a avut loc, în dimineața de miercuri, în Turcia, conform presei turce.a

Turcia: Numărul turiștilor a ajuns la 45 de milioane în 10 luni. Nemții pe primul loc

În aceeași perioadă a anului 2021, 2,75 milioane de turişti germani au venit în Turcia. În 2020, această cifră a fost de puțin peste 1 milion.

O turcoaică, primul academician, care predă istoria Imperiul Otoman la Vatican

Aksoy, care a lucrat mult timp în arhivele Vaticanului, a fost ales să predea un curs despre relațiile dintre papalitate și Imperiul Otoman în istoria Orientului apropiat la Institutul Pontifical Oriental.

Criza economică din Turcia: Anvelope de iarnă au început să fie date în chirie

Serdar Pektaş, care lucrează de 10 ani ca producător de anvelope pentru autovehicule în districtul Kadirli, din Osmaniye, a decis să continue serviciul de închiriere a anvelopelor de iarnă pe care l-a început anul trecut.

Demirtaș despre explozia din Istanbul: „Focalizați-vă pe fapte ascunse, nu pe este arătat”

În articolul său intitulat „Doar întreb”, Demirtaș a amintit că 52 de kilograme de explozibili au fost găsite într-o mașină de poliție în provincia estică, Yüksekova în martie și a examinat declarațiile ministrului de interne, Süleyman Soylu.

Una dintre cele mai bune călătorii din lume pentru 2023: Istanbul-Sofia Express

Trenul de noapte din Turcia către Bulgaria a început să funcționeze din nou în acest an și a fost votat de Lonely...

Istanbul: Cum se menține cultura străveche a cafelei în lumea modernă

Există locuri mai proaste pentru o cafea de dimineață decât la unchiul Mustafa Jean. Stând pe unul dintre scaunele din curtea liniştită de lângă bulevardul Istiklal, îmi dau seama că nu sunt singurul care crede asta: o pisică de stradă şi-a găsit şi ea un loc propriu, ghemuită pe o pernă lângă mine raze. Un zgomot liniștit de cești vine din bucătăria mică din colț.