luni, decembrie 11, 2023

Povestea ajunsă virală a unui fost cadet în vârstă de 22 de ani, condamnat la 7 ani de închisoare

Un fost cadet militar a fost arestat pe aeroportul din Izmir pentru a executa o pedeapsă de șapte ani și șase luni pentru legături cu Mișcarea Gülen, conform Stockholm Center for Freedome.

Mustafa Enis Durak, în vârstă de 22 de ani, care este în prezent student în anul trei la medicină, a fost arestat de trei ori în ultimele șase luni. 

Prima dată, pe 6 decembrie 2021, dar a fost eliberat 20 de zile mai târziu. Tânărul a fost arestat din nou pe 14 aprilie și trimis la o închisoare din Izmir pentru a fi eliberat doar o săptămână mai târziu.

Durak a fost acuzat că a participat la întâlniri religioase când era cadet militar și că a respectat practici islamice precum rugăciunea, care sunt strict reglementate de armata turcă. A fost presat să denunțe la numele prietenilor săi care au participat la întâlniri, cu toate acestea, Durak a refuzat și a negat toate acuzațiile.

Avea 16 ani în timpul loviturii de stat

Familia lui Durak a spus că tânărul avea doar 14 ani când a fost acceptat la un liceu militar din Istanbul. Avea 16 ani când a avut loc tentativa de lovitură de stat, iar familia s-a susține că  nu poate fi tras la răspundere.

Un total de 259 de cadeți militari au fost reținuți sub acuzația de lovitură de stat, pe 16 iulie 2016 și au fost arestați patru zile mai târziu. Cadeții au fost inculpați la un an după ce au fost puși în arest preventiv, iar procesul lor s-a încheiat în mai 2018.

178 dintre cadeți au fost condamnați la închisoare pe viață sub acuzația de încercare de a răsturna ordinea constituțională și de încercare de a răsturna guvernul și parlamentul turc prin folosirea forței, precum și apartenența la o organizație teroristă.

Cadeții spun că nu știau că se desfășoară o tentativă de lovitură de stat și că acționau la ordinele superiorilor lor, care le-au spus că a avut loc un atac terorist.

Imagine ajunsă virală

Un artist italian, Gianluca Constantini l-a pictat pe tânărul Emis Durak, împreună cu mama lui, pe un peretele unui magazin din #Istanbul, după ce imaginea celor doi a ajuns virală.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan i-a vizat pe adepții Mișcării Gülen, un grup bazat pe credință inspirat de clerul turc Fethullah Gülen, încă de la investigațiile de corupție din 17-25 decembrie 2013, care l-au implicat pe primul ministru de atunci Erdoğan, membrii familiei sale și cercul său interior.

La scurt timp după tentativa de lovitură de stat, guvernul a închis academiile militare, liceele militare și școlile pregătitoare și le-a înlocuit cu o universitate militară aflată sub jurisdicția Ministerului Apărării.

Scandal în Turcia. Faimoși fotbaliști au pierdut milioane de dolari într-o schemă de investiții: „Terim Fund”

Ancheta asupra acuzațiilor, care a fost lansată de Procuratura Generală din Istanbul în aprilie în urma unei plângeri din partea victimelor, inițial nu a atras atenția mass-media pe care o merita, iar informațiile referitoare la acestea au fost deosebit de limitate și controlate.

Turcia: Aproape 2.000 de muncitori au murit în accidente de muncă în 2023

Turcia a înregistrat cel puțin 1.772 de decese în accidente de muncă în primele 11 luni ale anului 2023, relatează Stockholm Center...

Turcia. O faimoasă jurnalistă, în vârstă de 79 de ani, închisă pentru un articol scris în urmă cu 7 ani

Ilıcak, în vârstă de 79 de ani, a fost pusă într-o închisoare din provincia nord-vest Sakarya, după ce o instanță de apel i-a confirmat pedeapsa de doi ani și jumătate.

Caz incredibil în Turcia: O femeie kurdă cu dizabilități în vârstă de 81 de ani aptă pentru închisoare

Dizabilitățile ei au fost documentate într-un raport medical emis de un spital local. Condamnat pentru sprijinirea unei organizații teroriste, Özer a fost arestat în provincia de est Van, în mai 2022 și condamnat la doi ani și o lună de închisoare.

Erdogan vizitează Atena în încercarea de a deschide „o nouă pagină” în relații cu Grecia

În întâlnirile cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis și președintele, Katerina Sakellaropoulou, liderul turc este așteptat să discute despre comerț, probleme regionale și problema a migrației.