luni, decembrie 5, 2022

Fost agent de informații declarații despre răpirea disidenților din Africa și Asia


Un fost oficial la Organizația Națională de Informații (MIT) a declarat că organizația a returnat forțat în Turcia dizidenți din unele țări africane și din Asia Centrală, mituind oficiali locali, conform Stockholm Center for Freedome.

Profesorul asociat Ali Burak Darıcılı, expert în informații, a părăsit MIT în 2014 și este în prezent cadru universitar la Universitatea Tehnică din Bursa a vorbit cu jurnaliştii Burcu Uğur și Şaban Sevinç în timpul unui program online pe canalul de YouTube, Bizim TV.

În timpul programului, Darıcılı a fost întrebat cum MIT a reușit să returneze forțat membrii Mișcării Gülen în unele țări din Africa și Asia Centrală, dar nu a reușit să facă același lucru în țările europene sau în Statele Unite.

Fostul oficial de informații a explicat că localnicii erau mituiți pentru a-i ajuta în calitate de colaboratori în astfel de „state eșuate” precum cele din Africa și Asia Centrală.

Darıcılı a adăugat că nu este posibil să faci același lucru în țări democratice, cum ar fi Germania.

„Dacă ești expus la desfășurarea unei astfel de activități ascunse, vei avea o mare problemă în temeiul dreptului internațional, deoarece înseamnă a interfera cu afacerile interne ale țării în cauză”, explică specialistul.

Cine știe să mituiască, poate răpi oameni

Sevinç a susținut că ar putea răpi oameni din țările mai puțin democratice folosind mită și că nu trebuie să fie un oficial de informații pentru a face asta.

„Nu-l subestima [MIT pentru că] cine știe să mituiască este, de asemenea, important.”, subliniază Sevinç.

Un raport al Freedom House a dezvăluit că  guvernul turc și-a urmărit dușmanii percepuți în cel puțin 30 de țări gazdă răspândite în America, Europa, Orientul Mijlociu, Africa și Asia de la tentativa de lovitură de stat din 2016.

Potrivit declarațiilor oficiale ale ministerului său de interne, Turcia a trimis 800 de cereri de extrădare în 105 țări de la lovitura de stat eșuată, iar peste 110 presupuși membri ai mișcării au fost aduși înapoi în Turcia, ca parte a campaniei globale a guvernului.

Turcia s-a bazat în mare parte pe predări, în care guvernul și MIT convin statele vizate să predea persoane fără un proces echitabil. În unele țări, criticii lui Erdogan au fost răpiți și returnați cu forța în Turcia de către MIT cu ajutorul autorităților locale.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...

O turcoaică, primul academician, care predă istoria Imperiul Otoman la Vatican

Aksoy, care a lucrat mult timp în arhivele Vaticanului, a fost ales să predea un curs despre relațiile dintre papalitate și Imperiul Otoman în istoria Orientului apropiat la Institutul Pontifical Oriental.

Una dintre cele mai bune călătorii din lume pentru 2023: Istanbul-Sofia Express

Trenul de noapte din Turcia către Bulgaria a început să funcționeze din nou în acest an și a fost votat de Lonely...

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.