miercuri, mai 18, 2022

Fost agent de informații declarații despre răpirea disidenților din Africa și Asia


Un fost oficial la Organizația Națională de Informații (MIT) a declarat că organizația a returnat forțat în Turcia dizidenți din unele țări africane și din Asia Centrală, mituind oficiali locali, conform Stockholm Center for Freedome.

Profesorul asociat Ali Burak Darıcılı, expert în informații, a părăsit MIT în 2014 și este în prezent cadru universitar la Universitatea Tehnică din Bursa a vorbit cu jurnaliştii Burcu Uğur și Şaban Sevinç în timpul unui program online pe canalul de YouTube, Bizim TV.

În timpul programului, Darıcılı a fost întrebat cum MIT a reușit să returneze forțat membrii Mișcării Gülen în unele țări din Africa și Asia Centrală, dar nu a reușit să facă același lucru în țările europene sau în Statele Unite.

Fostul oficial de informații a explicat că localnicii erau mituiți pentru a-i ajuta în calitate de colaboratori în astfel de „state eșuate” precum cele din Africa și Asia Centrală.

Darıcılı a adăugat că nu este posibil să faci același lucru în țări democratice, cum ar fi Germania.

„Dacă ești expus la desfășurarea unei astfel de activități ascunse, vei avea o mare problemă în temeiul dreptului internațional, deoarece înseamnă a interfera cu afacerile interne ale țării în cauză”, explică specialistul.

Cine știe să mituiască, poate răpi oameni

Sevinç a susținut că ar putea răpi oameni din țările mai puțin democratice folosind mită și că nu trebuie să fie un oficial de informații pentru a face asta.

„Nu-l subestima [MIT pentru că] cine știe să mituiască este, de asemenea, important.”, subliniază Sevinç.

Un raport al Freedom House a dezvăluit că  guvernul turc și-a urmărit dușmanii percepuți în cel puțin 30 de țări gazdă răspândite în America, Europa, Orientul Mijlociu, Africa și Asia de la tentativa de lovitură de stat din 2016.

Potrivit declarațiilor oficiale ale ministerului său de interne, Turcia a trimis 800 de cereri de extrădare în 105 țări de la lovitura de stat eșuată, iar peste 110 presupuși membri ai mișcării au fost aduși înapoi în Turcia, ca parte a campaniei globale a guvernului.

Turcia s-a bazat în mare parte pe predări, în care guvernul și MIT convin statele vizate să predea persoane fără un proces echitabil. În unele țări, criticii lui Erdogan au fost răpiți și returnați cu forța în Turcia de către MIT cu ajutorul autorităților locale.

Povestea ajunsă virală a unui fost cadet în vârstă de 22 de ani, condamnat la 7 ani de închisoare

Povestea ajunsă virală a unui fost cadet în vârstă de 22 de ani, condamnat la 7 ani de închisoare

O gafă a dus la un scandal. Primarul Istanbulului ar putea pierde șansa la președinție în 2023

Edilul Istanbulul este unul dintre posibili candidați ai opoziției pentru alegerile prezidențiale din 2023, însă o mică greșeală a dus la un întreg scandal, care ar putea schimba traiectoria politici din Turcia. 

Erdogan nu vrea Suedia și Finlandei în NATO: ”Au devenit un refugiu pentru terorism”

„Urmărim evoluțiile (despre procesul lor de aderare la NATO), însă nu vedem acest lucru în mod pozitiv. Țările scandinave sunt ca un refugiu sigur pentru organizațiile teroriste. PKK, DHKP-C și-au făcut cuib în țări precum Suedia sau Olanda. Sau chiar au un loc în parlamentele lor. În acel moment, nu putem considera asta într-un mod pozitiv”, a susținut  Erdoğan, într-un discurs.

Ankara: 11 femei inculpate pentru că au făcut oțet în închisoarea

O anchetă a fost declanșată asupra deținutelor din închisoarea pentru femei din Sincan, în august, 2021, sub acuzația de „transfer obiecte interzise într-o închisoare sau la locul de arest” , precum sticle de plastic cu apă și apă gazoasă.

Turcia: Lucrătorii migranți sunt exploatați de angajatori 

Eyüp Özer de la United Metal Workers Union (Birlesik Metal Is) a declarat că mulți migranți nu pot obține un permis de muncă.

Erdogan își elimină concurența. Politician condamnat, cu interdicție de a mai face politică timp de cinci ani

Curtea de Casație a Turciei a decis o condamnare pentru una dintre numele vehiculate pentru alegerile din 2023, pentru primăria din Istanbul, conform presei turcești.

Erdogan și mecanismele de finanțare a terorismului pentru a-și viza adversarii

Persoanele ale căror nume apar pe listele publicate s-au confruntat cu diverse repercusiuni, inclusiv înghețarea sau închiderea conturilor, scoruri negative de credit și diverse alte dificultăți personale și financiare în țările occidentale.

Turcii sunt furioși. O casă în Istanbul costă cât una în Miami

Cetățenii turci sunt revoltați de creșterea prețurilor imobiliarelor din țară, subliniind că situația a ajuns într-un punct în care acum este posibil să cumpărați o casă în Miami la prețul unui apartament de lux în cartierul Bağcılar, din Istanbul, conform Gazete Duvar.