luni, decembrie 28, 2020

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) ne atrage atenția!

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) atrage atenția, în contextul cutremurelor recente din Italia și România, că doar o cincime dintre români și-au asigurat locuințele împotriva cutremurelor, inundațiilor și alunecărilor de teren.”Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) avertizează în privința ratei reduse a asigurărilor obligatorii împotriva dezastrelor naturale încheiate de proprietarii români, în contextul recentelor cutremure care au avut loc în Italia (Amatrice) și România. Chiar dacă în România beneficiem de un sistem național de asigurare obligatorie a imobilelor, cu tarife modice, mai puțin de 20% dintre cele 8,9 milioane de locuințe sunt asigurate prin polița obligatorie PAD”, se arată în comunicatul citat.

PAID: Doar o cincime dintre români au locuințele asigurate împotriva calamităților naturale, deși asigurarea este obligatorie

 

Potrivit PAID, numărul polițelor de tip PAD este în creștere, dar se situează încă la un nivel redus. Conform statisticilor publicate la finalul lunii august 2016, numărul asigurărilor în vigoare a crescut cu 14,49% la 1,73 milioane de la 1,5 milioane cu un an înainte.

„Din păcate, chiar locuitorii din zonele cu risc seismic ridicat sunt cei care nu își asigură casele. Prin urmare, în regiunea geografică Moldova, arie de impact pentru seismele cu epicentru în Vrancea, doar 15,89% din locuințe sunt asigurate, în timp ce în Banat sau Dobrogea gradul ajunge la 26,81% și respectiv 21,93%. În Capitală, gradul de cuprindere este de 38,51%, în mare parte stimulat și de fondul imobiliar contractat în ultimii ani prin credite bancare.

Pe de altă parte, numai în luna august 2016, PAID a plătit despăgubiri în valoare de 228.477 de lei, din care 194.213 de lei pentru polițe de tip A, iar 34.264 de lei pentru polițe de tip B.

„În comparație cu alte țări, precum Italia, unde proprietarii de locuințe nu sunt protejați printr-un sistem național, în România avem polița PAD, care, pentru un tarif anual de 10 sau 20 de euro, acoperă despăgubiri în limita sumei de 10.000, respectiv 20.000 de euro. Din păcate, conștientizarea pericolului unui seism sau a altui tip de dezastru natural este mică, iar proprietarii aleg să nu încheie o poliță de asigurare”, susține directorul general al PAID, Nicoleta Radu-Neacșu.

La nivel european, catastrofele naturale au generat anul trecut, conform studiului sigma realizat de către Swiss RE, pierderi de 13 miliarde de dolari, dintre care doar 6 miliarde de dolari au fost asigurate.

Vești pentru turiști. Testul PCR obligatoriu pentru intrarea în Turcia

Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a publicat, vineri, conform căreia călătorii trebui să prezinte un rezultat negativ al testului PCR efectuat cu cel mult 72 de ore pentru a urca în zboruri internaționale cu direcția Turcie.

96 de deces din cauza consumului de alcoolui contrafăcut

96 de persoane din Turcia au murit otrăviți cu alcool etilic din octombrie, conform Ahval.News

Protest pe Twitter împotriva hărțuirii sexuale și perchezițiilor ilegale:” Bebelușii căutați în scutece”

Utilizatorii de Twitter din Turcia au protestat împotriva hărțuirea sexuală a femeilor și perchezițiile ilegale, după ce un activist faimos a pornit o campanie, relatează Turkish Minutes.

Turcia: Bebeluș aruncat la gunoi a murit

După ce a născut, femeia a lăsat copilul născut în toaleta casei lor să moară aruncându-l, apoi într-un container de gunoi.

Turcia a găzduit peste 14 milioane de vizitatori străini în 2020

Ministerul Turciei pentru Cultură și Turism a făcut publice, vineri, datele din 2020 care arată că Turcia a găzduit 14.486.632 de vizitatori străini, conform Shafaq.com

Turcia va primi 3 milioane de doze de vaccin săptămâna aceasta

Turcia va primi primul lot de 3 milioane de doze de vaccin contra COVID-19 săptămâna aceasta.

Turcia: 70% din tinerii kurzi se simt discriminați

Șaptezeci la sută dintre tinerii kurzi din Turcia se confruntă cu discriminare în viața cotidiană, potrivit cercetărilor realizate de Rawest Research Center, citat de Stockholm Center for Freedome.

CEDO cere eliberarea urgentă a fostului președinte pro-kurd, Demirtaș

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a ordonat eliberare imediată a fostului președinte al Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) pro-kurde, Selahattin Demirtaș, conform presei internaționale.