marți, noiembrie 24, 2020

Ambasadorul François Saint-Paul „Maison de France” la Cluj-Napoca

Ambasadorul Franței în România,Excelenţa Sa ,dl. François Saint-Paul, a participat miercuri la deschiderea noului an universitar pentru studenții francezi și francofoni de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj, el anunțând în cadrul evenimentului înființarea unei „Maison de France” (Casă a Franței), care va fi deschisă cu sprijinul Institutului Francez Cluj.

În Cluj-Napoca, care este unul dintre marile centre universitare din țară, studiază, la toate universitățile, 1.400 de studenți francezi, dintre care cei mai mulți provin de la Universitatea de Medicină și Farmacie.

Ambasadorul Franței a anunțat și înființarea unei „Maison de France” (Casă a Franței), care va fi deschisă cu sprijinul Institutului Francez Cluj, care o va și găzdui. La acest proiect vor contribui și comunitatea oamenilor de afaceri francofoni, dar și studenții francezi din Cluj. Ulterior anunțării acestui proiect, ambasadorul a fost primul care a achitat cotizația de membru către cel care coordonează Institutul Francez din Cluj.

Ambasadorul Franței a anunțat și înființarea unei „Maison de France” (Casă a Franței), care va fi deschisă cu sprijinul Institutului Francez Cluj, care o va și găzdui.

 

Potrivit ambasadorului, studenții proveniți din Franța, care învață la Cluj, reprezintă un procent de 25% dintre francezii aflați în România.

Astfel, la întâlnirea organizată miercuri, diplomatul a pus accent, în discursul său, pe importanța integrării tinerilor francezi în comunitatea din România, și i-a îndemnat să învețe să comunice în limba țării, pe care el însuși nu o consideră o limbă extrem de dificilă.

Ambasadorul le-a urat succes tinerilor în noul drum care li se deschide în față și le-a atras atenția că nu sunt la Cluj printr-un program Erasmus de șase luni, ci pentru șase ani de studiu.

Deschiderea anului universitar pentru studenții francezi organizată miercuri face parte dintr-o serie de evenimente pregătite de UMF pentru o mai bună integrare a tinerilor.

Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca în parteneriat cu organizațiile studenșesti EMSA (English Medical Student) și CMC (Corporation Médecine de Cluj), cu Ambasada Franței în România și Institutul Francez din Cluj-Napoca organizează, în perioada 28-30 septembrie 2016, un seminar de integrare a studenților din secțiile cu predare în limba engleză și în limba franceză. Activitățile se vor desfășura în paralel, sub denumirea Séminaire de Pre-rentrée, respectiv Welcoming days. Este vorba despre o acțiune care, dincolo de a spune bun venit studenților admiși în anul I la secțiile cu predare în limbi străine de la Facultățile de Medicină, Medicină Dentară și Farmacie, își propune să faciliteze integrarea studenților străini, care provin din 63 de țări din întreaga lume.

„Acest seminar sperăm să se dovedească util pentru tinerii care provin dintr-o altă țară și pe care nu o cunosc foarte mult și atunci organizăm aceste manifestări pentru a-i ajuta să se integreze mai bine în comunitatea academică și în viața orașului nostru”, a declarat decanul Facultății de Medicină din UMF Cluj, Anca Buzoianu. Din cei 9.000 de tineri care studiază la UMF Cluj 2.200 sunt străini, iar dintre aceștia 900 sunt francezi.

Turcia: Peste 4 milioane de tineri nu au acces la educație

Peste patru milioane de tineri nu au acces la educația în Turcia, după ce guvernul turc a decis închiderea școlile până la sfârșitul anului, a declarat Feray Aytekin Aydoğan, președintele sindicatului turc Eğitim-Sen, citat de Duvar English.

Musulmanii dezbat despre Islamul european: “Agresorii au venit din mijlocul nostru ”

După atacurile teroriste consecutive în Franța și Austria, islamul și musulmanii au devenit din nou un punct de dezbatere. În timp ce opinia dominantă în țările islamice este adesea că atacurile sunt o reacție la ceea ce au făcut țările occidentale în Orientul Mijlociu, unii musulmani au exprimat opinii diferite care au început să obțină sprijin, în special în Europa.

Povestea unui profesor turc care a trebuit să se mute în 4 țări ca să evite extrădarea

Un profesor turc care predă în Libia a povestit despre experiențele sale după puciul eșuat din 15 iulie 2016, de când s-a mutat în patru țări diferite pentru a evita extrădarea în Turcia.

63.000 de persoane urmărite penal pentru că l-ar fi insultat pe Erdoğan

63.041 de persoane au fost acuzate de insultarea președintelui începând cu 2014, de când Recep Tayyip Erdoğan a fost ales, potrivit unui raport al unui deputat de opoziție, citat de Turkish Minutes.

Constănțean dispărut de 8 luni. Soția turcoaică din Istanbul face un apel disperat

O turcoaică din Istanbul face un apel disperat pentru a-și găsi soțul român, despre care nu a mai auzit nimic de 8 luni, după ce s-a întors în România, relatează Romanya Haber.

Turcia: Un taximetrist a folosit un manechin pentru distanțare socială

Un șofer de taxi din provincia de nord-vest Düzce și-a pus un manechin pe scaunul din dreapta, pentru a impune distanțarea socială cu clienții,

COVID-19: Turcia închide școlile și introduce carantina de seară la nivel național

Turcia a închis școlile și a introdus carantină la nivel național de la ora 20:00 până la 10 dimineața, conform declarațiilor președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

COVID-19: Turcia trece printr-o perioadă de „contagiune în masă”

Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a declarat, pe 18 noiembrie, că Turcia trece acum printr-o perioadă de „contagiune în masă”