joi, aprilie 18, 2024

PESTE 6 MII DE SEMNĂTURI ÎMPOTRIVA EXTRĂDĂRII JURNALISTULUI TURC

Peste 6 mii de persoane au semnat petiția in 4 zile, inițiata de ONG-ul Declic.ro, prin care și-au exprimat solidaritatea cu jurnalistul turc, potrivit siteului respectiv.

“Ne exprimăm solidaritatea cu jurnalistul turc Kamil Demirkaya căruia i s-a cerut extrădarea de către guvernul de la Ankara pentru simplu motiv că și-a făcut datoria de jurnalist. Nu vom acceptă încălcarea drepturilor omului și a dreptului la liberă exprimare câștigate cu sânge în decembrie 1989”, declara fondatorul petiției.

dkaya

Kamil Demirkaya, angajat al redacției Zaman România, fostul director Zaman Bulgaria a fost audiat miercuri la procurator, apoi a fost prezent la instanța joi, pentru un dosar de extrădare trimis de la Ankara către autoritățile din România. Demirkaya este acuzat de terorism bazat pe promovarea Mişcarii Güleniste.

Conform petiției de pe declic.ro, “Singură învinuire care i se aduce e faptul că a criticat regimul dictatorial al lui Erdogan. Dacă va fi extrădat, va fi aruncat în închisoare pentru că și-a făcut datoria de jurnalist. Ankara a început din vara lui 2016 o vânătoare a ziariștilor și a tuturor celor care se opun regimului autocratic al lui Erdogan.”

cartarescu

Mircea Cărtărescu și-a exprimat solidaritatea față de jurnalistul turc, Kamil Demirkaya. “Nu putem admite extrădarea unui jurnalist când știm că-n țara lui îl așteaptă închisoarea, tortură sau chiar moartea”, a declarat acesta pe pagină să de facebook.

“Total de acord cu Mircea Cărtărescu. Mă declar și eu solidar cu jurnalistul turc Kamil Demirkaya. Mă alătur europarlamentarului Cristi Preda care cere Ministerului Justiției din România să oprească procedura de extrădare în Turcia a ziaristului. El conduce redacția ziarului Zaman, care apare în limba română în România. Mi-a luat un interviu despre genocidul armean. Pentru Erdogan, un turc care recunoaște genocidul armean este un „terorist”, a scris Andrei Oișteanu pe pagina sa de facebook.

ROMÂNİA ÎNCEPE EXTRĂDĂRİLE LA ORDİNUL LUİ ERDOGAN. PRİMA VİCTİMĂ: UN ZİARİST

Interviu cu jurnalistul Kamil Demirkaya: Sunt puțin speriat, dar consider că România e o țară democratică și nu va da curs cererii de extrădare (HotNews)

 

 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.