duminică, octombrie 1, 2023

PESTE 6 MII DE SEMNĂTURI ÎMPOTRIVA EXTRĂDĂRII JURNALISTULUI TURC

Peste 6 mii de persoane au semnat petiția in 4 zile, inițiata de ONG-ul Declic.ro, prin care și-au exprimat solidaritatea cu jurnalistul turc, potrivit siteului respectiv.

“Ne exprimăm solidaritatea cu jurnalistul turc Kamil Demirkaya căruia i s-a cerut extrădarea de către guvernul de la Ankara pentru simplu motiv că și-a făcut datoria de jurnalist. Nu vom acceptă încălcarea drepturilor omului și a dreptului la liberă exprimare câștigate cu sânge în decembrie 1989”, declara fondatorul petiției.

dkaya

Kamil Demirkaya, angajat al redacției Zaman România, fostul director Zaman Bulgaria a fost audiat miercuri la procurator, apoi a fost prezent la instanța joi, pentru un dosar de extrădare trimis de la Ankara către autoritățile din România. Demirkaya este acuzat de terorism bazat pe promovarea Mişcarii Güleniste.

Conform petiției de pe declic.ro, “Singură învinuire care i se aduce e faptul că a criticat regimul dictatorial al lui Erdogan. Dacă va fi extrădat, va fi aruncat în închisoare pentru că și-a făcut datoria de jurnalist. Ankara a început din vara lui 2016 o vânătoare a ziariștilor și a tuturor celor care se opun regimului autocratic al lui Erdogan.”

cartarescu

Mircea Cărtărescu și-a exprimat solidaritatea față de jurnalistul turc, Kamil Demirkaya. “Nu putem admite extrădarea unui jurnalist când știm că-n țara lui îl așteaptă închisoarea, tortură sau chiar moartea”, a declarat acesta pe pagină să de facebook.

“Total de acord cu Mircea Cărtărescu. Mă declar și eu solidar cu jurnalistul turc Kamil Demirkaya. Mă alătur europarlamentarului Cristi Preda care cere Ministerului Justiției din România să oprească procedura de extrădare în Turcia a ziaristului. El conduce redacția ziarului Zaman, care apare în limba română în România. Mi-a luat un interviu despre genocidul armean. Pentru Erdogan, un turc care recunoaște genocidul armean este un „terorist”, a scris Andrei Oișteanu pe pagina sa de facebook.

ROMÂNİA ÎNCEPE EXTRĂDĂRİLE LA ORDİNUL LUİ ERDOGAN. PRİMA VİCTİMĂ: UN ZİARİST

Interviu cu jurnalistul Kamil Demirkaya: Sunt puțin speriat, dar consider că România e o țară democratică și nu va da curs cererii de extrădare (HotNews)

 

 

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.