sâmbătă, noiembrie 30, 2024

PEN ROMÂNIA – ÎMPOTRIVA EXTRĂDĂRII JURNALISTULUI TURC LA CEREREA ANKAREI

ZAMAN ROMANİA / Bucureşti

Organizația non-guvernamentală PEN România protestează împotriva extrădării jurnalistului turc Kamil Demirkaya. PEN România declară că decizia de extrădare ar reprezenta o violare inacceptabilă a drepturilor jurnalistului.

În comunicatul emis pe 5 decembrie, pe site-ul asociației, PEN România recunoaște că publicația Zaman și-a asumat în mod deschis ideile și principiile lui Gülen, dar a negat orice implicare a sa și a suporterilor săi în lovitura de stat din 2016.

pen

‘’Conform jurnaliștilor români de investigație, până la această oră nu există nicio urmă a legăturii publicației Zaman sau a lui Demirkaya cu terorismul’’, declară PEN România.

‘’Este mult mai plauzibil că vina lui actuală, în ochii autorităților de la Ankara, este critica lui fățișă față de dictatura personală a președintelui Erdogan și abuzurile flagrante împotriva libertăților civice și a drepturilor omului’’, declară reprezentanții  asociație.

Kamil Demirkaya, angajat al redactiei Zaman Romania, fost director la Zaman Bulgaria, a fost audiat miercuri la procuratura, apoi a fost prezent la instanță joi, într- un dosar de extrădare, trimis de la Ankara către autoritățile din România.

Jurnalistul Demirkaya este acuzat de complicitate la terorism din cauza descărcării unei aplicații de mesagerie și a unui cont deschis la o bancă. Procesul a fost amânat până pe 14 Decembrie.

PEN România este o organizație non-guvernamentală a scriitorilor, editorilor și traducătorilor, este filiala românească a PEN Internațional, cea mai veche și mai mare asociație din lume a scriitorilor. În prezent PEN International are 152 de filiale în peste 100 de țări.

Interviu cu jurnalistul Kamil Demirkaya: Sunt puțin speriat, dar consider că România e o țară democratică și nu va da curs cererii de extrădare (HotNews)

ROMÂNİA ÎNCEPE EXTRĂDĂRİLE LA ORDİNUL LUİ ERDOGAN. PRİMA VİCTİMĂ: UN ZİARİST

 

Turcia: Restricții pentru rețelele sociale pentru copiii sub 13 ani

Autoritatea pentru Tehnologiile Informației și Comunicațiilor (BTK) elaborează o propunere pentru a interzice copiilor sub 13 ani să folosească platformele de rețele sociale, în timp ce Ministerul Familiei și Serviciilor Sociale colaborează cu Parlamentul turc pentru a limita utilizarea smartphone-ului pentru copiii din aceeași grupă de vârstă.

Erdogan susține că legile, nu Convenția de la Istanbul, mențin femeile în viață

La un eveniment cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor la complexul prezidențial din capitala Ankara, președintele turc a făcut declarații despre controversată Convenției de la Istanbul.

Peste 100 de elevi din întreagă lume au făcut spectacol pe scena IFLC, din București

Festivalul Internațional de Limbă și Cultură (IFLC), aflat la a 22 a ediție, a revenit la București, iar pe scena evenimentului au...