luni, aprilie 11, 2022

DREPTURILE OMULUI RESPECTATE DE TURCIA DOAR PE HÂRTIE

KAMİL DEMİRKAYA 

Declarația universală a Drepturilor Omului a fost adoptată pe 10 decembrie 1948. Turcia a aderat la aceasta dupa 6 ani. Astăzi, la 70 de ani de la acest moment, mai există încă numeroase cazuri de încălcări grave ale drepturile omului în întreaga lume. 

Turcia, stat care nu se bucură de o imagine favorabilă din acest punct de vedere, a fost scena a numeroase încălcări grave după data de 15 iulie 2016.

Conform raportului publicat săptămâna trecută de către organizația Article 19, există un număr total de 326 jurnaliști arestați la nivel mondial, dintre care 174 se află în Turcia. Conform declarației din 21 octombrie 2018 a ministrului justiției, Abdülhamit Gül, în prezent se află în arest un număr de 49 697 de persoane, membre ale mișcării Hizmet. Numărul total al celor închiși din cauza legăturilor cu mișcarea Hizmet a ajuns la 31 400.

turcia torture

Conform raportului OHAL din iulie, au fost eliberate din funcții publice 134144 persoane. Dacă adăugăm la acestă cifră și persoanele care au raămas fără loc de muncă din cauza închiderii de instituții, numarul total ajunge la cel puțin 170 000.

Potrivit aceluiași raport, în ultimii doi ani  au fost anchetate și arestate cel puțin 228 137 de persoane, membre ale mișcării Hizmet, de etnie kurd sau membre ale formațiunilor de stânga.

Regimul de la Ankara, care a închis școli sub pretextul situației de urgență instituite, se laudă acum cu construcția de penitenciare. Sunt mândri că vor construi 50 de noi penitenciare. Numărul de persoane arestate sau închise a atins recordul.

De asemenea, conform datelor din penitenciare, se află închiși un număr de 743 de copii cu vârste cuprinse intre 0-6 ani și 3000 de copii cu vârste între 6-18 ani. La un moment dat, numărul de femei închise ajunsese la 17 000. Acest numar s-a redus în urma eliberărilor.

Conform buletinului ministerului de interne, săptămânal sunt puse sub urmărire în medie 800 de persoane. Numarul celor puși sub urmărire din cauza legăturilor cu mișcarea Hizmet este în medie de 500.

Având în vedere faptul că astăzi este  Ziua Drepturilor Omului, îmi doresc ca actele de încălcare a drepturilor omului din Turcia și din întreaga lumea să ia sfârșit în cel mai scurt timp.

http://zamanromania.ro/erdogan-declara-ca-adeptii-lui-gulen-din-turcia-nu-se-vor-bucura-de-dreptul-la-viata/

 

 

 

 

 

 

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,