vineri, octombrie 16, 2020

DREPTURILE OMULUI RESPECTATE DE TURCIA DOAR PE HÂRTIE

KAMİL DEMİRKAYA 

Declarația universală a Drepturilor Omului a fost adoptată pe 10 decembrie 1948. Turcia a aderat la aceasta dupa 6 ani. Astăzi, la 70 de ani de la acest moment, mai există încă numeroase cazuri de încălcări grave ale drepturile omului în întreaga lume. 

Turcia, stat care nu se bucură de o imagine favorabilă din acest punct de vedere, a fost scena a numeroase încălcări grave după data de 15 iulie 2016.

Conform raportului publicat săptămâna trecută de către organizația Article 19, există un număr total de 326 jurnaliști arestați la nivel mondial, dintre care 174 se află în Turcia. Conform declarației din 21 octombrie 2018 a ministrului justiției, Abdülhamit Gül, în prezent se află în arest un număr de 49 697 de persoane, membre ale mișcării Hizmet. Numărul total al celor închiși din cauza legăturilor cu mișcarea Hizmet a ajuns la 31 400.

turcia torture

Conform raportului OHAL din iulie, au fost eliberate din funcții publice 134144 persoane. Dacă adăugăm la acestă cifră și persoanele care au raămas fără loc de muncă din cauza închiderii de instituții, numarul total ajunge la cel puțin 170 000.

Potrivit aceluiași raport, în ultimii doi ani  au fost anchetate și arestate cel puțin 228 137 de persoane, membre ale mișcării Hizmet, de etnie kurd sau membre ale formațiunilor de stânga.

Regimul de la Ankara, care a închis școli sub pretextul situației de urgență instituite, se laudă acum cu construcția de penitenciare. Sunt mândri că vor construi 50 de noi penitenciare. Numărul de persoane arestate sau închise a atins recordul.

De asemenea, conform datelor din penitenciare, se află închiși un număr de 743 de copii cu vârste cuprinse intre 0-6 ani și 3000 de copii cu vârste între 6-18 ani. La un moment dat, numărul de femei închise ajunsese la 17 000. Acest numar s-a redus în urma eliberărilor.

Conform buletinului ministerului de interne, săptămânal sunt puse sub urmărire în medie 800 de persoane. Numarul celor puși sub urmărire din cauza legăturilor cu mișcarea Hizmet este în medie de 500.

Având în vedere faptul că astăzi este  Ziua Drepturilor Omului, îmi doresc ca actele de încălcare a drepturilor omului din Turcia și din întreaga lumea să ia sfârșit în cel mai scurt timp.

http://zamanromania.ro/erdogan-declara-ca-adeptii-lui-gulen-din-turcia-nu-se-vor-bucura-de-dreptul-la-viata/

 

 

 

 

 

 

Un ONG cere Regatului Unit sancționarea oficialilor turci

Un grup pentru drepturile omului cu sediul în Regatul Unit a lansat o campanie de sancționare a oficialilor turci implicați în încălcări ale drepturilor omului drept în temeiul noilor reglementări,

Humanitas Cișmigiu a lansat cartea scriitorului turc, Ahmet Altan„Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat”

Librăria Humanitas de la Cișmigiu a lansat, vineri, cartea”Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat” a scriitorului turc, Ahmet Altan, închis după gratii de mai bine de patru ani, sub represiunile guvernului turc.

Turcia cumpără 1,5 milioane de vaccinuri antigripale. Farmaciștii se tem că nu este de ajuns

Farmaciștii se tem că vor rămâne fără vaccinuri antigripale, deși Turcia se așteaptă la o aprovizionare de 1,5 milioane de vaccinuri împotriva gripei până pe 15 octombrie.

Brațul lung a lui Erdogan în Europa: Turcia complotează în vederea unor asasinate în diaspora

Evenimentele recente din Europa arată faptul că „brațul lung” al președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan a început din nou să funcționeze în Europa, prin alte activități decât răpirile sponsorizate de guvernul turc, relatează Turkish Minutes.

Spotify și FOXplay interzise în Turcia, dacă nu depun cereri de licență în 72 de ore

Turcia a acordat 72 de ore mai multor corporații de radiodifuziune, inclusiv Spotify și FOXplay, pentru a depune cereri de licență, în caz contrar accesul va fi interzis, relatează Duvar English.

Turcia: Școlile și-au deschis porțile în a două etapă a planului educațional

Școlile s-au deschis, pe 12 octombrie, pentru cursurile față în față conform etapei a doua a planului educațional al Turciei, relatează presa turcească.

COVID-19 a ajuns în Turcia cu o lună înainte ca guvernul să raporteze primele cazuri

Partidul Republican Popular (CHP) a acuzat guvernul turc că nu a raportat cazuri suspecte de COVID-19 în februarie, cu o lună înainte...

O instanță din Turcia a făcut praf decizia Curții Constituționale

Un tribunal din Istanbul a respins cererea de rejudecare a Curții Constituționale privind încălcările drepturilor unui jurnalist turc, relatează presa turcească.