vineri, iunie 21, 2024

DREPTURILE OMULUI RESPECTATE DE TURCIA DOAR PE HÂRTIE

KAMİL DEMİRKAYA 

Declarația universală a Drepturilor Omului a fost adoptată pe 10 decembrie 1948. Turcia a aderat la aceasta dupa 6 ani. Astăzi, la 70 de ani de la acest moment, mai există încă numeroase cazuri de încălcări grave ale drepturile omului în întreaga lume. 

Turcia, stat care nu se bucură de o imagine favorabilă din acest punct de vedere, a fost scena a numeroase încălcări grave după data de 15 iulie 2016.

Conform raportului publicat săptămâna trecută de către organizația Article 19, există un număr total de 326 jurnaliști arestați la nivel mondial, dintre care 174 se află în Turcia. Conform declarației din 21 octombrie 2018 a ministrului justiției, Abdülhamit Gül, în prezent se află în arest un număr de 49 697 de persoane, membre ale mișcării Hizmet. Numărul total al celor închiși din cauza legăturilor cu mișcarea Hizmet a ajuns la 31 400.

turcia torture

Conform raportului OHAL din iulie, au fost eliberate din funcții publice 134144 persoane. Dacă adăugăm la acestă cifră și persoanele care au raămas fără loc de muncă din cauza închiderii de instituții, numarul total ajunge la cel puțin 170 000.

Potrivit aceluiași raport, în ultimii doi ani  au fost anchetate și arestate cel puțin 228 137 de persoane, membre ale mișcării Hizmet, de etnie kurd sau membre ale formațiunilor de stânga.

Regimul de la Ankara, care a închis școli sub pretextul situației de urgență instituite, se laudă acum cu construcția de penitenciare. Sunt mândri că vor construi 50 de noi penitenciare. Numărul de persoane arestate sau închise a atins recordul.

De asemenea, conform datelor din penitenciare, se află închiși un număr de 743 de copii cu vârste cuprinse intre 0-6 ani și 3000 de copii cu vârste între 6-18 ani. La un moment dat, numărul de femei închise ajunsese la 17 000. Acest numar s-a redus în urma eliberărilor.

Conform buletinului ministerului de interne, săptămânal sunt puse sub urmărire în medie 800 de persoane. Numarul celor puși sub urmărire din cauza legăturilor cu mișcarea Hizmet este în medie de 500.

Având în vedere faptul că astăzi este  Ziua Drepturilor Omului, îmi doresc ca actele de încălcare a drepturilor omului din Turcia și din întreaga lumea să ia sfârșit în cel mai scurt timp.

http://zamanromania.ro/erdogan-declara-ca-adeptii-lui-gulen-din-turcia-nu-se-vor-bucura-de-dreptul-la-viata/

 

 

 

 

 

 

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.