vineri, martie 31, 2023

Peste 300 de elevi premiați la Gala Lumina pentru performanțe în educație, sport, cultură și pentru implicare socială

Peste 300 de elevi și absolvenți au fost premiați luni seară, la Opera Națională București, în cadrul primei Gale Lumina, un eveniment organizat de Lumina Instituții de Învățământ, dedicat excelenței în educație, cultură, sport și responsabilitate civică.

Sute de părinți, profesori și invitați au aplaudat performanțele elevilor din Școlile Lumina, obținute la olimpiade naționale și internaționale, la competiții sportive, culturale și în campionate naționale.

,,E o mare bucurie pentru mine și pentru Lumina Instituții de Învățământ să premiem în această seară, la Opera Națională București, elevii performanți din Școlile Lumina și sportivii performanți din Cluburile noastre sportive. Numai în acest an, elevii noștri au câștigat pentru România 107 medalii la Olimpiadele Internaționale, dintre care 39 de aur, 34 de argint, 31 de bronz și 3 mențiuni.,, a subliniat directorul general Lumina Instituții de Învățământ, în discursul de felicitare a premianților.

Ministrul Sportului: „Vă felicit”

Ministrul Sportului, Eduard Carol Novak a fost prezent la evenimentul organizat de Lumina Instituții de Învățământ , i-a premiat pe sportivii performanți de la cluburile sportive din cadrul acestui grup educațional și i-a oferit o plachetă președintelui Lumina, Fatih Gursoy, în semn de recunoștință pentru susținerea și promovarea activităților sportive.

,,Vă felicit pentru tot ceea ce faceți și vă doresc mult succes în continuare”, a declarat ministrul Eduard Novak.

Pe lângă premierea olimpicilor internaționali de la Liceul de Informatică București (ICHB), care în această vară au cucerit zeci de medalii de aur, argint și bronz la olimpiadele internaționale de matematică, informatică, chimie, fizică, astrofizică, în cadrului evenimentului au fost acordate premii și pentru responsabilitate socială.

Premiile au fost oferite echipelor MATE X și LIMITLESS, alcătuite din elevi de liceu care în timpul pandemiei au oferit, în mod voluntar, pregătire online gratuită la matematică, fizică, chimie, engleză, română tuturor celor care aveau nevoie de sprijin pentru susținerea examenelor naționale.

De asemenea, tot pentru implicare socială a fost răsplătită și echipa Quantum Robotics, care în perioada pandemiei a confecționat viziere pentru medici, la imprimantele 3D ale școlii.

Primul satelit al României creat de elevii ICHB

Un premiu special a fost oferit echipei RomSpace, formată din liceeni de la ICHB, care a construit un Satelit ce a trecut cu succes testele SpaceX, efectuate la Institutul de Microgravitație din cadrul Universității Politehnice din Madrid (UPM) și s-a calificat pentru a fi lansat în spațiu la începutul anului viitor. Sunt șanse foarte mari ca primul satelit al României să fie unul realizat de echipa RomSpace de la ICHB, o performanță extraordinară pentru țara noastră și pentru Școlile Lumina.

Cornel Amariei, inventatorul Lumen, dispozitiv folosit la nivel global

De asemenea, în cadrul Galei Lumina au fost premiați și absolvenți ai școlii, care sunt studenți la Harvard sau au finalizat studiile la universități de prestigiu, iar astăzi au afaceri promițătoare sau sunt inventatori de succes, cum este Cornel Amariei, inventatorul Lumen, dispozitivul care va ajuta nevăzătorii din întreaga lume.

Evenimentul de la Opera Națională București a beneficiat și de momente artistice susținute de elevii și profesorii Școlilor Lumina.

Gala Lumina este un eveniment organizat în premieră anul acesta de Lumina Instituții de Învățământ, în cadrul căruia sunt premiați elevii care au făcut performanță în educație, sport, cultură, precum și cei care s-au remarcat prin implicare socială.

Prima zi de Ramadan: Erdogan a luat masa cu victimele cutremurelor 

Vorbind cu supraviețuitorii cutremurului care locuiesc în complexul de containere din districtul Karacasu, Erdoğan a spus că nu există nicio odihnă sau pauză până când provinciile afectate de cutremur sunt reconstruite .

Turcia: 140.000 de dolari amendă pentru WhatsApp și Meta pentru că nu a numit o persoană de contact locală

Autoritatea Turcia pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (KVKK) a impus o amendă de 2.650.000 de lire (aproximativ 140.000 dolari) pe WhatsApp și Meta pentru că nu s-a înregistrat la Sistemul de Informații al Registrului Operatorilor de Date (VERBIS), conform presei turce.

Turcii nu l-au ascultat pe Erdogan! Rata fertilității a scăzut cel mai mult din Europa

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 7% a ratei totale de fertilitate în Europa, țara cu cea mai mare rată totală de fertilitate din Europa în 2021 a fost Franța cu 1,84.

Kılıçdaroğlu și-a lansează campania electorală. Mărțișorul folosit ca simbol:„Îți promit că primăvara va veni din nou”

În videoclip, Kılıçdaroğlu a spus „Vă promit, o Turcie care îi iubește și îi respectă pe cei care sunt diferiți așa cum sunt. O Turcie căreia îi place să trăiască.”, susține politicianul.

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...

Eurostat: 145% mai mulți turci au solicitat azil în UE în 2022

Potrivit Eurostat, în 49.720 de turci au căutat adăpost în țările europene în 2022, comparativ cu anul 2021, când 20.315 cetățeni turci au solicitat azil.

Erdogan a promis creștere a salariului minim în iulie. Prețurile la gaz și curent vor scădea

Turcia a majorat salariul minim cu aproximativ 54,66% la 8.506 lire (444 dolari) în prima lună a anului 2023. În iulie 2022, salariul minim a crescut cu 30% pentru a doua oară în 2022, în fața inflației ridicate.