sâmbătă, decembrie 2, 2023

Deportări pentru acceptarea Suediei în NATO: „Turcia vrea o Suedia care să ajute la atenuarea preocupărilor noastre de securitate”,

Premierul suedez, Ulf Kristersson a discutat cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, dar nu a ajuns la garanțiile pe care le căuta pentru aprobarea Turciei privind aderarea Suediei la NATO, conform Al-Monitor.

Într-o conferință de presă cu Kristersson, Erdogan a precizat că, dacă Suedia nu își va îndeplinit angajamentele de a aborda problemele de securitate ale Turciei în condițiile unui memorandum trilateral semnat la Madrid, o astfel de aprobare nu va fi primită.

Erdogan:„Cetățenii noștri caută o explicație”

Erdogan și-a exprimat satisfacția că Suedia a relaxat restricțiile privind vânzările de arme care au fost impuse în urma invaziei Turciei din 2019 a Siriei pentru a lupta împotriva militanților kurzi. Dar el s-a plâns că organizațiilor teroriste li s-a permis să organizeze demonstrații în Suedia și să apară la televizor.

 „Când cetățenii noștri îi văd pe acești teroriști mergând pe bulevardele Suediei și Finlandei cu straguri teroriste în mână, ei caută o explicație”, afirmă Erdogan.

Turcia are o listă completă de cereri, inclusiv returnarea a zeci de persoane pe care Turcia le-a acuzat de terorism.

„Probleme precum numărul teroriştilor care vor fi extrădaţi în Turcia, 30 sau 100, sunt lucruri deschise discuţiilor. Deportarea teroristului pe nume Bülent Keneş este importantă pentru noi. Turcia vrea o Suedia care să ajute la atenuarea preocupărilor noastre de securitate”, a declarat Erdoğan.

Cine este Keneș?

Erdogan împreună cu jurnalistul Bülent Keneş.

Bülent Keneş, fost redactor șef al Todays Zaman, a fost vizat luna trecută de cotidianul pro-guvernamental Sabah, care și-a dezvăluit adresa de domiciliu și i-a făcut fotografii în secret la Stockholm.

Jurnalistul a părăsit Turcia în urma tentativei de lovitură de stat pentru presiunile guvernului lui Erdogan asupra jurnalişti critici.

Atât oficialii guvernamentali suedezi, cât și finlandezi au declarat că vor continua să respecte legile naționale și internaționale cu privire la cererile de extrădare ale Turciei și că decizia de extrădare va fi la latitudinea autorităților independente și a instanțelor.

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

Portret de campion: Andrei-Darius Dragomir, medaliat cu aur la Astronomie și Fizică

Încă de după probe știam că există o posibilitate să iau locul 1, deoarece simțeam că m-am descurcat și știam că nu sunt așa mulți participanți ca la alte olimpiade

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.