miercuri, iulie 24, 2024

Deportări pentru acceptarea Suediei în NATO: „Turcia vrea o Suedia care să ajute la atenuarea preocupărilor noastre de securitate”,

Premierul suedez, Ulf Kristersson a discutat cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, dar nu a ajuns la garanțiile pe care le căuta pentru aprobarea Turciei privind aderarea Suediei la NATO, conform Al-Monitor.

Într-o conferință de presă cu Kristersson, Erdogan a precizat că, dacă Suedia nu își va îndeplinit angajamentele de a aborda problemele de securitate ale Turciei în condițiile unui memorandum trilateral semnat la Madrid, o astfel de aprobare nu va fi primită.

Erdogan:„Cetățenii noștri caută o explicație”

Erdogan și-a exprimat satisfacția că Suedia a relaxat restricțiile privind vânzările de arme care au fost impuse în urma invaziei Turciei din 2019 a Siriei pentru a lupta împotriva militanților kurzi. Dar el s-a plâns că organizațiilor teroriste li s-a permis să organizeze demonstrații în Suedia și să apară la televizor.

 „Când cetățenii noștri îi văd pe acești teroriști mergând pe bulevardele Suediei și Finlandei cu straguri teroriste în mână, ei caută o explicație”, afirmă Erdogan.

Turcia are o listă completă de cereri, inclusiv returnarea a zeci de persoane pe care Turcia le-a acuzat de terorism.

„Probleme precum numărul teroriştilor care vor fi extrădaţi în Turcia, 30 sau 100, sunt lucruri deschise discuţiilor. Deportarea teroristului pe nume Bülent Keneş este importantă pentru noi. Turcia vrea o Suedia care să ajute la atenuarea preocupărilor noastre de securitate”, a declarat Erdoğan.

Cine este Keneș?

Erdogan împreună cu jurnalistul Bülent Keneş.

Bülent Keneş, fost redactor șef al Todays Zaman, a fost vizat luna trecută de cotidianul pro-guvernamental Sabah, care și-a dezvăluit adresa de domiciliu și i-a făcut fotografii în secret la Stockholm.

Jurnalistul a părăsit Turcia în urma tentativei de lovitură de stat pentru presiunile guvernului lui Erdogan asupra jurnalişti critici.

Atât oficialii guvernamentali suedezi, cât și finlandezi au declarat că vor continua să respecte legile naționale și internaționale cu privire la cererile de extrădare ale Turciei și că decizia de extrădare va fi la latitudinea autorităților independente și a instanțelor.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.