vineri, aprilie 19, 2024

Deportări pentru acceptarea Suediei în NATO: „Turcia vrea o Suedia care să ajute la atenuarea preocupărilor noastre de securitate”,

Premierul suedez, Ulf Kristersson a discutat cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, dar nu a ajuns la garanțiile pe care le căuta pentru aprobarea Turciei privind aderarea Suediei la NATO, conform Al-Monitor.

Într-o conferință de presă cu Kristersson, Erdogan a precizat că, dacă Suedia nu își va îndeplinit angajamentele de a aborda problemele de securitate ale Turciei în condițiile unui memorandum trilateral semnat la Madrid, o astfel de aprobare nu va fi primită.

Erdogan:„Cetățenii noștri caută o explicație”

Erdogan și-a exprimat satisfacția că Suedia a relaxat restricțiile privind vânzările de arme care au fost impuse în urma invaziei Turciei din 2019 a Siriei pentru a lupta împotriva militanților kurzi. Dar el s-a plâns că organizațiilor teroriste li s-a permis să organizeze demonstrații în Suedia și să apară la televizor.

 „Când cetățenii noștri îi văd pe acești teroriști mergând pe bulevardele Suediei și Finlandei cu straguri teroriste în mână, ei caută o explicație”, afirmă Erdogan.

Turcia are o listă completă de cereri, inclusiv returnarea a zeci de persoane pe care Turcia le-a acuzat de terorism.

„Probleme precum numărul teroriştilor care vor fi extrădaţi în Turcia, 30 sau 100, sunt lucruri deschise discuţiilor. Deportarea teroristului pe nume Bülent Keneş este importantă pentru noi. Turcia vrea o Suedia care să ajute la atenuarea preocupărilor noastre de securitate”, a declarat Erdoğan.

Cine este Keneș?

Erdogan împreună cu jurnalistul Bülent Keneş.

Bülent Keneş, fost redactor șef al Todays Zaman, a fost vizat luna trecută de cotidianul pro-guvernamental Sabah, care și-a dezvăluit adresa de domiciliu și i-a făcut fotografii în secret la Stockholm.

Jurnalistul a părăsit Turcia în urma tentativei de lovitură de stat pentru presiunile guvernului lui Erdogan asupra jurnalişti critici.

Atât oficialii guvernamentali suedezi, cât și finlandezi au declarat că vor continua să respecte legile naționale și internaționale cu privire la cererile de extrădare ale Turciei și că decizia de extrădare va fi la latitudinea autorităților independente și a instanțelor.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.