vineri, aprilie 19, 2024

Pericolul pentru sănătate vine de la un mistreţ contaminat

Un mistreţ împuşcat pe un fond de vânătoare aflat la 10 kilometri de frontiera cu Ucraina, gestionat de Direcţia Silvică Suceava, a fost identificat cu depăşiri ale nivelului de contaminare radioactivă Cesiu 137 şi Cesiu 134, a anunţat directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – Romsilva, Ciprian Pahonţu.

„Pe raza Direcţiei Silvice Suceava s-a identificat un mistreţ, iar carnea care a fost dusă la analize a ieşit cu depăşiri ale nivelului de contaminare radioactivă. Este o noutate pentru noi. Mistreţul a fost recoltat pe un fond de vânătoare, 17 Botuş, gestionat de Ocolul Silvic Breaza, care se află la 10 kilometri de frontiera cu Ucraina. Acest lucru ne alarmează foarte tare şi împreună cu ANSVSA şi Garda de Mediu şi toate organele abilitate vom luat toate măsurile de rigoare în perioada următoare. Noi am primit abia dimineaţă raportul şi este vorba de o contaminare radioactivă Cesiu 137 şi Cesiu 134. Mistreţul a fost împuşcat pe un fond de vânătoare şi conform reglementărilor în vigoare trebuie să facem analize pe carnea de vânat. Vom lua măsuri suplimentare de analiză şi supraveghere”, a precizat Pahonţu.

Şeful Romsilva a precizat că din cunoştinţele sale este prima dată când silvicultorii s-au întâlnit cu o asemenea situaţie. Contaminarea radioactivă Cesiu 137 şi Cesiu 134 este de tipul celei de la Cernobîl.

Potrivit documentelor prezentate de şeful Romsilva, exemplarul de mistreţ de sex masculin în vârstă de 3 ani, identificat cu crotalia RO 0409416 a fost recolat în zona Lucina de pe fondul de vânătoare Botuş, care se află la 10 kilometri de frontiera cu Ucraina.

Conform adresei ANSVSA Bucureşti nr. 27828/13.12.2017, s-au dispus în principal următoarele măsuri: structurile subordonate Ministerului Mediului şi Agenţia de Protecţia image_125294677799018400_111Mediului Suceava vor proceda la recoltarea de probe în vederea determinării radioactivităţii de pe suprafaţa solului din apă şi din aer respectiv de la nivelul plantelor din pajişti şi păşuni pentru a identifica sursa de radiaţii.

De asemenea, se vor identifica împreună cu autorităţile locale zonele contaminate pentru interzicerea păşunatului şi a recoltării de masă vegetală şi monitorizarea nivelului de contaminare radioactivă de la Centrul de recoltare vânat Sadova din cadrul OS Pojorâta prin recoltare a 10 probe şi se vor efectua analizele pentru următorii 100 de mistreţi recoltaţi cu vârsta mai mare de 12 luni, conform programului de control şi monitorizare întocmit de DSVSA Suceava.


 

 

 

 

 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.