20.3 C
București
miercuri, septembrie 23, 2020

Care sunt substraturile „preocupărilor ” regimului din Turcia faţă de situaţia din Iran?

Punctul de vedere al regimului de la Ankara este unu „preocupant” referitor la  mişcarea de protest faţă de dificultăţile economice şi faţă de putere care agită Iranul începând de joi şi a avertizat în legătură cu ”intervenţiile străine”. (AFP, DPA şi Reuters.)

”Turcia este preocupată în legătură cu informaţiile potrivit cărora manifestaţiile (din Iran) se extind, provoacă morţi, precum şi pagube unor clădiri publice”, a afirmat Ministerul turc de Externe într-un comunicat, adăugând că ”bunul simţ trebuie să prevaleze pentru a împiedica orice escaladare” a situaţiei. ”Violenţa şi provocările trebuie evitate”, se mai spune în comunicatul Ankarei, avertizând în legătură cu ”intervenţiile străine”.

Relaţiile dintre Turcia şi Iran s-au revigorat în mod net în ultimele luni de când Ankara şi Teheranul cooperează cu Moscova în dosarul sirian.

Presa conservatoare turcă îşi exprima marţi neliniştea în legătură cu situaţia din Iran. Cotidianul proguvernamental Yeni Safak vorbea îndeosebi despre ”o escaladare periculoasă”, acuzând SUA că se află în spatele violenţelor din Iran. La rândul său, cotidianul Yeni Akit avertiza: ”Occidentul este în spatele revoltei din Iran (…) Dacă reuşeşte acolo, ţinta va fi Turcia’ .

Conştienţi de fragilizarea imaginii Turciei la nivelul situaţiei internaţionale actuale şi de atenţia pe care massmedia internaţională o acordă degradării din Turcia, reprezentanţii regimului autocrat de la Ankara observă cu nelinişte mişcările din Iran şi situaţia fluidă din regiune.

http://www.mfa.gov.tr/no_-1_-iranda-devam-eden-protesto-gosterileri-hk_ar.fr.mfa

Turcia testează prima mașină zburătoare autohtonă „Cezeri”

Prima mașină zburătoare din Turcia, numită Cezeri, a fost trecut cu succes primule teste din Istanbul, a declarat producătorul, pe 15 septembrie.

Istanbul: Tânăr reținut pentru contrabandă cu maimuțe

Un tânăr influencer, în vârstă de 24 de ani, a fost reținut pentru contrabandă cu maimuțe.

Fetiță cu sindromul Down în grija surorii adolescente. Părinții reținuți pentru că a ajutat refugiații

O fetiță de șapte ani cu sindrom Down a fost lăsată în grija surorii sale adolescente după ce părinții ei au fost reținuți pe 8 septembrie pentru ajutorarea refugiaților.

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Peste 36.000 de persoane au fost cercetate pentru că l-au „insultat” pe Erdoğan

Peste 36.000 de oameni au fost cercetați într-un an pentru „insultarea” președintelui Recep Tayyip Erdoğan, au arătat statisticile Ministerului Justiției, citat de Duvar English.

100 de muzicieni s-au sinucis în timpul pandemiei în Turcia

Aproape 100 de muzicieni s-au sinucis de la începutul pandemiei COVID-19 în Turcia, potrivit datelor Uniunii Muzicienilor și Interpreților (Müzik-Sen), a declarat pe 15 septembrie, principalul adjunct al opoziției Gamze Tașcıer.

Turcia se pregătește pentru noi restricții de călătorie pe fondul creșterii numărului de cazuri COVID-19

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia a trecut la o „nouă fază” în lupta împotriva pandemiei COVID-19, semnalând că guvernul...

Faimoasa pisică Gli din Hagia Sophia a intrat în izolare și primește tratament

Faimoasa pisică Gli, care locuiește în Haghia Sophia a fost pusă în izolare și primește tratament după ce s-a îmbolnăvit.