marți, iunie 15, 2021

Care sunt substraturile „preocupărilor ” regimului din Turcia faţă de situaţia din Iran?

Punctul de vedere al regimului de la Ankara este unu „preocupant” referitor la  mişcarea de protest faţă de dificultăţile economice şi faţă de putere care agită Iranul începând de joi şi a avertizat în legătură cu ”intervenţiile străine”. (AFP, DPA şi Reuters.)

”Turcia este preocupată în legătură cu informaţiile potrivit cărora manifestaţiile (din Iran) se extind, provoacă morţi, precum şi pagube unor clădiri publice”, a afirmat Ministerul turc de Externe într-un comunicat, adăugând că ”bunul simţ trebuie să prevaleze pentru a împiedica orice escaladare” a situaţiei. ”Violenţa şi provocările trebuie evitate”, se mai spune în comunicatul Ankarei, avertizând în legătură cu ”intervenţiile străine”.

Relaţiile dintre Turcia şi Iran s-au revigorat în mod net în ultimele luni de când Ankara şi Teheranul cooperează cu Moscova în dosarul sirian.

Presa conservatoare turcă îşi exprima marţi neliniştea în legătură cu situaţia din Iran. Cotidianul proguvernamental Yeni Safak vorbea îndeosebi despre ”o escaladare periculoasă”, acuzând SUA că se află în spatele violenţelor din Iran. La rândul său, cotidianul Yeni Akit avertiza: ”Occidentul este în spatele revoltei din Iran (…) Dacă reuşeşte acolo, ţinta va fi Turcia’ .

Conştienţi de fragilizarea imaginii Turciei la nivelul situaţiei internaţionale actuale şi de atenţia pe care massmedia internaţională o acordă degradării din Turcia, reprezentanţii regimului autocrat de la Ankara observă cu nelinişte mişcările din Iran şi situaţia fluidă din regiune.

http://www.mfa.gov.tr/no_-1_-iranda-devam-eden-protesto-gosterileri-hk_ar.fr.mfa

Fostul director al Samanyolu condamnat la 1.406 de ani

Fostul director al Samanyolu condamnat la 1.406 de ani

Turcia:Aproximativ 750.000 de cupluri se căsătoresc în următoarele 3 luni, de frica măsurilor COVID-19

Turcia: Aproximativ 750.000 de cupluri se căsătoresc în următoarele 3 luni, de frica măsurilor COVID-19

Partidul lui Erdogan a pierdut aproximativ 13% din votanți, după declarațiile mafiotului turc

Partidul lui Erdogan a pierdut aproximativ 13% din votanți, după declarațiile mafiotului turc

Un turc a ajutat din greșeală FBI să aresteze 800 de infractori

Un turc a ajutat din greșeală FBI în capturarea a aproximativ 800 de infractori din întreaga lume după ce mii de oameni...

Human Rights Watch cere investigarea dispariției profesorului, care riscă să fie deportat în Turcia

Human Rights Watch cere investigarea dispariției profesorului, care riscă să fie deportat în Turcia

Turcia: Peste 720.000 de minori exploatați prin muncă

Peste 720.000 de minori din Turcia trebuie să lucreze pentru a contribui la venitul gospodăriei, potrivit unui raport elaborat de ministerului al...