vineri, septembrie 24, 2021

Care sunt substraturile „preocupărilor ” regimului din Turcia faţă de situaţia din Iran?

Punctul de vedere al regimului de la Ankara este unu „preocupant” referitor la  mişcarea de protest faţă de dificultăţile economice şi faţă de putere care agită Iranul începând de joi şi a avertizat în legătură cu ”intervenţiile străine”. (AFP, DPA şi Reuters.)

”Turcia este preocupată în legătură cu informaţiile potrivit cărora manifestaţiile (din Iran) se extind, provoacă morţi, precum şi pagube unor clădiri publice”, a afirmat Ministerul turc de Externe într-un comunicat, adăugând că ”bunul simţ trebuie să prevaleze pentru a împiedica orice escaladare” a situaţiei. ”Violenţa şi provocările trebuie evitate”, se mai spune în comunicatul Ankarei, avertizând în legătură cu ”intervenţiile străine”.

Relaţiile dintre Turcia şi Iran s-au revigorat în mod net în ultimele luni de când Ankara şi Teheranul cooperează cu Moscova în dosarul sirian.

Presa conservatoare turcă îşi exprima marţi neliniştea în legătură cu situaţia din Iran. Cotidianul proguvernamental Yeni Safak vorbea îndeosebi despre ”o escaladare periculoasă”, acuzând SUA că se află în spatele violenţelor din Iran. La rândul său, cotidianul Yeni Akit avertiza: ”Occidentul este în spatele revoltei din Iran (…) Dacă reuşeşte acolo, ţinta va fi Turcia’ .

Conştienţi de fragilizarea imaginii Turciei la nivelul situaţiei internaţionale actuale şi de atenţia pe care massmedia internaţională o acordă degradării din Turcia, reprezentanţii regimului autocrat de la Ankara observă cu nelinişte mişcările din Iran şi situaţia fluidă din regiune.

http://www.mfa.gov.tr/no_-1_-iranda-devam-eden-protesto-gosterileri-hk_ar.fr.mfa

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia

Situația economică din Turcia: O treime din populația are datorii. În total de 875 de miliarde de lire

Situația economică din Turcia: O treime din populația are datorii. În total de 875 de miliarde de lire