vineri, aprilie 19, 2024

Care sunt substraturile „preocupărilor ” regimului din Turcia faţă de situaţia din Iran?

Punctul de vedere al regimului de la Ankara este unu „preocupant” referitor la  mişcarea de protest faţă de dificultăţile economice şi faţă de putere care agită Iranul începând de joi şi a avertizat în legătură cu ”intervenţiile străine”. (AFP, DPA şi Reuters.)

”Turcia este preocupată în legătură cu informaţiile potrivit cărora manifestaţiile (din Iran) se extind, provoacă morţi, precum şi pagube unor clădiri publice”, a afirmat Ministerul turc de Externe într-un comunicat, adăugând că ”bunul simţ trebuie să prevaleze pentru a împiedica orice escaladare” a situaţiei. ”Violenţa şi provocările trebuie evitate”, se mai spune în comunicatul Ankarei, avertizând în legătură cu ”intervenţiile străine”.

Relaţiile dintre Turcia şi Iran s-au revigorat în mod net în ultimele luni de când Ankara şi Teheranul cooperează cu Moscova în dosarul sirian.

Presa conservatoare turcă îşi exprima marţi neliniştea în legătură cu situaţia din Iran. Cotidianul proguvernamental Yeni Safak vorbea îndeosebi despre ”o escaladare periculoasă”, acuzând SUA că se află în spatele violenţelor din Iran. La rândul său, cotidianul Yeni Akit avertiza: ”Occidentul este în spatele revoltei din Iran (…) Dacă reuşeşte acolo, ţinta va fi Turcia’ .

Conştienţi de fragilizarea imaginii Turciei la nivelul situaţiei internaţionale actuale şi de atenţia pe care massmedia internaţională o acordă degradării din Turcia, reprezentanţii regimului autocrat de la Ankara observă cu nelinişte mişcările din Iran şi situaţia fluidă din regiune.

http://www.mfa.gov.tr/no_-1_-iranda-devam-eden-protesto-gosterileri-hk_ar.fr.mfa

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.