vineri, iulie 19, 2024

Patriarhul Bartolomeu critică guvernul lui Erdogan. Liturghia de la Mănăstirea Sümela nu a fost permisă

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu din Istanbul, liderul spiritual al creștinilor ortodocși, și-a exprimat frustrarea față de autoritățile turce, după ce patriarhia nu a primit permisiunea scrisă de a ține Sfânta Liturghie la istorica Mănăstire Sümela din provincia Trabzon, conform Stockholm Center for Freedom.

Controversa a apărut după ce calendarul liturgic a fost anunțat, iar liturghia de pe 15 august trebuia să aibă loc la Mănăstire Sümela.

Un reprezentant al Partidului Islamist Noua Bunăstare (YRP) din Turcia a pus la îndoială această mișcare în parlamentul turc, pretinzând că încalcă Tratatul de la Lausanne.

„Nu ar trebui să aibă voie să țină o slujbă în Mănăstirea Sumela pe 15 august, când Mehmet Cuceritorul a cucerit Trabzon”, afirmă deputatul Cihat Yayci.

„Cum este posibil?”

La sfârșitul unei slujbe la Biserica Panagia Koumariotissa, din districtul Heybeliada, din Istanbul, Bartholomeu a abordat subiectul.

„Deputatul a spus că această operațiune încalcă Tratatul de la Lausanne. Cum este posibil? Lausanne spune și alte lucruri… nu ni le-au dat. Iar deputatul vine să ne spună că încălcăm Tratatul de la Lausanne”, afirmă Bartholomeu.

Patriarhul a abordat în continuare preocupările legate de 15 august, care marchează și aniversarea cuceririi lui Trabzon de către otomani. Bartolomeu a clarificat că intenția liturghiei este doar de a onora Adormirea Fecioarei Maria, nu de a se angaja în declarații politice.

Despre Tratatul de la Lausanne

În Turcia, creștinii, ca grup minoritar, se confruntă cu diverse provocări și încălcări ale drepturilor, conform Raportului 2022 privind libertatea religioasă internațională, publicat de Departamentul de Stat al SUA.

Tratatul de la Lausanne din 1923 recunoaște în mod oficial drepturile creștinilor ortodocși apostolici armeni, evreilor și creștinilor ortodocși greci. Cu toate acestea, confesiunile creștine încă se confruntă cu limitări ale drepturilor lor religioase.

Seminar ortodocs rămâne închis

Un punct semnificativ de dispută a fost închiderea prelungită a seminarului grec ortodox Halki. Seminarul, afiliat la Biserica Ortodoxă Greacă, a fost închis în 1971, după ce parlamentul turc a adoptat o legislație care interzice instituțiile private de învățământ superior.

În ciuda multiplelor critici internaționale și asigurări din partea guvernului turc, seminarul rămâne închis, împiedicând capacitatea Bisericii Ortodoxe Grece de a forma clerici pe plan intern.

Despre Mânăstirea Sümela

Mănăstirea Sümela, care datează din secolul al IV-lea, este considerată unul dintre cele mai importante obiective turistice religioase din Turcia și este inclusă în lista temporară a Patrimoniului Mondial UNESCO.

A fost redeschis în 15 august 2010 pentru comunitatea creștină ortodoxă după o pauză de 88 de ani. Dar a rămas închis din 2015 din cauza riscului de alunecare de teren de la Muntele Karadağ. Mănăstirea este amplasată într-o stâncă abruptă, la o altitudine de aproximativ 1.200 de metri. Este redeschis vizitatorilor pentru perioade scurte de timp.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

Caz șocant în Turcia! Două persoane au murit electrocutate pe stradă din cauza ploii torențiale

Moartea a două persoane din cauza șocului electric după ce au călcat într-o băltoacă în timpul unei ploi torențiale în provincia İzmir, din vestul Turciei, săptămâna trecută, a provocat furie pe scară largă în Turcia, conform presei turcești.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.