joi, aprilie 18, 2024

Patriarhul Bartolomeu critică guvernul lui Erdogan. Liturghia de la Mănăstirea Sümela nu a fost permisă

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu din Istanbul, liderul spiritual al creștinilor ortodocși, și-a exprimat frustrarea față de autoritățile turce, după ce patriarhia nu a primit permisiunea scrisă de a ține Sfânta Liturghie la istorica Mănăstire Sümela din provincia Trabzon, conform Stockholm Center for Freedom.

Controversa a apărut după ce calendarul liturgic a fost anunțat, iar liturghia de pe 15 august trebuia să aibă loc la Mănăstire Sümela.

Un reprezentant al Partidului Islamist Noua Bunăstare (YRP) din Turcia a pus la îndoială această mișcare în parlamentul turc, pretinzând că încalcă Tratatul de la Lausanne.

„Nu ar trebui să aibă voie să țină o slujbă în Mănăstirea Sumela pe 15 august, când Mehmet Cuceritorul a cucerit Trabzon”, afirmă deputatul Cihat Yayci.

„Cum este posibil?”

La sfârșitul unei slujbe la Biserica Panagia Koumariotissa, din districtul Heybeliada, din Istanbul, Bartholomeu a abordat subiectul.

„Deputatul a spus că această operațiune încalcă Tratatul de la Lausanne. Cum este posibil? Lausanne spune și alte lucruri… nu ni le-au dat. Iar deputatul vine să ne spună că încălcăm Tratatul de la Lausanne”, afirmă Bartholomeu.

Patriarhul a abordat în continuare preocupările legate de 15 august, care marchează și aniversarea cuceririi lui Trabzon de către otomani. Bartolomeu a clarificat că intenția liturghiei este doar de a onora Adormirea Fecioarei Maria, nu de a se angaja în declarații politice.

Despre Tratatul de la Lausanne

În Turcia, creștinii, ca grup minoritar, se confruntă cu diverse provocări și încălcări ale drepturilor, conform Raportului 2022 privind libertatea religioasă internațională, publicat de Departamentul de Stat al SUA.

Tratatul de la Lausanne din 1923 recunoaște în mod oficial drepturile creștinilor ortodocși apostolici armeni, evreilor și creștinilor ortodocși greci. Cu toate acestea, confesiunile creștine încă se confruntă cu limitări ale drepturilor lor religioase.

Seminar ortodocs rămâne închis

Un punct semnificativ de dispută a fost închiderea prelungită a seminarului grec ortodox Halki. Seminarul, afiliat la Biserica Ortodoxă Greacă, a fost închis în 1971, după ce parlamentul turc a adoptat o legislație care interzice instituțiile private de învățământ superior.

În ciuda multiplelor critici internaționale și asigurări din partea guvernului turc, seminarul rămâne închis, împiedicând capacitatea Bisericii Ortodoxe Grece de a forma clerici pe plan intern.

Despre Mânăstirea Sümela

Mănăstirea Sümela, care datează din secolul al IV-lea, este considerată unul dintre cele mai importante obiective turistice religioase din Turcia și este inclusă în lista temporară a Patrimoniului Mondial UNESCO.

A fost redeschis în 15 august 2010 pentru comunitatea creștină ortodoxă după o pauză de 88 de ani. Dar a rămas închis din 2015 din cauza riscului de alunecare de teren de la Muntele Karadağ. Mănăstirea este amplasată într-o stâncă abruptă, la o altitudine de aproximativ 1.200 de metri. Este redeschis vizitatorilor pentru perioade scurte de timp.

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.