miercuri, septembrie 13, 2023

Patriarhul Bartolomeu critică guvernul lui Erdogan. Liturghia de la Mănăstirea Sümela nu a fost permisă

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu din Istanbul, liderul spiritual al creștinilor ortodocși, și-a exprimat frustrarea față de autoritățile turce, după ce patriarhia nu a primit permisiunea scrisă de a ține Sfânta Liturghie la istorica Mănăstire Sümela din provincia Trabzon, conform Stockholm Center for Freedom.

Controversa a apărut după ce calendarul liturgic a fost anunțat, iar liturghia de pe 15 august trebuia să aibă loc la Mănăstire Sümela.

Un reprezentant al Partidului Islamist Noua Bunăstare (YRP) din Turcia a pus la îndoială această mișcare în parlamentul turc, pretinzând că încalcă Tratatul de la Lausanne.

„Nu ar trebui să aibă voie să țină o slujbă în Mănăstirea Sumela pe 15 august, când Mehmet Cuceritorul a cucerit Trabzon”, afirmă deputatul Cihat Yayci.

„Cum este posibil?”

La sfârșitul unei slujbe la Biserica Panagia Koumariotissa, din districtul Heybeliada, din Istanbul, Bartholomeu a abordat subiectul.

„Deputatul a spus că această operațiune încalcă Tratatul de la Lausanne. Cum este posibil? Lausanne spune și alte lucruri… nu ni le-au dat. Iar deputatul vine să ne spună că încălcăm Tratatul de la Lausanne”, afirmă Bartholomeu.

Patriarhul a abordat în continuare preocupările legate de 15 august, care marchează și aniversarea cuceririi lui Trabzon de către otomani. Bartolomeu a clarificat că intenția liturghiei este doar de a onora Adormirea Fecioarei Maria, nu de a se angaja în declarații politice.

Despre Tratatul de la Lausanne

În Turcia, creștinii, ca grup minoritar, se confruntă cu diverse provocări și încălcări ale drepturilor, conform Raportului 2022 privind libertatea religioasă internațională, publicat de Departamentul de Stat al SUA.

Tratatul de la Lausanne din 1923 recunoaște în mod oficial drepturile creștinilor ortodocși apostolici armeni, evreilor și creștinilor ortodocși greci. Cu toate acestea, confesiunile creștine încă se confruntă cu limitări ale drepturilor lor religioase.

Seminar ortodocs rămâne închis

Un punct semnificativ de dispută a fost închiderea prelungită a seminarului grec ortodox Halki. Seminarul, afiliat la Biserica Ortodoxă Greacă, a fost închis în 1971, după ce parlamentul turc a adoptat o legislație care interzice instituțiile private de învățământ superior.

În ciuda multiplelor critici internaționale și asigurări din partea guvernului turc, seminarul rămâne închis, împiedicând capacitatea Bisericii Ortodoxe Grece de a forma clerici pe plan intern.

Despre Mânăstirea Sümela

Mănăstirea Sümela, care datează din secolul al IV-lea, este considerată unul dintre cele mai importante obiective turistice religioase din Turcia și este inclusă în lista temporară a Patrimoniului Mondial UNESCO.

A fost redeschis în 15 august 2010 pentru comunitatea creștină ortodoxă după o pauză de 88 de ani. Dar a rămas închis din 2015 din cauza riscului de alunecare de teren de la Muntele Karadağ. Mănăstirea este amplasată într-o stâncă abruptă, la o altitudine de aproximativ 1.200 de metri. Este redeschis vizitatorilor pentru perioade scurte de timp.

Turcia: Elevii se întorc la școală! Noi reguli pentru anul școlar 2023-2024

Într-un mesaj care precede redeschiderea școlii, ministrul Educației Yusuf Tekin a îndemnat părinții, profesorii și elevii să-și împărtășească responsabilitatea pentru educație, subliniind că aceasta este esențială pentru viitorul copiilor și bunăstarea națiunii.

Apelul disperat al unui explorator american prins într-o peșteră din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Federației Turce de Speologie (TUMAF), Yaman Özakın, a transmis că metodele de scoate a lui Dickey – fie cu targă, fie ajutându-l să iasă singur – rămâne o parte critică a eforturilor de salvare în curs, care ar putea dura săptămâni întregi.

„Zilele Culturii României” la Istanbul: Dimitrie Cantemir celebrat timp de 5 zile

Ministerul Culturii și Turismului din Turcia sprijină și evenimentele culturale desfășurate în perioada 5-10 septembrie, cu ocazia împlinirii a 145 de ani de la relațiile diplomatice dintre Turcia și România și a Anului Cultural Dimitri Cantemir 2023.

Sondaj. Majoritatea turcilor nemulțumiți de sistemului de învățământ

Rezultatele sondajului au fost anunțate pe rețelele sociale de Centrul de Cercetare Socială, Yöneylem, în momentului începerii anului școlar 2023-2024, pentru aproape 20 de milioane de elevi din Turcia.