sâmbătă, aprilie 20, 2024

‘Parchet european” specializat în combaterea fraudelor legate de TVA și de fondurile structurale europene.

Douăzeci de state din UE, inclusiv România, vor participa la crearea Biroului Procurorului Public European.

Douăzeci de state membre ale Uniunii Europene, printre care și România, au convenit joi să participe la crearea unui ‘Parchet european’ specializat în combaterea fraudelor legate de TVA și de fondurile europene, transmite Reuters.

Biroul Procurorului Public European (EPPO) va avea sediul la Luxemburg și se va ocupa de cazurile transfrontaliere pe care adesea procurorii naționali le consideră dificil de urmărit. Se estimează că EPPO va fi operațional începând din anul 2020.

Concret, EPPO va avea un birou central în Luxemburg, care îi va reuni pe procurorii europeni (câte unul pentru fiecare stat membru participant), dar va avea și o structură descentralizată, cu ”procurori europeni delegați” în statele membre. Parchetul va viza îndeosebi fraudele în cazul fondurilor structurale europene și va avea de asemenea competențe în ce privește depistarea fraudelor transfrontaliere cu TVA, pentru sume ce depășesc 10 milioane de euro. Potrivit Comisiei Europene, autoritățile publice din statele membre pierd anual venituri de cel puțin 50 miliarde de euro din TVA din cauza acestui timp de fraude.

”A fost nevoie 20 de ani pentru a face acest birou și, deși el nu este deocamdată un FBI european, acesta este totuși un pas important”, a menționat organizația Transparency International într-o declarație.

Țările care nu au semnat joi acordul privind crearea EPPO sunt Danemarca, Irlanda, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Suedia și Ungaria, dar ele se pot alătura ulterior în orice moment acestei inițiative. Această procedură europeană a cooperării consolidate permite surmontarea opoziției unor state din UE în domenii care nu sunt exclusiv de competență comunitară, autorizând un grup de țări membre să adopte decizii care nu se aplică decât în cazul lor, chiar dacă alte state pot să li se alăture ulterior.

La 5 octombrie, Parlamentul European a aprobat un text în baza căruia 20 de țări membre ale Uniunii Europene vor participa începând din anul 2020 în cadrul acestui ”Parchet european” specializat în combaterea fraudelor legate de TVA și de fondurile structurale europene.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat în luna septembrie că EPPO ar trebui să aibă printre responsabilitățile sale și urmărirea cazurilor de terorism transfrontalier.

 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.