joi, aprilie 25, 2024

Furtună fără precedent pentru UNESCO

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi că Israelul se pregătește să se retragă din Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), la câteva ore după ce SUA au făcut un anunț similar, transmite Reuters. Șeful executivului israelian a calificat drept ‘curajoasă și morală’ decizia Statelor Unite de a părăsi UNESCO.

La rândul său, ambasadorul israelian al ONU, Danny Danon, a salutat hotărârea SUA de a se retrage din UNESCO. ”Intrăm într-o nouă eră la Națiunile Unite — una în care, atunci când se practică discriminarea contra Israelului, trebuie să se plătească prețul. UNESCO a devenit un câmp de luptă pentru a denigra Israelul, neglijându-i rolul și afirmațiile veritabile. Decizia luată astăzi (de SUA) marchează un punct de cotitură pentru UNESCO: rezoluțiile absurde și rușinoase adoptate de această organizație contra Israelului au consecințe”, a menționat Danon într-un comunicat. Statele Unite ale Americii au anunțat joi oficial decizia de a se retrage din UNESCO, dorind să rămână în cadrul acestei organizații doar cu statutul de ‘observator’.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului american de Stat, Heather Nauert, a precizat într-un comunicat faptul că directoarea generală a UNESCO, Irina Bokova, a fost notificată oficial cu privire la decizia luată de SUA, ce va deveni efectivă pe data de 31 decembrie 2018. Statele Unite și-au suspendat încă din anul 2011 contribuția financiară la bugetul UNESCO, pentru a protesta față de primirea Palestinei ca membru cu drepturi depline în această organizație.

În comunicatul emis joi de către Departamentul de Stat, retragerea SUA este motivată prin ‘nevoia unei reforme fundamentale în cadrul organizației’ și este deplâns totodată faptul că, în opinia Washingtonului, în interiorul UNESCO se manifestă continuu poziții anti-Israel.

 

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.