vineri, martie 29, 2024

Pagini de istorie: amintirea lui Avram Iancu la Muzeul Universităţii din Bucureşti

Steagul de luptă aparținând unei legiuni a lui Avram Iancu va fi expus la Muzeul Universității din București timp de o săptămână, în perioada 20 – 27 octombrie, evenimentul fiind cuprins într-un turneu de promovare a drapelului ce este prezentat în mai multe localități din țară în acest an, informează un comunicat al instituției de învățământ superior transmis, miercuri, AGERPRES.

Muzeul este situat în Palatul Facultății de Drept. La vernisaj  participă din partea universității prof. Liviu Papadima, prorector, Florentina Nițu, decanul Facultății de Istorie, și Alin Ionuț Ciupală, de la Facultatea de Istorie.

Universitatea din București îi așteaptă pe toți cei interesați să admire steagul la muzeul său în perioada 20 — 27 octombrie 2016, de luni până joi, între orele 8,00 și 14,00, și vineri, între orele 8,00 și 12,00. Drapelul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu este considerat un obiect de o raritate absolută. Expertizele efectuate de specialiștii Muzeului Țării Crișurilor din Oradea au confirmat faptul că obiectul provine de la jumătatea secolului al XIX-lea, adică exact perioada în care a avut loc Revoluția din 1848 — 1849.

Drapelul are formă pătrată, este confecționat în principal din piele și are cusută o icoană brodată pe margini cu fir de argint, care reprezintă pe una dintre fețe momentul Pogorârii Duhului Sfânt, iar pe cealaltă — Înălțarea. Pe marginea drapelului sunt cusute culorile tricolorului românesc.

Expunerea drapelului lui Avram Iancu la Muzeul Universității din București este posibilă prin intermediul omului de afaceri Adrian Thiess, care a cumpărat obiectul în urma unei licitații organizate în luna februarie 2016. AGERPRES/(AS — autor: Oana Ghiță)

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.