joi, iunie 8, 2023

Mari controverse privind propunerea de desfiinţare a taxei radio-tv

Foștii președinți ai SRR și SRTV: Desființarea taxei radio-tv – un atentat la democrația românească

Desființarea taxei radio-tv și finanțarea Societății Române de Radiodifuziune și a Societății Române de Televiziune de la bugetul statului reprezintă un atentat la însăși democrația românească, afirmă foștii președinți ai SRR și SRTV într-o scrisoare deschisă.

Scrisoarea este semnată din partea SRR de prof. univ. dr. Tudor Cătineanu, Nora Rebreanu, Dragoș Șeuleanu, Maria Țoghină și Andras Istvan Demeter, iar din partea SRTV de acad. Răzvan Theodorescu, Stere Gulea, Cristian Hadji Culea, Tudor Giurgiu, Claudiu Săftoiu, Alexandru Lăzescu și Stelian Tănase.

Societatea romana de radio

„Ne adresăm dumneavoastră pentru a vă invita să regândim împreună propunerea parlamentară de a desființa taxa radio-tv. Această inițiativă parlamentară este deosebit de periculoasă pentru democrația României și din această cauză și inițiativă noastră este, din câte știm, fără precedent. Niciodată, noi, foști președinți-directori generali ai Societăților Române de Radiodifuziune și Televiziune nu am mai colaborat într-un demers public pentru salvarea instituțiilor pe care le-am slujit după ce am jurat pe Constituția României și pe Biblie. Radioul public și Televiziunea publică din țările europene, potrivit documentelor de la Maastricht, sunt servicii publice de interes național. De aceea, desființarea taxei radio-tv și finanțarea Societății Române de Radiodifuziune și a Societății Române de Televiziune de la bugetul statului reprezintă un atentat la însăși democrația românească. Cum poate să existe independență editorială atunci când guvernul finanțează aceste două instituții? Europa cunoaște câteva exemple de intervenție brutală a guvernelor în activitatea serviciilor publice de radio și televiziune. Aceste exemple reprezintă o abdicare de la principiile Uniunii Europene și ale democrației în general”, se arată în scrisoare, transmisă joi AGERPRES.

Foștii președinți ai SRR și SRTV amintesc „că părinții fondatori ai Radioului public, în anul 1928, au propus Parlamentului Romaniei, Regelui și societății românești introducerea abonamentului radio”, care „a fost menținut de toate regimurile politice de până acum, adăugându-se din 1956 și abonamentul tv”.

„Abonamentul radio-tv este dovada contractuală că acționarii Televiziunii și ai Radioului publice sunt cetățenii, garanții valorilor care ne reprezintă ca națiune. Vă invităm să susținem împreună diversitatea de opinie, să respectăm diversitatea etnică și religioasă, să respectăm și să cultivăm educația, știința și cultura, să susținem cercetările științifice avansate, aflate la limita cunoașterii umane, pentru poziționarea țării noastre printre statele care au un viitor, să dăm o șansă de reușită tinerilor țării noastre, să asigurăm liberul acces la informare, să susținem mediul antreprenorial care reprezintă motorul existenței noastre, să ne respectăm seniorii și copiii, să ne ocupăm împreună de starea de sănătate a națiunii noastre și să asigurăm o promptă și corectă informare a populației în caz de dezastre. Toate acestea reprezintă misiunea serviciului public de radio și de televiziune. Vreți să renunțăm la această misiune?”, se menționează în document.

Precizând că îi unește „preocuparea ca Serviciul Public de Radio și Serviciul Public de Televiziune să rămână Servicii Publice și să nu devină instituții guvernamentale supuse ingerințelor politice”, semnatarii scrisorii se declară deschiși să stea „la dispoziția tuturor celor care doresc să reanalizeze oportunitatea inițiativei parlamentare referitoare la abonamentul radio-tv”.Agerpres, comunicare SRTV, SRR.

Mircea Lucescu, pe agenda lui Fenerbahçe. A luat decizia!

Fenerbahçe, care și-a început căutarea unui nou antrenor, i-a făcut o ofertă lui Mircea Lucescu. Însă, acesta a decis să rămână la Dynamo Kiev. Selecționerul român are contract cu clubul până în 2024.

Noul cabinet al lui Erdogan. Un pas către democrație? „Cu profesioniști, în loc de clovni”

Cabinetul lui Erdogan a fost considerat de mulți observatori, jurnaliști și utilizatori ai rețelelor sociale ca fiind o manevră strategică a lui Erdoğan de a-și îmbunătăți imaginea, prezentându-se ca fiind „democrați”.

25 la sută, limita de creștere a chiriilor: 400 de mii de case sunt goale în Istanbul

Consultanții imobiliari mai raportează că în Istanbul există 400 de mii de „case fantomă”, conform calculelor lor bazate pe facturile de apă.

Ionuț Cojocaru despre alegerile din Turcia: „Regimurile politice nu s-au schimbat prin alegeri, ci prin lovituri de stat sau prin revoluții.”

Alegerile din Turcia, care au fost considerate cele mai importante alegerile din 2023, au luat sfârșit. Erdogan, cel mai longeviv lider al Turciei a câștigat, duminică, cu 52,2% continuându-şi guvernarea de peste 20 de ani. Însă, întrebările legate despre viitorul Turciei continuă.

Lira turcească a scăzut la un nou nivel record

Erdoğan și-a anunțat noul cabinet în weekend și l-a numit Ministru de Finanțe pe Mehmet Șimşek, un fost vicepremier care este bine privit de investitorii străini. Şimşek a spus ulterior că politica economică trebuie să revină la un teren „raţional”.

Lira turcească a scăzut la nivel record, în ciuda numirii noului Ministru de Finanțe

Lira Turciei a scăzut luni cu aproape 1% în tranzacțiile și a atins un nou record, conform Reuters. Lira...

Suedia a îndeplinit condițiile Turciei pentru a intra în NATO. Iată noua lege împotrivaterorismului

„Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a terorismului pe 1 iunie, respectăm ultima parte a acordului nostru cu Turcia”, scrie oficial.

Kılıçdaroğlu a respins cererea lui İmamoğlu de a iniția schimbarea în cadrul partidului

Renumitul jurnalist İsmail Saymaz a declarat că primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu i-a cerut principalului lider al Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, să fie un pionier al schimbării în cadrul partidului, dar Kılıçdaroğlu a respins această cerere.