20.3 C
București
miercuri, septembrie 23, 2020

Ovidiu Papadima evocat de revista craioveană „Scrisul românesc”

„Scrisul românesc” de la Craiova omagiază prin condeiul de frunte ale directorului acestei prestigioase apariţii, Florea Firan, personalităţi de frunte ale culturii româneşti.

Ovidiu Papadima

Tratate aşa cum se cuvine. Evocate cu acribia istoricului literar ori cu sufletul tulburat al scriitorului de ficţiune. Remarc înainte de toate evocarea profesorului Ovidiu Papadima, eseist, istoric şi critic literar autorul magistralului studiu „Ipostaze ale iluminismului românesc”, savant obsedat de specificul naţional în „Poezie şi cunoaştere etnică” sau în „Literatura populară română.”

Câţi ştiu astăzi că renumitul critic a stat în puşcărie, că a figurat pe lista intelectualilor prigoniţi, că a fost pedepsit pentru ce publicase înainte, article din anii 1936-1938 şi mai cu seamă pentru cartea „Neam, sat şi oraş în poezia lui Octavian Goga” ( publicată în 1942).

Pentru această carte mai cu seamă Ovidiu Papadima a stat la temniţă prin grelele puşcării de la Jilava, Craiova,Poarta Albă şi Gherla.

Azi când citesc că încă un intelectual, încă un jurnalist, încă un poet e băgat în temniţă în Turcia contemporană pentru delict de gândire, îmi răsar în minte toţi intelectualii pe care regimul stalinist a încercat să îi distrugă.

Numai o lecţie de istorie predată cu sufletul şi cu conştinciozitate, copiilor şi tinerior de azi, îi va putea să le explice tot răul pe care stalinismul l-a făcut după cel de al doilea război mondail, mersului normal al societăţii româneşti.

Papadima

Ovidiu Papadima nu a avut drept de publicare vreme de 15 ani. Abia după 1963 şi-a recăpătat dreptul de a publica, asemeni atâtor altor autori ieşiţi din puşcăriile staliniste doar după ce puterea muncitorească românească căpătase o oarecare forţă. Florea Firan revizitează texte vechi, pagini de biografie şi cărţile autorului, incusiv Evocările apărute la Editura Agora din Iaşi, sub îngrijirea lui Pan Vizirescu şi însoţite de o fişă biobibliografică alcătuită de fiul autorului evocat, Liviu Papadima.

Remarcăm încă odată profesionalismul revistei craiovene, diversitatea cuprinsului şi valoarea numelor care publică. Am punctat frumoasa evocare a lui Ovidiu Papadima, un gest salutar într-o Românie care adeseori îşi uită valorile.

Cleopatra Lorinţiu

 

 

Ankara: Medicii poartă o panglică neagră în semn de protest pentru moartea colegilor infectați cu COVID-19

Camera de Medicină din Ankara (ATO) a cerut un protest de patru zile ca demonstrație în fața morții profesioniștilor din domeniul sănătății din Turcia în urma infectării cu COVID-19.Medicii au fost îndemnați să poarte panglici negre.

Turcia avertizată să elimine hidroxiclorochina din tratamentul COVID-19

Oamenii de știință din Turcia au cerut Ministerului Sănătății să elimine imediat hidroxiclorochina din planurile de tratament COVID-19, după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a renunțat la el în iunie pe motiv că „face mai mult rău decât bine”,

Turcia testează prima mașină zburătoare autohtonă „Cezeri”

Prima mașină zburătoare din Turcia, numită Cezeri, a fost trecut cu succes primule teste din Istanbul, a declarat producătorul, pe 15 septembrie.

Istanbul: Compania de metrou a crescut numărul de șoferi care sunt femei

Metroul din Istanbul a angajat 88 de șoferi de sex feminin, crescând numărul de 11 la 99. Noile șoferițe și-au primit legitimațiile după finalizarea pregătirii, la o ceremonie la care a participat, joi, primarul din Istanbul, Ekrem Imamoğlu.

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

100 de muzicieni s-au sinucis în timpul pandemiei în Turcia

Aproape 100 de muzicieni s-au sinucis de la începutul pandemiei COVID-19 în Turcia, potrivit datelor Uniunii Muzicienilor și Interpreților (Müzik-Sen), a declarat pe 15 septembrie, principalul adjunct al opoziției Gamze Tașcıer.

Istanbul: Tânăr reținut pentru contrabandă cu maimuțe

Un tânăr influencer, în vârstă de 24 de ani, a fost reținut pentru contrabandă cu maimuțe.

Peste 36.000 de persoane au fost cercetate pentru că l-au „insultat” pe Erdoğan

Peste 36.000 de oameni au fost cercetați într-un an pentru „insultarea” președintelui Recep Tayyip Erdoğan, au arătat statisticile Ministerului Justiției, citat de Duvar English.