vineri, ianuarie 7, 2022

Ovidiu Papadima evocat de revista craioveană „Scrisul românesc”

„Scrisul românesc” de la Craiova omagiază prin condeiul de frunte ale directorului acestei prestigioase apariţii, Florea Firan, personalităţi de frunte ale culturii româneşti.

Ovidiu Papadima

Tratate aşa cum se cuvine. Evocate cu acribia istoricului literar ori cu sufletul tulburat al scriitorului de ficţiune. Remarc înainte de toate evocarea profesorului Ovidiu Papadima, eseist, istoric şi critic literar autorul magistralului studiu „Ipostaze ale iluminismului românesc”, savant obsedat de specificul naţional în „Poezie şi cunoaştere etnică” sau în „Literatura populară română.”

Câţi ştiu astăzi că renumitul critic a stat în puşcărie, că a figurat pe lista intelectualilor prigoniţi, că a fost pedepsit pentru ce publicase înainte, article din anii 1936-1938 şi mai cu seamă pentru cartea „Neam, sat şi oraş în poezia lui Octavian Goga” ( publicată în 1942).

Pentru această carte mai cu seamă Ovidiu Papadima a stat la temniţă prin grelele puşcării de la Jilava, Craiova,Poarta Albă şi Gherla.

Azi când citesc că încă un intelectual, încă un jurnalist, încă un poet e băgat în temniţă în Turcia contemporană pentru delict de gândire, îmi răsar în minte toţi intelectualii pe care regimul stalinist a încercat să îi distrugă.

Numai o lecţie de istorie predată cu sufletul şi cu conştinciozitate, copiilor şi tinerior de azi, îi va putea să le explice tot răul pe care stalinismul l-a făcut după cel de al doilea război mondail, mersului normal al societăţii româneşti.

Papadima

Ovidiu Papadima nu a avut drept de publicare vreme de 15 ani. Abia după 1963 şi-a recăpătat dreptul de a publica, asemeni atâtor altor autori ieşiţi din puşcăriile staliniste doar după ce puterea muncitorească românească căpătase o oarecare forţă. Florea Firan revizitează texte vechi, pagini de biografie şi cărţile autorului, incusiv Evocările apărute la Editura Agora din Iaşi, sub îngrijirea lui Pan Vizirescu şi însoţite de o fişă biobibliografică alcătuită de fiul autorului evocat, Liviu Papadima.

Remarcăm încă odată profesionalismul revistei craiovene, diversitatea cuprinsului şi valoarea numelor care publică. Am punctat frumoasa evocare a lui Ovidiu Papadima, un gest salutar într-o Românie care adeseori îşi uită valorile.

Cleopatra Lorinţiu

 

 

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută.