sâmbătă, aprilie 16, 2022

Ovidiu Papadima evocat de revista craioveană „Scrisul românesc”

„Scrisul românesc” de la Craiova omagiază prin condeiul de frunte ale directorului acestei prestigioase apariţii, Florea Firan, personalităţi de frunte ale culturii româneşti.

Ovidiu Papadima

Tratate aşa cum se cuvine. Evocate cu acribia istoricului literar ori cu sufletul tulburat al scriitorului de ficţiune. Remarc înainte de toate evocarea profesorului Ovidiu Papadima, eseist, istoric şi critic literar autorul magistralului studiu „Ipostaze ale iluminismului românesc”, savant obsedat de specificul naţional în „Poezie şi cunoaştere etnică” sau în „Literatura populară română.”

Câţi ştiu astăzi că renumitul critic a stat în puşcărie, că a figurat pe lista intelectualilor prigoniţi, că a fost pedepsit pentru ce publicase înainte, article din anii 1936-1938 şi mai cu seamă pentru cartea „Neam, sat şi oraş în poezia lui Octavian Goga” ( publicată în 1942).

Pentru această carte mai cu seamă Ovidiu Papadima a stat la temniţă prin grelele puşcării de la Jilava, Craiova,Poarta Albă şi Gherla.

Azi când citesc că încă un intelectual, încă un jurnalist, încă un poet e băgat în temniţă în Turcia contemporană pentru delict de gândire, îmi răsar în minte toţi intelectualii pe care regimul stalinist a încercat să îi distrugă.

Numai o lecţie de istorie predată cu sufletul şi cu conştinciozitate, copiilor şi tinerior de azi, îi va putea să le explice tot răul pe care stalinismul l-a făcut după cel de al doilea război mondail, mersului normal al societăţii româneşti.

Papadima

Ovidiu Papadima nu a avut drept de publicare vreme de 15 ani. Abia după 1963 şi-a recăpătat dreptul de a publica, asemeni atâtor altor autori ieşiţi din puşcăriile staliniste doar după ce puterea muncitorească românească căpătase o oarecare forţă. Florea Firan revizitează texte vechi, pagini de biografie şi cărţile autorului, incusiv Evocările apărute la Editura Agora din Iaşi, sub îngrijirea lui Pan Vizirescu şi însoţite de o fişă biobibliografică alcătuită de fiul autorului evocat, Liviu Papadima.

Remarcăm încă odată profesionalismul revistei craiovene, diversitatea cuprinsului şi valoarea numelor care publică. Am punctat frumoasa evocare a lui Ovidiu Papadima, un gest salutar într-o Românie care adeseori îşi uită valorile.

Cleopatra Lorinţiu

 

 

Turcia: Presa a primit amenzi în valoare de 55,8 milioane de lire

Consiliul Suprem de Radio și Televiziune (RTÜK) a câștigat anul trecut venituri de 17 milioane TL (1,1 milioane USD) din 1.661 de amenzi impuse organizațiilor media anul trecut

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Statistici: Cum fac față turcii la creșterea prețurilor. 31 sută susțin că uneori rămân flămânzi

MetroPoll Research Company, în cadrul unei cercetări, i-a întrebat pe cetățeni ce fac pentru a „se descurca” în fața deteriorării condițiilor economice.

Turcia: Anchetă după ce o duzină de cărți au fost lăsate la o moschee

Poliția de la departamentul Combaterea Terorismului caută persoana care a lăsat la intrarea moscheii, șase Coranuri și alte cărți religioase scrise de Fethullah Gulen, care se dădeau ca promoție la ziarului Zaman, în urmă cu 20 de ani.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Turcia: Aproape 75% dintre tinerii vor în Uniunea Europeană

71 la sută din comentarii au spus că ar vota „da” dacă ar exista un referendum cu privire la aderarea Turciei la UE, în timp ce rata a fost de 75 la sută în rândul tinerilor, o creștere față de 69 la sută anul trecut.

Portret de campion. Diana Țolu, tânăra care a pus pentru prima dată România pe locul I, la Olimpiada Europeană de Matematică 

Diana Țolu, la doar 18 ani a făcut istorie în cadrul Olimpiadei Europeană de Matematică pentru Fete, fiind prima româncă care a câștigat aurul în istoria de 11 ani a acestei competiții.

Aeroportul din Istanbul s-a clasat pe locul 2 la nivel internațional

Aeroportul din Istanbul s-a clasat pe locul 2 la nivel internațional