joi, aprilie 25, 2024

ONU ordonă Turciei să elibereze doi deținuți care au legătură cu Gulen

Comitetul pentru Drepturile Omului al Organizației Națiunilor Unite (OHCHR) a comunicat Turciei că va elibera doi bărbați reținuți care sunt  suspectați că ar avea legături cu Fethulah Gulen, care este acuzat de Ankara de organizarea unei tentative de lovitură de stat în 2016, a informat miercuri, agenția de știri Reuters.

OHCHR a mai spus că Turcia ar trebui să plătească despăgubiri celor doi deținuți, academicianului Ismet Ozcelik și directorului școlii Turgay Karaman, pentru detenție arbitrară.

În 2017, Ozcelik și Karaman au fost deportați din Malaezia în Turcia și au fost acuzați că au condus mișcarea lui Fethullah Gulen.

OHCHR a declarat că autoritățile turcești au încălcat libertățile lui Ozcelik și Karaman și că guvernul turc are la dispoziție 180 de zile pentru a se conforma hotărârii sale.

Cu toate acestea, Reuters a declarat că OHCHR nu are nicio autoritate de executare. Este menționat în raportul OHCHR asupra cazului ,că aderarea Turciei la un acord internațional privind drepturile de stat a impus țării să acționeze și să ofere „o cale de atac eficientă”.

„Statul parte este obligat … să elibereze autorii plângerii și să le acorde o compensație adecvată pentru încălcările drepturilor”, scrie în raport.

De asemenea, OHCHR a respins cererea din partea Turciei de a solicita ca acest caz să fie admis și considerat o excepție de la regulă invocând impostanța aplicării  stării de urgență decretată în țară  și naturii „grave și complexe” a presupuselor infracțiuni. Acesta a argumentat că motivele pentru cererea de scutire a Turciei nu au explicat modul în care bărbații au reprezentat o amenințare.

Reuters a indicat că nu există nicio reacție imediată din partea guvernului turc la raportul comisiei.


Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.