miercuri, decembrie 4, 2024

Ministerul de Externe al Turciei a spionat o organizație suedeză invocând motivul existenței unor jurnaliști turci exilați

Documente secrete ale Ministerului de Externe al Turciei obținute de Monitorul Nordic au dezvăluit operațiuni clandestine ale guvernul președintelui Recep Tayyip Erdoğan împotriva  jurnaliștilor care locuiesc în exil în Suedia.

Acestea au scos la iveală modul de funcționare internă din guvernul turc în vânătoarea  jurnaliștilor care s-au manifestat în mod critic la adresa guvernului turc și care sunt în exil. Scopul final al activității guvernului este de a reduce la tăcere vocile critice dincolo de granițele turcești și a de a crea un efect de spaimă pentru cei care continuă să scrie și să vorbească împotriva lui Erdoğan, scrie nordicmonitor.com

O revizuire a documentelor guvernamentale arată că tweet-urile și articolele publicate de jurnaliști au fost enumerate ca dovezi ale terorismului.

De asemenea, autoritățile turcești au discutat despre modalitățile de extrădare a jurnaliștilor exilați din Suedia, fie prin relații bilaterale, fie prin Interpol.

Doi dintre jurnaliștii urmăriți de guvernul turc au fost prezenți în București, în cadrul unei dezbateri despre libertatea mass-media:

Directorul executiv al lui Nordic Monitor, Abdullah Bozkurt, jurnalist turc veteran, care a fost forțat să se mute în străinătate în 2016 pentru a scăpa de represiunea guvernului Erdoğan împotriva libertății presei din Turcia, unde aproape 200 de jurnaliști sunt în prezent închiși.

De asemenea, Levent Kenez, un alt jurnalist în exil, care conducea ziarul național Meydan, din Turcia, iar acum este directorului executiv al Nordic Monitor.

„Există două rețele de comunicații separate în cadrul Ministerului Afacerilor Externe – una pentru circulație internă și una pentru comunicarea cu alte agenții guvernamentale”, a declarat un fost diplomat turc pentru Nordic Monitor, când a fost rugat să comenteze documentele secrete.

Turcia: Restricții pentru rețelele sociale pentru copiii sub 13 ani

Autoritatea pentru Tehnologiile Informației și Comunicațiilor (BTK) elaborează o propunere pentru a interzice copiilor sub 13 ani să folosească platformele de rețele sociale, în timp ce Ministerul Familiei și Serviciilor Sociale colaborează cu Parlamentul turc pentru a limita utilizarea smartphone-ului pentru copiii din aceeași grupă de vârstă.

Erdogan susține că legile, nu Convenția de la Istanbul, mențin femeile în viață

La un eveniment cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor la complexul prezidențial din capitala Ankara, președintele turc a făcut declarații despre controversată Convenției de la Istanbul.

Aderarea Turciei la UE: „Un nivel atât de scăzut al democrației, încât este imposibil să se înrăutățească”

Raportorul Parlamentului European pentru Turcia, a criticat aspru guvernul turc pentru că a urmărit penal fete de 14 ani sub acuzații de...