sâmbătă, noiembrie 28, 2020

Ministerul de Externe al Turciei a spionat o organizație suedeză invocând motivul existenței unor jurnaliști turci exilați

Documente secrete ale Ministerului de Externe al Turciei obținute de Monitorul Nordic au dezvăluit operațiuni clandestine ale guvernul președintelui Recep Tayyip Erdoğan împotriva  jurnaliștilor care locuiesc în exil în Suedia.

Acestea au scos la iveală modul de funcționare internă din guvernul turc în vânătoarea  jurnaliștilor care s-au manifestat în mod critic la adresa guvernului turc și care sunt în exil. Scopul final al activității guvernului este de a reduce la tăcere vocile critice dincolo de granițele turcești și a de a crea un efect de spaimă pentru cei care continuă să scrie și să vorbească împotriva lui Erdoğan, scrie nordicmonitor.com

O revizuire a documentelor guvernamentale arată că tweet-urile și articolele publicate de jurnaliști au fost enumerate ca dovezi ale terorismului.

De asemenea, autoritățile turcești au discutat despre modalitățile de extrădare a jurnaliștilor exilați din Suedia, fie prin relații bilaterale, fie prin Interpol.

Doi dintre jurnaliștii urmăriți de guvernul turc au fost prezenți în București, în cadrul unei dezbateri despre libertatea mass-media:

Directorul executiv al lui Nordic Monitor, Abdullah Bozkurt, jurnalist turc veteran, care a fost forțat să se mute în străinătate în 2016 pentru a scăpa de represiunea guvernului Erdoğan împotriva libertății presei din Turcia, unde aproape 200 de jurnaliști sunt în prezent închiși.

De asemenea, Levent Kenez, un alt jurnalist în exil, care conducea ziarul național Meydan, din Turcia, iar acum este directorului executiv al Nordic Monitor.

„Există două rețele de comunicații separate în cadrul Ministerului Afacerilor Externe – una pentru circulație internă și una pentru comunicarea cu alte agenții guvernamentale”, a declarat un fost diplomat turc pentru Nordic Monitor, când a fost rugat să comenteze documentele secrete.

COVID-19: Turcia în Top 3 la numărul de infectați

Turcia a devenit cea de-a treia țară cu cel mai număr de cazuri noi de infectați cu COVID-19, relatează Duvar English.

Turcia: 49 de deținuți au murit. 1.600 de deținuți bolnavi sunt încă după gratii

49 de prizonieri au murit în spatele gratiilor de la începutul anului, conform cifrelor Comisiei Asistenței pentru Drepturile Omului (İHD), relatează Duvar...

COVID-19: Edilul Istanbulului anunță 201 decedați. Ministrul sănătății 153.” Ce ar trebui să fac? Ar trebui să tac?”

Primarul din Istanbul, Ekrem İmamoğlu a replicat criticilor legate de contestarea numărul oficial al infectaților cu COVID-19 anunțate de Ministerul Sănătății, relatează Duvar English.

10.000 de cărți și 1.000 de tablete pentru elevii defavorizați: “Donează o carte! Donează un laptop, tabletă sau PC! Dăruiește cunoaștere!,,

Lumina Instituții de Învățământ din România demarează campania ,,Donează o carte! Donează un laptop, tabletă sau PC! Dăruiește cunoaștere!,, pentru a ajuta elevi defavorizați din zonele rurale.

Pisicile unei femei care a murit în cutremurul din Izmir au fost adoptate

Pisicile unei femei care a murit în cutremurul din provincia vestică Izmir au fost adoptate.

Turcia: Tânără paralizată condamnată la 6 ani închisoare pentru terorism

O tânără a fost condamnată la șase ani, trei luni de închisoare pentru presupusa apartenență la o organizație teroristă, în ciuda faptului are mâinile și picioarelor paralizate de la naștere.

Membru al Consiliului Suprem din Turcia a demisionat

Președintele Consiliului Suprem din Turcia a anunțat că a demisionat într-o postare pe contul său de Twitter, pe 24 noiembrie.

142 de armeni au părăsit Turcia în 24 de ore:”Puneți capăt politicii urii!

142 de armeni au părăsit Turcia într-o singură zi, pe fondul sentimentului anti-armean în creștere, relatează Stockholm Center for Freedome.