luni, octombrie 2, 2023

Cum a fost eliberat din închisoarea turcească, un om de știință de la NASA

Turcia a eliberat acum 10 zile, un om de ştiinţă american de la NASA, a cărui detenţie contribuia la degradarea relaţiilor între Ankara şi Washington.

Serkan Gölge a fost încarcerat în urmă cu aproape trei ani, în iulie 2016, în timpul unei vizite pe care o efectua  în ţara sa de origine. Aceasta s-a petrecu chiar  în timp ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan îi reprima pe presupuşii susţinători ai predicatorului Fethullah Gulen, oaia neagră a Ankarei. care-l acuză că se află în spatele tentativei de lovitură de stat ce a avut loc în aceeaşi lună. Omul de știință a fost condamnat, în februarie 2018 la şapte ani şi 6 luni de închisoare pe motivul unei  apartenențe la mişcarea gulenista, în pofida protestelor Statelor Unite.

Editorialistul exilat in SUA, Ergun Babahan, a dezvaluit eliberarea omului de ştiinta Serkan Golge. Potrivit lui Babahan, Golge a fost dus de nişte gardieni de la penitenciarul Hatay, într-o zona montana  şi lăsat liber. İată articolul întreg al lui Ergun Babahan, publicat la Ahval News:

„Să vedem cum a ajuns Serkan Golge să fie eliberat. Potrivit informațiilor pe care le-am primit din surse fiabile din Istanbul, acțiunea a  avut loc astfel:

… În timp ce Golge nu avea habar de ce se întâmpla și își număra zilele în închisoare s-a petrecut o schimbare radicală de situație. Președintele partidului guvernator AKP și al țării, Erdogan a avut o convorbire telefonică cu președintele SUA Donald Trump. Consilierului lui Erdogan îi vine în minte să facă un gest care îl va mișca pe Trump înainte de convorbire.

Se punea problema necesității ameliorării  relațiilor turco-americane. Plana în aer  problema S-400. Speranța era  ca Trump să  trateze cu înțelegere partea turcă. Cine știe, poate și președintele rus Putin așteaptă de asemenea înțelegere de la Trump și e  posibil să-i transmită un mesaj…

Oricum, gândindu-se ce  să facă le-a venit în minte problema cu Serkan Golge. Atunci le-a venit ideea: „să-l eliberăm pe Golge!”. Erdogan este de acord și dă instrucțiuni. Nu există nici judecată și nici petiție.

Se telefonează la penitenciar, gardienii se duc la celula lui Golge și îi spun „Strânge-ti lucrurile, în 15 minute ești liber.” Golge se pregătește rapid și este dus cu mașina și lăsat liber pe vârful unui munte la câțiva kilometri de Hatay. La fel ca ostaticii pe care i-a răpit mafia și îi lasă liberi după răscumpărare…

Golge nu are telefon mobil la el. Începe să meargă și ajunge într-un sat de munte. Se adresează unor localnici, le spune problema sa, găsește un telefon și reușește să-și contacteze familia. Părinții vin în grabă, își iau fiul și-l duc acasă.

Este un exemplu izbitor în ce hal arbitrar a ajuns  decăzutul sistemul judiciar din Turcia. Un exemplu de decădere pe care îl putem observa în țările din Asia Centrală și în stătulețele arabe. Un exemplu dureros și-anume statul Republicii Turcia a devenit proprietatea privată a unei persoane.

„Sper ca cineva de la Ministerul justiției sau din Palatul Alb să nege evenimentul. Totuși după convorbirea telefonică, faptul că Trump îi mulțumește personal lui Erdogan pentru eliberarea lui Golge indică faptul că așa s-au petrecut evenimentele.”

Serkan Golge aşteapta la satul natal, sa se realizeze promisiunea preşedintelui Trump. Președintele SUA  a declarat presei americane că Serkan Golge va ajunge în cel mai scurt timp în SUA, alaturi de familia sa.


Istanbul:Cea mai prestigioasă universitate marchează 1000 de zile de protest

Într-o declarație, comunitatea a reamintit că prezența poliției a continuat în și în jurul campusurilor Universității Boğaziçi și că aproximativ 150 de persoane, inclusiv membri ai facultății, cadre universitare pensionare și absolvenți, nu au avut voie să intre în campusuri.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Istanbul: O școală acoperă o reproducere a lui Picasso, argumentând că este „nepotrivită”

O expoziție a fost organizată la școală semestrul trecut, unde studenții au creat sculpturi, picturi și gravuri folosind material reutilizat. Una dintre aceste piese a fost o reproducere a picturii Guernica a lui Pablo Picasso

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.