sâmbătă, iulie 13, 2024

Câți deținuți există în celulele de izolare din penitenciarele din Turcia?

Recent, doi deținuți, unul în penitenciarul Çorum și altul în penitenciarul Silivri, și-au pierdut viața în celulele individuale.

Guvernul nu informează câte persoane sunt deținute în celule. Potrivit experților, acest număr depășește 3000.

„Condițiile mele de trai se înrăutățesc pe zi ce trece iar eu iar eu sunt din ce în ce mai rău. În numele umanismului universal îmi cer dreptul de a trăi, iar pentru binele meu doresc să fiu dus într-o celulă cu mai multe persoane.”

Aceste rânduri aparțin lui Muzaffer Özcengiz profesor demis prin decret, care și-a pierdut viața pe 27aprilie 2019 în celula individuală din penitenciarul Çorum. Cu câteva zile înainte de moartea sa, la 22 aprilie, Ozcengiz, în vârstă de 58 de ani, a cerut ajutor printr-o scrisoare adresată  către Judecătoria de executare Çorum în care declara că fusese reținut în  celula de izolare  timp de 14 luni fără să se prezinte vreun motiv anume. Özcengiz  a scris în scrisoarea sa că a ajuns la situația de sinucidere din cauza problemelor de sănătate cauzate de condițiile de izolare. La numai  câteva zile după ce scrisese aceste rânduri a murit în celula sa.

Özcengiz era închis de mai mult de doi ani și fusese condamnat la 12,5 ani sub învinuirea de conducere a FETÖ. Procesul Curții Supreme de Apel a continuat. Curtea Supremă nu a confirmat încă sentința. Scrisoarea sa ajuns la DW Türkçe prin intermediul deputatului HDP Kocaeli și membru al Comisiei parlamentare de investigare a drepturilor omului, Ömer Faruk Gergerlioğlu.

Nu există un număr oficial al deținuților care rămân în celule individuale, precum Muzaffer Özcengiz. Potrivit experților care au vorbit pentru DW Türkçe, numărul deținuților care sunt în celule individuale este estimat la circa 3000 de persoane. Özcengiz nu este singurul deținut care a murit în celula individuală. Ultimul caz anunțat a fost sinuciderea generalului de bigadă în rezervă Zaki Y.M. Hasan încelula din penitenciarul Silivri pe data de 30 aprilie. Acesta fussese reținut pe 19 aprilie sub acuzația de spionaj pentru Emiratele Arabe Unite în Turcia.

Potrivit legii, întemnițarea deținuților în celule de izolare se poate face în cazul condamnaților pe viață, cei acuzați de conducere a unei organizații teroriste sau  cei care  primesc pedepse disciplinare, se relatează că în multe penitenciare practica se face  arbitrar.

 Familiile nu pot primi informații clare

Potrivit informaților obținute de DW Türkçe de la Asociația de solitaritaritate a Deținuților și a familiilor deținuților (Tuhad-der), familiile celor care sunt deținuți în celule individuale nu primesc informații clare despre aceștia. Asociația subliniază că pedepsirea deținuților prin anularea vizitelor din ultima perioadă a dus la ruperea relațiilor dintre deținuți și familiile lor. Asociația afirmă că vizita avocaților la deținuți nu este împiedicată, doar în anumite cazuri când procuratura dorește înregistrarea vizitei se îngreunează și întrevederea avocatului cu clientul. Guvernul nu răspunde la întrebări.

Noi DW Turkce am apelat la Biroul de Informații al Ministerului Justiției  și am pus câteva înrebări, și anume: „Câți  deținuți sunt în toatal în toată țara  care sunt în celule de izolare? „Au existat deținuți care și-au pierdut viața recent în celulă? Care au fost cauzele acestor pierderi? Oare condițiile din închisori influențează aceste lucruri? Deși am aplicat de mai multe ori, nu am primit niciun răspuns de la Ministerul Justiției.

Am contactat biroul lui Leyla Usta Șahin, vicepreședintele responsabil cu drepturile omului în AKP, am dorit să ne informăm despre condițiile din penitenciare și să aflăm numărul deținuților care sunt în celule individuale. În ciuda eforturilor noastre, am primit răspunsul că Șahin nu poate da un interviu din cauza programului său aglomerat.

„După Starea de Urgență numărul persoanelor deținute în celule de izolare a crescut”

Deputatul HDP de Kocali și membru al Comisiei de Analizare a drepturilor omului din Parlamentul Turciei, Ömer Faruk Gergerlioğlu este unul din deputații care lucrează intens pentru îmbunătățirea condițiilor din penitenciare .

Gergerlioğlu a vorbit pentru DW Türkçe, acesta a subliniat  că autoritățile guvernamentale în ultiimii ani nu au dat nici un răspuns în legătură cu condițiile si practicile de detenție din celulele  individuale. Mai ales după Starea de urgență OHAL, numărul celor rămași în celule inividuale a prezentat o mare creștere, a afirmat Gergerlioğlu: „Dar nu știm numărul exact. Ministerul Justiției nu aduce explicații în această problemă.”

Gergerlioğlu a declarat că deținuții care rămân în celula individuală sunt supuși unei izolări care este în afara legii și că drepturile lor, cum ar fi ventilația și sportul, le-au fost luate. „Datorită ocupării masive din închisori, chiar și  trimiterea bolnavilor la spital poate fi amânată timp de 6 luni ”, a spus Gergerlioglu.” Potrivit legii, poți tine un deținut datorită indisciplinei maxim 20 de zile în celula de izolare. Dar știm că sunt sute de persoane ținute în celulă timp de 25-27 de luni. Prin mâna statului, în penitenciare, drepturile omului sunt încălcate” a vorbit Gegerlioglu

Număul celor din celulele de izolare  poate să fie peste 3000

Sociologul Ezgi Yusufoğlu, care cercetează cazul „ condamnaților pe viață” cărora li se aplică cel mai frecvent pedeapsa cu celula de izolare, spune că a început să fie pusă în aplicare în 2005, în urma abolirii pedepsei cu moartea în 2002. Yusufoglu a vorbit la DW Turkce, deținuții din celulele unice au dreptul de a lua aer  timp de o oră pe zi, nu au voie să contacteze alți deținuți și pot vorbi doar cu rudele de gradul întâi.

Potrivit informației date de Yusufoğlu, ultima explicație cu privire la deținuții din celulele de izolare a fost făcut de Ministerul Justiției pe 21 februarie 2014. În această declarație se afirma, acum 5 ani că 1453 de deținuți rămân în celule de izolare dintre care 1327 de persoane cu infracțiuni judiciare, 126 acuzați de infracțiuni „teroriste”, Yusufoğlu spune că: „În ultimii 2 ani, nu am primit niciun răspuns în urma cererilor depuse  cu privire la numărul deținuților din celule. În septembrie 2018, Procuratura Generală din Istanbul a anunțat că doar 700 de persoane din Istanbul au fost judecate și condamnate pe viață, ceea ce arată că în prezent există aproximativ 3000 chiar și mai mulți de deținuți ținuți într-o singură celulă.

„Cresc plângerile din celule cu multe persoane din închisori

„Potrivit datelor Asociației Societății Civile (CISST) din Sistemul Penitenciar care investighează încălcările drepturilor în penitenciare, s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de plângeri din partea deținuților din ultimii ani datorită condițiilor de detenție. Membru al consiliului de administrație, Berivan Korkut, a declarat la DW Turkce că un deținut care a fost reținut în închisoarea Elazığ a fost ținut în izolare timp de trei ani, dar când a depus plângere, administrația penitenciarului nu a descris-o drept o celulă de „izolare” ci drept o celulă „solitară”. Korkut spune că încălcarea drepturilor omului nu are loc numai în celulele individuale, ci și în celule cu mai multe persoane.

Korkut  spune că s-au primit plângeri începând cu cea privind confiscarea scrisorilor, restricționarea vizitatorilor și a drepturilor telefonice, alte restricții cum ar fi necesitatea toaletei și a băii până la aplicarea de violență. Korkut subliază că au loc aplicații nefavorabile, orificiile de ventilație sunt acoperite cu sârmă, împiedicând pătrunderea aerului curat în interior.

„Ministerul Justiției, nu răspunde la nici o cerere de informare cu privire la aceste probleme”, spune Korkut.

Explozie la numărul de deținuți și condamnați

În  închisorile din Turcia, mai ales după 15 iulie după tentativa de lovitură de stat eșuată,  a crescut exploziv numărul de deținuți și condamnați. Potrivit datelor Direcției Generale a Ministerului Justiției din Penitenciare și Caselor de detenție, în 385 de închisori există 258.606 deținuți, dintre care 303 erau închise în țară până la sfârșitul anului 2018. Capacitatea actuală a închisorilor a fost de 111 mii, în timp ce capacitatea a fost mărită la 220.000 prin reamenajări, cum ar fi paturile supraetajate și saltele. Cu toate acestea, nu există încă explicații clare cu privire la modul în care restul de 40.000 de deținuți aflați în situația actuală rămân în continuare în secții și celule. Membrii guvernului din anumite perioade au declarat că se urmărește  construcția rapidă a circa 100 de noi penitenciare.

Aram Ekin Duram ©Deutsche Welle Türkçe

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

Turcia: 5 jucători ai naționalei valoarea pe piață 155 de milioane de euro. Iată cine este cel mai scump jucător turc!

Presa turcească a estimat că valoarea totală a 5 fotbalişti din echipa națională a Turciei ajunge la 155 de milioane de euro.