miercuri, august 31, 2022

Câți deținuți există în celulele de izolare din penitenciarele din Turcia?

Recent, doi deținuți, unul în penitenciarul Çorum și altul în penitenciarul Silivri, și-au pierdut viața în celulele individuale.

Guvernul nu informează câte persoane sunt deținute în celule. Potrivit experților, acest număr depășește 3000.

„Condițiile mele de trai se înrăutățesc pe zi ce trece iar eu iar eu sunt din ce în ce mai rău. În numele umanismului universal îmi cer dreptul de a trăi, iar pentru binele meu doresc să fiu dus într-o celulă cu mai multe persoane.”

Aceste rânduri aparțin lui Muzaffer Özcengiz profesor demis prin decret, care și-a pierdut viața pe 27aprilie 2019 în celula individuală din penitenciarul Çorum. Cu câteva zile înainte de moartea sa, la 22 aprilie, Ozcengiz, în vârstă de 58 de ani, a cerut ajutor printr-o scrisoare adresată  către Judecătoria de executare Çorum în care declara că fusese reținut în  celula de izolare  timp de 14 luni fără să se prezinte vreun motiv anume. Özcengiz  a scris în scrisoarea sa că a ajuns la situația de sinucidere din cauza problemelor de sănătate cauzate de condițiile de izolare. La numai  câteva zile după ce scrisese aceste rânduri a murit în celula sa.

Özcengiz era închis de mai mult de doi ani și fusese condamnat la 12,5 ani sub învinuirea de conducere a FETÖ. Procesul Curții Supreme de Apel a continuat. Curtea Supremă nu a confirmat încă sentința. Scrisoarea sa ajuns la DW Türkçe prin intermediul deputatului HDP Kocaeli și membru al Comisiei parlamentare de investigare a drepturilor omului, Ömer Faruk Gergerlioğlu.

Nu există un număr oficial al deținuților care rămân în celule individuale, precum Muzaffer Özcengiz. Potrivit experților care au vorbit pentru DW Türkçe, numărul deținuților care sunt în celule individuale este estimat la circa 3000 de persoane. Özcengiz nu este singurul deținut care a murit în celula individuală. Ultimul caz anunțat a fost sinuciderea generalului de bigadă în rezervă Zaki Y.M. Hasan încelula din penitenciarul Silivri pe data de 30 aprilie. Acesta fussese reținut pe 19 aprilie sub acuzația de spionaj pentru Emiratele Arabe Unite în Turcia.

Potrivit legii, întemnițarea deținuților în celule de izolare se poate face în cazul condamnaților pe viață, cei acuzați de conducere a unei organizații teroriste sau  cei care  primesc pedepse disciplinare, se relatează că în multe penitenciare practica se face  arbitrar.

 Familiile nu pot primi informații clare

Potrivit informaților obținute de DW Türkçe de la Asociația de solitaritaritate a Deținuților și a familiilor deținuților (Tuhad-der), familiile celor care sunt deținuți în celule individuale nu primesc informații clare despre aceștia. Asociația subliniază că pedepsirea deținuților prin anularea vizitelor din ultima perioadă a dus la ruperea relațiilor dintre deținuți și familiile lor. Asociația afirmă că vizita avocaților la deținuți nu este împiedicată, doar în anumite cazuri când procuratura dorește înregistrarea vizitei se îngreunează și întrevederea avocatului cu clientul. Guvernul nu răspunde la întrebări.

Noi DW Turkce am apelat la Biroul de Informații al Ministerului Justiției  și am pus câteva înrebări, și anume: „Câți  deținuți sunt în toatal în toată țara  care sunt în celule de izolare? „Au existat deținuți care și-au pierdut viața recent în celulă? Care au fost cauzele acestor pierderi? Oare condițiile din închisori influențează aceste lucruri? Deși am aplicat de mai multe ori, nu am primit niciun răspuns de la Ministerul Justiției.

Am contactat biroul lui Leyla Usta Șahin, vicepreședintele responsabil cu drepturile omului în AKP, am dorit să ne informăm despre condițiile din penitenciare și să aflăm numărul deținuților care sunt în celule individuale. În ciuda eforturilor noastre, am primit răspunsul că Șahin nu poate da un interviu din cauza programului său aglomerat.

„După Starea de Urgență numărul persoanelor deținute în celule de izolare a crescut”

Deputatul HDP de Kocali și membru al Comisiei de Analizare a drepturilor omului din Parlamentul Turciei, Ömer Faruk Gergerlioğlu este unul din deputații care lucrează intens pentru îmbunătățirea condițiilor din penitenciare .

Gergerlioğlu a vorbit pentru DW Türkçe, acesta a subliniat  că autoritățile guvernamentale în ultiimii ani nu au dat nici un răspuns în legătură cu condițiile si practicile de detenție din celulele  individuale. Mai ales după Starea de urgență OHAL, numărul celor rămași în celule inividuale a prezentat o mare creștere, a afirmat Gergerlioğlu: „Dar nu știm numărul exact. Ministerul Justiției nu aduce explicații în această problemă.”

Gergerlioğlu a declarat că deținuții care rămân în celula individuală sunt supuși unei izolări care este în afara legii și că drepturile lor, cum ar fi ventilația și sportul, le-au fost luate. „Datorită ocupării masive din închisori, chiar și  trimiterea bolnavilor la spital poate fi amânată timp de 6 luni ”, a spus Gergerlioglu.” Potrivit legii, poți tine un deținut datorită indisciplinei maxim 20 de zile în celula de izolare. Dar știm că sunt sute de persoane ținute în celulă timp de 25-27 de luni. Prin mâna statului, în penitenciare, drepturile omului sunt încălcate” a vorbit Gegerlioglu

Număul celor din celulele de izolare  poate să fie peste 3000

Sociologul Ezgi Yusufoğlu, care cercetează cazul „ condamnaților pe viață” cărora li se aplică cel mai frecvent pedeapsa cu celula de izolare, spune că a început să fie pusă în aplicare în 2005, în urma abolirii pedepsei cu moartea în 2002. Yusufoglu a vorbit la DW Turkce, deținuții din celulele unice au dreptul de a lua aer  timp de o oră pe zi, nu au voie să contacteze alți deținuți și pot vorbi doar cu rudele de gradul întâi.

Potrivit informației date de Yusufoğlu, ultima explicație cu privire la deținuții din celulele de izolare a fost făcut de Ministerul Justiției pe 21 februarie 2014. În această declarație se afirma, acum 5 ani că 1453 de deținuți rămân în celule de izolare dintre care 1327 de persoane cu infracțiuni judiciare, 126 acuzați de infracțiuni „teroriste”, Yusufoğlu spune că: „În ultimii 2 ani, nu am primit niciun răspuns în urma cererilor depuse  cu privire la numărul deținuților din celule. În septembrie 2018, Procuratura Generală din Istanbul a anunțat că doar 700 de persoane din Istanbul au fost judecate și condamnate pe viață, ceea ce arată că în prezent există aproximativ 3000 chiar și mai mulți de deținuți ținuți într-o singură celulă.

„Cresc plângerile din celule cu multe persoane din închisori

„Potrivit datelor Asociației Societății Civile (CISST) din Sistemul Penitenciar care investighează încălcările drepturilor în penitenciare, s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de plângeri din partea deținuților din ultimii ani datorită condițiilor de detenție. Membru al consiliului de administrație, Berivan Korkut, a declarat la DW Turkce că un deținut care a fost reținut în închisoarea Elazığ a fost ținut în izolare timp de trei ani, dar când a depus plângere, administrația penitenciarului nu a descris-o drept o celulă de „izolare” ci drept o celulă „solitară”. Korkut spune că încălcarea drepturilor omului nu are loc numai în celulele individuale, ci și în celule cu mai multe persoane.

Korkut  spune că s-au primit plângeri începând cu cea privind confiscarea scrisorilor, restricționarea vizitatorilor și a drepturilor telefonice, alte restricții cum ar fi necesitatea toaletei și a băii până la aplicarea de violență. Korkut subliază că au loc aplicații nefavorabile, orificiile de ventilație sunt acoperite cu sârmă, împiedicând pătrunderea aerului curat în interior.

„Ministerul Justiției, nu răspunde la nici o cerere de informare cu privire la aceste probleme”, spune Korkut.

Explozie la numărul de deținuți și condamnați

În  închisorile din Turcia, mai ales după 15 iulie după tentativa de lovitură de stat eșuată,  a crescut exploziv numărul de deținuți și condamnați. Potrivit datelor Direcției Generale a Ministerului Justiției din Penitenciare și Caselor de detenție, în 385 de închisori există 258.606 deținuți, dintre care 303 erau închise în țară până la sfârșitul anului 2018. Capacitatea actuală a închisorilor a fost de 111 mii, în timp ce capacitatea a fost mărită la 220.000 prin reamenajări, cum ar fi paturile supraetajate și saltele. Cu toate acestea, nu există încă explicații clare cu privire la modul în care restul de 40.000 de deținuți aflați în situația actuală rămân în continuare în secții și celule. Membrii guvernului din anumite perioade au declarat că se urmărește  construcția rapidă a circa 100 de noi penitenciare.

Aram Ekin Duram ©Deutsche Welle Türkçe

Imagini șocante! Faimosul cântăreț, İbrahim Tatlıses a fost rănit într-un accident rutier în Bodrum

Faimosul cântărețul, İbrahim Tatlıses a fost transportat la spital după ce s-a ciocnit frontal cu camionul care venea din sens opus, în...

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

Turcia: Producția de automobile a crescut cu 37,4% în ultimele 6 luni

Producătorii de automobile au produs 742.969 de unități în primele șapte luni ale acestui an, inclusiv automobile și vehicule comerciale, în timp ce exporturile din sector au crescut cu 16,2%, până la 59.596.

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

Turcia: Mâncare stradală, preferata turcilor, afectată de inflație

„Creșterea prețurilor are un impact în special asupra noastră. Ca studenți, ne bazăm pe banii de buzunar dați de familiile noastre. Cu greu ne putem permite să mergem la un restaurant și să comandăm o friptură, covrigi sunt întotdeauna alegerea noastră”, a declarat pentru un student din cartierul popular Kızılay, din Ankara.