miercuri, aprilie 24, 2024

Obiective ale Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. Grija pentru patrimoniu.

Alte investiţii finanţate anul acesta de MCIN din bugetul propriu au vizat alocarea de fonduri pentru finalizarea lucrărilor la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, a lucrărilor de consolidare şi reparaţii capitale pentru imobilul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj; lucrări la Sala Dalles; finalizarea lucrărilor de înlocuire a învelitorii de tablă de pe clădirea Ateneului Român.

Muzeul Brukental printre instituţiile care au mai primit bani pentru restaurare sau realizarea de studii de fezabilitate ori pentru proiectarea unor lucrări.

Au mai primit bani pentru restaurare sau realizarea de studii de fezabilitate ori pentru proiectarea unor lucrări: Teatrul Naţional Bucureşti, Muzeul Satului, Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, Teatrul Naţional „Lucian Blaga” din Cluj, Muzeul Brukenthal, Opera Maghiară din Cluj, Centrul Naţional al Dansului şi Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”.

Muzeul Satului, una dintre instituţiile finanţate de MCIN

Potrivit fostului ministru al Culturii Ionuţ Vulpescu, s-au mai realizat „parţial”: digitizarea patrimoniului cultural; dezvoltarea educaţiei artistice şi culturale la nivelul învăţământului preuniversitar; dezvoltarea unui mecanism consultativ în domeniul culturii; încurajarea investiţiilor private în patrimoniul cultural imobil; îmbunătăţirea şi modernizarea sistemului de achiziţii de creaţii culturale. De asemenea, Vulpescu preciza că a fost eliberat avizul pentru concepţia artistică a „Ansamblului Monumental Ferdinand I”, ce urmează a fi amplasat în Piaţa Victoriei, la intersecţia Bd. Aviatorilor şi Bd. Kiseleff.

Demnitarul anunţa, la acel moment, identificarea unui sediu pentru Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi”, precum şi modificarea HG 202/2008 privind instituirea premiilor naţionale pentru arte. Ionuţ Vulpescu spunea, totodată, că au fost asigurate resursele financiare pentru Muzeul Naţional de Istorie a României, în vederea demarării inventarierii patrimoniului filatelic al României, respectiv colecţia Muzeului Filatelic.Tot printre realizări era menţionată încetarea plafonării indemnizaţiilor de merit ce se acordă personalităţilor importante din domeniul culturii, ştiinţei şi sportului, dar şi semnarea unui protocol de cooperare între MCIN şi Ministerul Culturii din Republica Moldova.

 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org