luni, septembrie 25, 2023

Fostul Ministru al MCIN Vulpescu vorbeşte despre Programului Naţional „Limes”

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) şi-a desfăşurat activitatea în 2017 sub conducerea a doi miniştri – Ionuţ Vulpescu şi Lucian Romaşcanu – ambii prezentându-şi propriile bilanţuri cu o serie de măsuri iniţiate de instituţie, o constantă a preocupărilor acestora fiind demersurile de achiziţie a lucrării „Cuminţenia Pământului”.

Remaniat în urma crizei guvernamentale, la finele lunii iunie, Ionuţ Vulpescu susţinea, la bilanţul celor şase luni în fruntea MCIN, că instituţia pe care a condus-o nu s-a limitat la realizarea unor priorităţi, ci a „dus mai departe implementarea programului de guvernare, implementând totodată măsuri ce nu au fost cuprinse în acesta, sau au fost cuprinse într-o formulare mai largă, şi care sunt benefice domeniului culturii”.

Fostul ministru a amintit că, în 2017, a început implementarea a două proiecte de cooperare internaţională: Danube Culture Platform – Creative Spaces of the 21st Century, finanţat prin Programul Transnaţional Dunărea

La capitolul „măsuri îndeplinite”, Vulpescu amintea asigurarea condiţiilor necesare continuării şi dezvoltării Programului Naţional „Limes”; majorarea bugetului alocat Culturii cu 51% faţă de execuţia bugetară pe anul 2016; sprijinirea autorităţilor locale pentru reconversia spaţiilor industriale dezafectate în hub-uri culturale, un astfel de exemplu fiind cel referitor la Hala Laminor; pregătirea participării României în anul 2019 la Festivalul Internaţional de Artă Europalia; pregătirea participării României ca invitat de onoare a Târgului Internaţional de Carte de la Leipzig din anul 2018.

Totodată, fostul ministru a amintit că, în 2017, a început implementarea a două proiecte de cooperare internaţională: Danube Culture Platform – Creative Spaces of the 21st Century, finanţat prin Programul Transnaţional Dunărea, în valoare totală de 1,6 milioane de Euro (bugetul aferent Ministerului Culturii este de 188.770 Euro) şi Cultural Heritage as a strategic territorial development resource: mapping impacts through a set of common European socio-economic indicators, finanţat prin Programul de Cooperare ESPON 2020.

 

Istanbul: Sancțiuni pentru sirieni care nu părăsească orașul până 24 septembrie

Direcția de Management al Migrației subliniază că perioada acordată refugiaților nu va fi prelungită.

Statistică TurkStat: Speranța de viață a scăzut în Turcia

Speranța generală de viață a scăzut ușor față de anii trecuți, femeile trăind cu cinci ani mai mult ca bărbații, conform Daily...

Turcia: Prețul la motorină crește la nivel record! 105 la sută creștere după alegeri

Înainte de alegerile din 14 mai, prețul pe litri în Istanbul era de 19,81 de lire pentru benzină și 18,58 de lire pentru motorină.

UE: Imposibil pentru turci să călătorească fără viză, din cauza legilor privind terorismul

Nacho Sanchez Amor a făcut declarații despre raportul recent al Parlamentului European privind Turcia și reacția președintelui turc la raport, subliniind că Turcia trebuie să îndeplinească șase criterii ca parte a cererii sale de aderare la UE pentru a călători fără viză în UE.

Turiștii din Turcia: Rușii în top, cu peste 4 milioane de turiști în ultimele 8 luni

Turcia a găzduit 36.​754.146 de vizitatori în perioada de 8 luni a anului, Rusia fiind pe primul loc cu 4. 351. 000 de persoane.

Turcia: Pragul sărăciei depășește 41.000 de lire, de patru ori salariul minim

Datelor publicate de unitatea de cercetare a Sindicatului Muncitorilor Unite(BİSAM), o filială a Confederației Muncitorilor Revoluționari (DİSK) a arătat că turcii se luptă să se descurce cu un salariu minim de 11.402 de lire (422 de dolari).