vineri, aprilie 19, 2024

PATRİMONİUL DE LA SASCHİZ..

Primăria comunei Saschiz a lansat oficial, vineri, proiectul de restaurare a Cetăţii de Refugiu din secolul al XIV-lea, în valoare totală de aproape 8,5 milioane de lei, prin care se doreşte redarea circuitului turistic a acestui edificiu, cunoscut şi ca Cetatea Ţărănească, un monument istoric amplasat în situl rural Saschiz care se află în patrimoniul UNESCO.

Cetatea Ţărănească din Saschiz este o cetate de apărare, care servea drept refugiu pentru localnici în caz de invazii, dar în acelaşi timp şi pentru păstrarea alimentelor întrucât asigura un regim termic adecvat. Ridicarea acestei cetăţi a început în 1347 de către şapte comunităţi, are formă de navă şi se întinde pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi.

Legendele spun că orice negustor care trecea prin Saschiz era obligat să ducă un car de piatră până sus pe deal. De altfel, în jurul Cetăţii Ţărăneşti din Saschiz s-au ţesut de-a lungul vremii mai multe legende, iar una spune că din cetate ar exista un gang secret, subteran, care face legătura cu biserica evanghelică din centrul satului.

În ultimii ani, starea de degradare a zidurilor cetăţii s-a accentuat şi, pe lângă faptul că punea în pericol securitatea turiştilor, exista riscul distrugerii acestui important monument istoric.

Primăria Saschiz urmăreşte restaurarea obiectivului prin păstrarea tuturor caracteristicilor sale istorice şi artistice, realizarea şi distribuirea de materiale de informare şi publicitate pentru a evidenţia valorile reprezentate de clădire, realizarea unor activităţi de marketing şi de promovare turistică a obiectivului de patrimoniu şi digitizarea acestuia.

 

Comuna Saschiz a reuşit în acest an să încheie contractul de finanţare pentru proiectul ”Restaurarea cetăţii de refugiu sec. XIV din Saschiz, jud. Mureş” cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management şi cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de Organism Intermediar. Contractul de finanţare a fost semnat în 26 mai 2017, iar termenul de implementare a proiectului este data de 10 decembrie 2019.Din valoarea totală de 8.490.911,23 lei a proiectului, 8.257.753,61 lei reprezintă finanţare nerambursabilă, iar diferenţa este valoarea contribuţiei proprii eligibile a beneficiarului

 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.