luni, aprilie 22, 2024

O turcoică a dezvoltat o bacterie care luptă împotriva poluării cu plastic

O tânără antreprenoare a dezvoltat o bacterie care descompune plasticul pentru a ajuta să combată poluarea cu deșeuri plastice în Turcia, relatează dailysabah.com

Begüm Esra Aytan, antreprenoare și cercetătoare din Istanbul, a dezvoltat o bacterie numită, PETman, care descompune plasticul și creează materie primă.

„Am reprogramat genetic această bacterie și am creat noi bacterii care descompun plastic și alte materiale reziduale obținute din petrol. Acesta descompune deșeurile la 40 de grade Celsius și le transformă în materie primă. “a explicat tânăra.

Tănara antreprenoare sublinează că PETman poate crea materii prime din plastic de înaltă calitate, care să fie ieftin și poate fi folosit în fiecare industrie.

Mai mult, proiectul tineri este finanțat de la Consiliul de Cercetări Științifice și Tehnologice din Turcia (TÜBİTAK).

Potrivit Ministerului Mediului și Urbanismului, din 236.000 de tone de sticle de plastic vândute în 2017 în Turcia, 140.000 de tone au fost reciclate. În primul trimestru al anului 2018, au fost reciclate 17.500 de tone de sticle de plastic.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.