sâmbătă, aprilie 9, 2022

O turcoică a dezvoltat o bacterie care luptă împotriva poluării cu plastic

O tânără antreprenoare a dezvoltat o bacterie care descompune plasticul pentru a ajuta să combată poluarea cu deșeuri plastice în Turcia, relatează dailysabah.com

Begüm Esra Aytan, antreprenoare și cercetătoare din Istanbul, a dezvoltat o bacterie numită, PETman, care descompune plasticul și creează materie primă.

„Am reprogramat genetic această bacterie și am creat noi bacterii care descompun plastic și alte materiale reziduale obținute din petrol. Acesta descompune deșeurile la 40 de grade Celsius și le transformă în materie primă. “a explicat tânăra.

Tănara antreprenoare sublinează că PETman poate crea materii prime din plastic de înaltă calitate, care să fie ieftin și poate fi folosit în fiecare industrie.

Mai mult, proiectul tineri este finanțat de la Consiliul de Cercetări Științifice și Tehnologice din Turcia (TÜBİTAK).

Potrivit Ministerului Mediului și Urbanismului, din 236.000 de tone de sticle de plastic vândute în 2017 în Turcia, 140.000 de tone au fost reciclate. În primul trimestru al anului 2018, au fost reciclate 17.500 de tone de sticle de plastic.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.