joi, martie 28, 2024

O INIŢIATIVĂ DE EXCEPŢIE: CENTRUL CULTURAL ”DINU LIPATTI’

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a inaugurat, luni, Centrul cultural ”Dinu Lipatti”, odată cu acest eveniment având loc şi deschiderea celei de-a doua ediţii a festivalului ”I Love Lipatti”.

„Dinu Lipatti este unul dintre primii zece pianişti ai lumii şi, din nefericire, nu am făcut foarte multe lucruri pentru Dinu Lipatti, noi, ca români, noi, ca bucureşteni. De aceea, în momentul în care doamna regizor Alice Barb a venit şi mi-a prezentat acest proiect, am spus imediat: ‘Da, trebuie să recuperăm această casă’. (…) Pentru a o salva de la degradare, am preluat-o deocamdată în chirie, poate vom putea să o şi achiziţionăm, într-o perspectivă nu foarte îndepărtată. Am reuşit să reparăm cu fondurile Primăriei ceea ce era de recondiţionat, a fost amenajată şi iată că astăzi inaugurăm Centrul cultural ‘Dinu Lipatti’ din Capitala României, în Anul Centenar – 100 de ani de la Marea Unire, an în care trebuie să arătăm nu doar intenţiile bune, ci şi faptele cât se poate de concrete faţă de înaintaşii noştri”, a declarat primarul general, Gabriela Firea.

Participanţii la eveniment au putut admira o expoziţie de fotografie dedicată lui Dinu Lipatti, care este deschisă la Centrul cultural de pe bulevardul Lascăr Catargiu.

Ea a promis că va mai căuta o clădire pentru a fi dedicată lui Lipatti.

„Acest centru, cu siguranţă, pentru primii vizitatori pare foarte mic, dar el are o încărcătură simbolică şi o încărcătură puternică şi de aceea fac o promisiune în faţa dumneavoastră (…): vă promit că voi mai căuta o altă clădire, mai generoasă ca dimensiuni, pe care să o dedicăm, de asemenea, geniului lui Dinu Lipatti”, a afirmat edilul.

Firea a declarat că va continua să investească în cultură câtă vreme va fi primar general.”S-a spus în repetate rânduri că Bucureştiul are foarte multe urgenţe, traficul – prioritatea numărul unu, şcolile, spitalele, eventual gropile din asfalt, după ninsoare. Da, toate acestea sunt urgenţele noastre şi lucrăm în fiecare zi. (…) Niciodată o sumă investită în cultură, aşa cum, din nefericire, am citit, nu este o sumă pierdută, ratată sau prost investită, în detrimentul altor domenii, dimpotrivă. Întotdeauna investiţia în cultură ne-a adus atât de multe satisfacţii”, a adăugat Firea. Directorul fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”, Alice Barb, a spus că, disperată la aflarea veştii că această casă are probleme, stă să se dărâme, este scoasă la licitaţii sau chiar se află pe punctul de a fi transformată într-o crâşmă, s-a dus la primarul Firea. „M-am dus la domnia sa şi i-am spus: Vă rog, aşa ceva nu se poate întâmpla!”, a menţionat Barb.

Primarul general al Capitalei : „’Da, trebuie să recuperăm această casă’. (…) Pentru a o salva de la degradare, am preluat-o deocamdată în chirie, poate vom putea să o şi achiziţionăm, într-o perspectivă nu foarte îndepărtată.”

„Dacă vreţi să mai faceţi un spaţiu pentru Dinu Lipatti, am două propuneri şi ştiţi cât de încăpăţânată sunt. Se poate face un parc Dinu Lipatti lângă noi şi poate, cine ştie, veţi reuşi să faceţi atât de necesara, de celebra şi de dorita sală de concert de 2.500-3.000 de locuri, care, după părerea mea, ar putea şi chiar ar trebui să poarte numele lui Dinu Lipatti, pentru că, la urma urmei, el a fost cel mai mare concertist al acestei ţări”.
De asemenea, soprana Irina Iordachescu, tenorul Lucian Corchiş, actriţa Daniela Nane şi pianista Mădălina Paşol au susţinut un moment artistic.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.