sâmbătă, aprilie 20, 2024

Disensiuni. Turcia cere iar bani pentru migranţi. UE a alocat 1,85 miliarde euro și 3 mld au fost contractate prin asociații umanitare

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat luni că Ankara îi va cere Uniunii Europene întregul ajutor de 6 miliarde de euro promis de către blocul comunitar pentru refugiații sirieni aflaţi pe teritoriul Turciei, în cadrul unei reuniuni ce va avea loc săptămâna viitoare, relatează agenția DPA.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a afirmat că a început să pregătească un al doilea pachet de ajutor de 3 miliarde de euro pentru refugiaţii din Turcia.

UE a afirmat că a alocat deja 1,85 miliarde de euro pentru proiecte în Turcia, din prima tranşă, pentru a ajuta milioane de sirieni, şi că întreaga sumă de 3 miliarde a fost contractată cu organizaţii umanitare.

”Nu vă puteţi juca cu mândria noastră”, a declarat Erdogan, susţinând că Ankara a primit doar 850 milioane de euro din primul pachet de ajutor, tot de 3 miliarde de euro.
Turcia oferă servicii, inclusiv în domeniul educaţiei şi cel al sănătăţii, unui număr de peste trei milioane de refugiaţi sirieni aflaţi pe teritoriul său”, a precizat Erdogan.

Turcia şi Uniunea Europeană au încheiat un acord în 2016 în baza căruia Ankara ajută la stăvilirea afluxului de refugiaţi şi migranţi către Europa – majoritatea proveniţi din Siria – în schimbul unui ajutor financiar pentru gestionarea de către Ankara a problemei nou-sosiţilor.

Erdogan urmează să se întâlnească cu înalţi oficiali ai UE în oraşul bulgar Varna pe 26 martie. Relaţiile dintre UE şi Ankara au fost tensionate ani de zile, înrăutăţindu-se ca urmare a represaliilor după tentativa eşuată de puci din Turcia din 2016. De asemenea, obiectivul Ankarei de aderare la UE a fost în mare măsură abandonat.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.