vineri, iulie 26, 2024

PROGRAM AMBIȚIOS DE ÎNZESTRARE ŞI MODERNIZARE A ARMATEI ROMÂNE

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a vizitat marţi societăţile Airbus, IAR şi Premium Aerotec, de pe platforma Ghimbav, şi a apreciat că Armata Română ar trebui să ia în considerare aceste capacităţi industriale, pentru a dispune de dotările de care are nevoie.

”Acum, care sunt pieţele de export, fiecare constructor cred că ştie mai bine decât ştiu eu. Eu pot numai să îmi imaginez că piaţa de export ar putea să fie, în primul rând, cea regională, adică formată din ţări din Europa Centrală şi de Est, dar nu numai”, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.

„România are un program ambiţios de înzestrare şi modernizare a Armatei, Parlamentul a adoptat toate prevederile necesare pentru a aloca 2% pentru Apărare şi, în momentul de faţă, Armata Română a început programele de înzestrare modernă. Ceea ce aş vrea este să extindem această cooperare şi în domeniul aeronautic cu întreprinderile care deja operează în România. În calitate de ţară membră a Uniunii Europene cred că este de datoria noastră, aş spune, să ne luăm în serios responsabilităţile pe care le avem şi să dăm de lucru întreprinderilor româneşti şi întreprinderilor europene, încercând să găsim un echilibru între toţi partenerii de cooperare în domeniul militar pe care îi avem. Avem aceste facilităţi extraordinare şi cred că Armata Română n-are cum să nu ia în considerarea aceste capacităţi industriale care pot să dea Armatei dotările de care are nevoie, pentru a-şi îndeplini cu succes misiunile şi într-o manieră cât mai eficientă”, a declarat Tăriceanu, la finalul vizitei de la Ghimbav, judeţul Braşov.

„Aşa cum am anunţat, nu o dată, de acum înainte contractele de înzestrare ale Armatei Române vor trebui să se bazeze în mod esenţial pe acest criteriu de integrare în producţie a unui număr cât mai mare de piese componente, în aşa fel încât să antrenăm economia românească în zona de tehnologii înalte. Şi, sigur că, de aici înainte se deschid posibilităţi. Există posibilitatea pentru start-up- uri, care să înceapă să producă lucruri care poate pentru o fabrică de dimensiunea asta nu sunt rentabile şi să-şi dezvolte în continuare capacităţile şi îndemnarea de a fi competitive pe această piaţă, care este una foarte profitabilă pentru cei care ştiu să opereze pe ea”, a subliniat Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a vorbit şi de antrenarea economiei româneşti în zona de „tehnologii înalte” atunci când se încheie contracte de înzestrare a Armatei, dar şi de posibilitatea înfiinţării unor start-up-uri care să devină competitive pe această piaţă.

„Nu ştiu exact care este conţinutul cooperării cu compania Bell, dar până la urmă, după cum ştiţi, trebuie să existe un proces competitiv de selecţie şi, din câte am înţeles, Airbus este cu totul dispus să participe în această competiţie, până la urmă cineva va câştiga. Dar, sigur că în acelaşi timp trebuie să fim realişti, nu o să putem în România să avem fabrici de elicoptere de la mai multe mărci care să aprovizioneze Armata, pentru că Armata Română, totuşi, nu are această dimensiune, în principal trebuie să se gândească cu toţii la posibilităţile de export.”

Preşedintele Senatului a fost însoţit, în vizita efectuată pe platforma aeronautică a Braşovului, de ambasadoarea Franţei, Michele Ramis, şi de adjunctul ambasadorului Germaniei în România, Kai Hennig.

Tăriceanu a punctat faptul că ceea ce a văzut la întreprinderile vizitate demonstrează „know-how-ul pe care îl avem” şi a subliniat că „ar fi păcat ca Armata numai să fie un loc care achiziţionează şi nu contribuie, prin cooperarea industrială, la menţinerea şi extinderea activităţilor industriale în România”.

 

 

 

 

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

Anatolian Food Fest în premieră la Alba Iulia! Bunătăți turcești pe ritmuri orientale

Din 26 iulie până pe 28 iulie, albaiulieni sunt așteptăm la Cetatea Alba Carolina cu bunătăți tradiționale turcești, precum lahmacun, gozleme, diferite tipuri de Kebab, și bineînțeles, deserturi precum: baclava, înghețată turcească, cataif, care merg perfect cu o cafea la nisip sau un șerbet.

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului döner

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului doner, Berlinul făcând apel la încercarea Ankarei de a acorda îndrăgitului aliment stradal...

Turcia: Proeminent afacerist decedat în închisoare din cauza căldurii excesive și a supraaglomerării

İşgüder a fost arestat acum două luni şi jumătate, fiind acuzat că a participat la predici religioase organizate de mișcare și că a mers în pelerinaj cu presupuși membri care au fost concediați de la locul de muncă prin decrete guvernamentale în timpul epurărilor în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.