vineri, martie 29, 2024

O CURIOZITATE TURISTICĂ: STRADA SFORII DIN BRAȘOV

Strada Sforii din Braşov, una dintre cele mai înguste din Europa de Est, va deveni muzeu în aer liber prin implementarea proiectului ”Sfoara Braşovului”, care se va desfăşura în perioada 8 august – 15 septembrie 2018 (Primăria Braşov.)

”Asociaţia Împreună pentru Dezvoltarea Comunităţii (AIDC) din Braşov, în parteneriat cu Primăria Braşov şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Braşov începe implementarea proiectului ”Sfoara Braşovului”, finanţat din bugetul municipiului Braşov, prin Programul proiecte culturale 2018. În perioada 8 august-15 septembrie 2018 readucem strada Sforii în interesul braşovenilor şi vizitatorilor oraşului, dându-i o înfăţişare nouă cu ajutorul artei şi imaginaţiei. Strada Sforii devine muzeu în aer liber şi va fi amenajată pentru a găzdui expoziţii, mini-concerte, concursuri pentru lucrări de artă, evenimente pentru tineri şi copii şi alte activităţi culturale”, se menţionează în comunicat.

foto 2 strada-sforii-brasovVizitatorii braşoveni şi turiştii îşi pot scrie impresiile pe un panou de sticlă transparentă de şase metri pătraţi, care va fi amplasat de-a lungul unuia dintre pereţii străzii. Artiştii locali vor marca cele 23 de ferestre care dau spre stradă prin lucrări de pictură murală, iar acoperişurile şi jgheaburile clădirilor vor fi reparate, astfel încât Muntele Tâmpa va putea fi admirat şi fotografiat din unghiuri neobişnuite. O instalaţie urbană cu simbolul sforii, care va fi amplasată la intrarea dinspre strada Cerbului, va semnaliza strada şi va oferi cadrul pentru fotografii deosebite, cu perspectiva străzii Sforii pe fundal.

În perioada amenajărilor, strada Sforii va fi parţial accesibilă publicului vizitator. Valoarea totală a proiectului este de 125.675 de lei, din care finanţarea de la bugetul local, prin Ghidul de finanţare al proiectelor culturale, este de 99.983 de lei.

Strada Sforii din Braşov, inclusă de publicaţia ‘Huffington Post’ în topul celor mai înguste străzi din lume, este una dintre cele mai căutate artere de către turiştii care vizitează oraşul. Construită în secolul al XV-lea, ca un coridor de urgenţă pentru pompierii cetăţii medievale Braşov, strada Sforii are între 110 şi 135 de centimetri lăţime şi 83 de metri lungime. Este situată între străzile Cerbului şi Poarta Schei.

Străduţa a fost restaurată în anul 2003 pentru a arăta ca în urmă cu 100 de ani. Pereţii clădirilor care străjuiesc obiectivul turistic au fost renovaţi, stâlpii de iluminat au fost schimbaţi cu unii cu aspect medieval, pe care s-au montat felinare. De asemenea, a fost schimbat pavajul. Vizitatorii acestui obiectiv turistic trebuie să ştie că se află destul de aproape de Piaţa Sfatului, de Biserica Neagră, Bastionul Ţesătorilor, de Muzeul Casa Junilor sau Masivul Tâmpa.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).