sâmbătă, iulie 27, 2024

O CURIOZITATE TURISTICĂ: STRADA SFORII DIN BRAȘOV

Strada Sforii din Braşov, una dintre cele mai înguste din Europa de Est, va deveni muzeu în aer liber prin implementarea proiectului ”Sfoara Braşovului”, care se va desfăşura în perioada 8 august – 15 septembrie 2018 (Primăria Braşov.)

”Asociaţia Împreună pentru Dezvoltarea Comunităţii (AIDC) din Braşov, în parteneriat cu Primăria Braşov şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Braşov începe implementarea proiectului ”Sfoara Braşovului”, finanţat din bugetul municipiului Braşov, prin Programul proiecte culturale 2018. În perioada 8 august-15 septembrie 2018 readucem strada Sforii în interesul braşovenilor şi vizitatorilor oraşului, dându-i o înfăţişare nouă cu ajutorul artei şi imaginaţiei. Strada Sforii devine muzeu în aer liber şi va fi amenajată pentru a găzdui expoziţii, mini-concerte, concursuri pentru lucrări de artă, evenimente pentru tineri şi copii şi alte activităţi culturale”, se menţionează în comunicat.

foto 2 strada-sforii-brasovVizitatorii braşoveni şi turiştii îşi pot scrie impresiile pe un panou de sticlă transparentă de şase metri pătraţi, care va fi amplasat de-a lungul unuia dintre pereţii străzii. Artiştii locali vor marca cele 23 de ferestre care dau spre stradă prin lucrări de pictură murală, iar acoperişurile şi jgheaburile clădirilor vor fi reparate, astfel încât Muntele Tâmpa va putea fi admirat şi fotografiat din unghiuri neobişnuite. O instalaţie urbană cu simbolul sforii, care va fi amplasată la intrarea dinspre strada Cerbului, va semnaliza strada şi va oferi cadrul pentru fotografii deosebite, cu perspectiva străzii Sforii pe fundal.

În perioada amenajărilor, strada Sforii va fi parţial accesibilă publicului vizitator. Valoarea totală a proiectului este de 125.675 de lei, din care finanţarea de la bugetul local, prin Ghidul de finanţare al proiectelor culturale, este de 99.983 de lei.

Strada Sforii din Braşov, inclusă de publicaţia ‘Huffington Post’ în topul celor mai înguste străzi din lume, este una dintre cele mai căutate artere de către turiştii care vizitează oraşul. Construită în secolul al XV-lea, ca un coridor de urgenţă pentru pompierii cetăţii medievale Braşov, strada Sforii are între 110 şi 135 de centimetri lăţime şi 83 de metri lungime. Este situată între străzile Cerbului şi Poarta Schei.

Străduţa a fost restaurată în anul 2003 pentru a arăta ca în urmă cu 100 de ani. Pereţii clădirilor care străjuiesc obiectivul turistic au fost renovaţi, stâlpii de iluminat au fost schimbaţi cu unii cu aspect medieval, pe care s-au montat felinare. De asemenea, a fost schimbat pavajul. Vizitatorii acestui obiectiv turistic trebuie să ştie că se află destul de aproape de Piaţa Sfatului, de Biserica Neagră, Bastionul Ţesătorilor, de Muzeul Casa Junilor sau Masivul Tâmpa.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului döner

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului doner, Berlinul făcând apel la încercarea Ankarei de a acorda îndrăgitului aliment stradal...

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Anatolian Food Fest în premieră la Alba Iulia! Bunătăți turcești pe ritmuri orientale

Din 26 iulie până pe 28 iulie, albaiulieni sunt așteptăm la Cetatea Alba Carolina cu bunătăți tradiționale turcești, precum lahmacun, gozleme, diferite tipuri de Kebab, și bineînțeles, deserturi precum: baclava, înghețată turcească, cataif, care merg perfect cu o cafea la nisip sau un șerbet.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

Turcia: Proeminent afacerist decedat în închisoare din cauza căldurii excesive și a supraaglomerării

İşgüder a fost arestat acum două luni şi jumătate, fiind acuzat că a participat la predici religioase organizate de mișcare și că a mers în pelerinaj cu presupuși membri care au fost concediați de la locul de muncă prin decrete guvernamentale în timpul epurărilor în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat din 15 iulie 2016.