marți, martie 21, 2023

COMENTARİU: CRİZA DİN TURCİA – PERİCOL PENTRU ECONOMİA EUROPEANĂ

Investitorii își pierd încrederea în Erdogan, cel considerat odinioară un reformator al economiei. Criza din Turcia l-ar putea costa funcția pe acesta. Dar ea ar putea afecta și economia Europei, crede Henrik Böhme.

Să nu ne impacientăm degeaba: sigur că Fondul Monetar Internațional (FMI) are deja demult în sertar un plan de criză pentru Turcia. Și desigur că nimeni nu va recunoaște vreodată acest lucru. S-a mai întâmplat asta o dată, în 2002. Turcia era atunci o țară instabilă, cu o inflație de 40% și un șomaj extrem de ridicat. Falimentul de stat a putut fi evitat doar cu credite de la FMI. În acel an a venit la putere partidul lui Erdogan, AKP. Sarcinile tipice prevăzute de FMI pentru toate țările cărora le împrumută bani au fost atunci îndeplinite cu succes de guvernul respectiv al Turciei și de premierul acestei țări. Un premier pe numele său Recep Tayyip Erdogan.

Ce a urmat? Economia turcă s-a dezvoltat exemplar, au fost create multe noi locuri de muncă, inflația a scăzut sub 10 procente, Turcia a devenit o atracție pentru investitorii străini. Inclusiv companiile germane s-au implicat de atunci masiv în Turcia. Populația acestei țări a reînceput să câștige salarii mai bune, toată lumea l-a lăudat pe Erdogan. El este cel care le-a readus atunci turcilor bunăstarea – și alături de ea stabilitatea politică. Și ne amintim, odată cu izbucnirea crizei din zona Euro, în care falimentul Greciei părea iminent, cum se dădea adesea exemplul Turciei – țară care reușise să scape dintr-o criză economică similară. Dar succesul de odinioară al Turciei pare acum în mare pericol.

Când se întoarce foaia

Taxele vamale majorate de SUA la importurile de oțel și aluminiu din Turcia au fost doar picătura care a umplut paharul. Criza din Turcia se propagă deja de luni bune în economia acestei țări. Lira turcească a pierdut, de la începutul anului, aproape jumătate din valoarea sa față de dolarul american. Inflația depășește în prezent 15 procente. Populația Turciei va avea de suportat, mai devreme sau mai târziu, consecințele acestor evoluții. Turcii se vor îndepărta de reformatorul de odinioară Erdogan, cel care le-a redat bunăstarea, dacă își vor pierde locurile de muncă și actualul nivel de trai.

Henrik Böhme, de la redacția economică a DW

Președintele turc, cel care și-a adus țara în această situație din cauza politicii sale autocrate, consideră că de vină sunt alții. Armele din acest război ar fi „dolarii, euro sau aurul”, a spus în repetate rânduri Erdogan. Dar el este în mare parte responsabil pentru actuala situație, din cauza acțiunilor sale: a pus mereu la îndoială independența băncii centrale a Turciei, lucru care îi sperie pe investitori; a susținut contrar teoriei economice acceptate că inflația se combate iar moneda națională se întărește prin scăderea dobânzilor, nu prin majorarea lor. Toate acestea au generat pierderi de încredere majore în rândul investitorilor și piețelor financiare. Rezultatul se poate vedea acum: capitalul străin se retrage în ritm alert din Turcia, ceea ce a atras în această spirală negativă și devizele altor state emergente.

Iar cetățenii turci, cărora Erdogan le-a cerut să-și schimbe dolarii și euro în lire turcești, fac exact contrariul: își retrag depozitele de la bănci și își țin mai bine banii acasă.

(Încă) fără motiv de panică

În Europa există acum temeri privind o eventuală răspândire a crizei din Turcia la alte state. Investitorii se preocupă de un singur lucru: de banii lor. Prăbușirea lirei turcești și exodul de capital din Turcia sporesc îngrijorările privind capacitatea firmelor și băncilor turcești de a-și plăti înapoi datoriile. Situația pare încă sub control: potrivit datelor actuale, date publicității de banca olandeză ABN Amro, suma totală pe care băncile europene ar avea-o de recuperat din Turcia s-ar ridica la 143 de miliarde de euro. Afectate ar fi mai ales banca spaniolă BBVA și cea italiană Unicredit. Băncile germane ar avea doar până la 20 de miliarde de euro de pierdut.

Nimeni nu-și poate dori de bunăvoie prăbușirea economiei turcești. Dar nici nu trebuie să cădem pradă fricii în Europa. Economiile din zona Euro sunt din nou într-o stare stabilă, putând să facă față unor provocări din direcția Bosforului. O recesiune turcă s-ar adăuga la ceilalți factori de nesiguranță din prezent: Brexitul neclar și politica comercială imprevizibilă a SUA, sub Donald Trump. Președintele Turciei este acum cel mai în măsură să repună pe picioare, prin măsuri corecte, economia țării sale. A dovedit deja o dată că este capabil să o facă.

SURSA: https://www.dw.com/ro/comentariu-criza-din-turcia-pericol-pentru-economia-european%C4%83/a-45064535

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.

Veste mult așteptată de turci! Prețul la carburant scade sub 20 de lire

Turcii, care au fost afectați de fluctuația prețurilor la carburanți pe fondul evenimentelor internaționale, se vor bucura de motorină mai ieftină, conform...

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Imagini apocaliptice! Provinciile afectate de cutremur, inundate în urma ploilor torențiale

Ploile care au afectat regiunea de sud-est a Turciei de marți noaptea au făcut ravagii, lăsând case, spitale și afaceri inundate, conform...

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...

ONU pentru femei. Discuții despre arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar

Fundația Jurnaliștilor și Scriitorilor (JWF) din New York co-organizează 12 evenimente cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW67), în parteneriat cu organizații ale societății civile și instituții de învățământ din întreaga lume, inclusiv România