joi, aprilie 25, 2024

MAE atenţionează turiştii români că punctul de trecere a frontierei Ruse poate fi aglomerat duminică

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se întorc în România dinspre Bulgaria, Grecia sau Turcia că există premisele ca duminică, 19 august, la ieşirea din Bulgaria, prin punctul de frontieră Ruse, la plata taxei de pod, să se creeze coloane mari de autoturisme şi autocare, fapt ce va duce la creşterea timpilor de aşteptare la trecerea frontierei, în special în a doua parte a zilei.

Potrivit MAE, autorităţile vamale bulgare recomandă turiştilor români care aleg să revină în ţară prin PCTF Ruse să pregătească în prealabil suma exactă pentru taxa de pod, şi anume 2 euro, în vederea reducerii timpilor de aşteptare la procesarea şi eliberarea documentelor justificative tip chitanţe, facturi, bonuri fiscale.

Se recomandă cetăţenilor români folosirea tuturor punctelor de trecere a frontierei situate la frontiera româno-bulgară: PCTF Kardam – PCTF Negru Vodă, PCTF Durankulak – PCTF Vama Veche, PCTF Kainardja – PCTF Lipniţa (cu orar de funcţionare 08:00-20:00, masa totală admisă a autovehiculelor de până la 3,5t), PCTF Silistra – PCTF Ostrov, PCTF Oryahovo – PCTF Bechet (ferry), PCTF Nikopol – PCTF Turnu Măgurele (ferry) şi PCTF Svishtov – PCTF Zimnicea (ferry) – ultimele două puncte cu program de funcţionare 08,00-20,00.

Agenţia „Vămi” din Bulgaria, responsabilă cu colectarea taxelor de pod la PCTF Ruse, va întreprinde măsurile necesare pentru fluidizarea, pe cât posibil, a circulaţiei cu autoturisme şi autocare. Acest lucru ar putea duce la oprirea temporară a traficului greu şi operarea, în condiţii de urgenţă, a traficului uşor, precizează MAE.

Totodată, se recomandă firmelor româneşti de transport internaţional de marfă sau pasageri care tranzitează teritoriul bulgar să ia măsurile adecvate în vederea organizării itinerariilor de deplasare şi stabilirii programului de lucru al şoferilor, prin luarea în considerare a unor timpi de aşteptare considerabil măriţi la trecerea frontierei prin PCTF Ruse.

Se pot obţine informaţii privind situaţia traficului prin punctele de trecere a frontierei bulgare (deocamdată doar în limba bulgară) de pe site-ul www.mvr.bg – link https://www.mvr.bg.gdgp, starea vremii de pe site-ul www.weather.bg, starea actuală a drumurilor de pe aplicaţia gratuită LIMA (deocamdată doar în limba bulgară) www.lima.api.bg, de pe pagina de Internet a Agenţiei „Infrastructura Rutieră” – www.api.bg şi non-stop de la numărul de telefon 070013020. În cadrul Agenţiei „Infrastructura Rutieră” funcţionează pe parcursul întregului an, în regim non-stop, Centrul Situaţional, care colectează şi sintetizează datele privind situaţia drumurilor republicane/publice.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://sofia.mae.ro şi www.mae.ro şi reaminteşte că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie. AGERPRES

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org