sâmbătă, aprilie 1, 2023

Numele kurde vechi de mii de ani nu sunt acceptate de actuala dictatură din Turcia

zagros ismi işmerkezi ile ilgili görsel sonucuZona de Sud și Sud-Est a Anatoliei din Turcia este reprezentată printr-un mare număr de etnici kurzi. Dictatura Erdogan nu poate tolera nici locurile istorice, culturale și zonale care au nume de mii de ani în limba kurd dovadă a vechimii acestui popor putem cita dicţionarul: „The land of Karda” is mentioned on a Sumerian clay-tablet dated to the 3rd millennium B.C.Domeniul Karda este menţionat pe o tăbliţă sumeriană datată ca fiind din al treilea mileniu î.e.n.)

Sigla Centrului de Afaceri ,,Zagros” a fost dată jos de forțele de ordine la cererea Comandantului de armată a Diviziei 3 din provincia Yuksekova (Turcia), din cauză că este deranjat de nume.

Fără să fie invocat vreun motiv, panoul de reclamă ,,Zagros” (care înseamnă “munte” nume în limba kurdă) a fost smulsă de către autorități. Negustorii din acea zonă care au reacționat în fața acestei decizi au fost amenințați.

Lezgin Botan

Deputatul provinciei Van, Lezgin Botan, a vizitat negustorii din acel loc, după care  a împărtășit cele povestite în legătură cu acest caz, în felul urmărtor: Botan ,,Comandantul diviziei din zonă a observat panoul de reclamă cu numele ,,Zagros” care se află pe bulevardul Cengiz Topel. După care  a dat ordinul ,,Schimbați acest panou”. Departamentul de Poliție a executat ordinul și a dat jos acel panoul ,,Zagros” fără nici-un temei juridic și fără nici-o explicație. Proprietarul firmei împreună cu negustorii din zonă, au reacționat în fața acestei decizii, dar autoritățile au răspuns cu amenințări,replicând  că în cazul în care cineva obiectează, va suportă consecințele.

 ,,NU SUPORTĂ NICI NUMELE MUNTELUI”

Deputatul Botan a reacționat spunând că: ,,Nu se suportă nici numele îmbrăcăminţilor tradiționale sau numele de Amedspor. Din cauza că au nume specifice kurde  diferite  creșe, parcuri și instituții kurde au fost închise sau li s-au schimbat numele. Exact ca muntele Erciyes, Zagros a fost numele cunoscut vreme de mii de ani. În fiecare an statul ia de la acest centru de afaceri 25.000 de lire taxe și impozite. Cu acele taxe și impozite care sunt plătite , statul îi dă jos firma!”  a declarat Botan. De altfel  centru de afaceri Zagros a fost bombardat de nenumărate ori.

amedspor ismi ile ilgili görsel sonucu

Se vrea schimbarea numelui echipei de fotbal, urmare a aceleaişi ideosincrazii faţă de numele kurde

Primarul ales de către populația județului Diyarbakir, a fost destituit din funcție, arestat și trimis în penitenciar de către guvernul Erdogan. În locul său a fost trimis un înlocuitor de la Ankara, Cumali Atilla. Primarul suplinitor trimis de către Erdogan,  a pus condiția de schimbarea numelui ,,Amedspor”, contra plății banilor alocați de primărie către F.C. Amedspor. Atilla, a cerut președintelui Clubului de Fotbal să schimbe numele de Amedspor. Dar președintele Clubului, Nurullah Edemen a refuzat această cerință precizând că acest Club de Fotbal va sta în picioare cu sprijinul iubitorilor de sport.

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

Alegerile din Turcia sunt mai vulnerabile decât cele din Zimbabwe și Pakistan

Potrivit noului index al Freedom House, care își propune să investigheze relația dintre platformele digitale și integritatea alegerilor, Turcia este una dintre mai vulnerabile țările din lume.

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

190 de miliarde de vânzări către străini: Cumpărarea unei case în Turcia a devenit un vis pentru cetățeni

Deputatul CHP İzmir, Özcan Purçu a înaintat o întrebare către Ministeru Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice cu privire la vânzarea de locuințe către străini.

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...

Scenariile AI cu Erdogan au ajuns virale. Iată imaginile în cazul în care câștigă sau pierde alegerile

Platforma de documentare turcă, 140journos, a creat cu ajutorul programele de inteligență artificială, viața post-electorală a președintelui Recep Tayyip Erdogan

Eurostat: 145% mai mulți turci au solicitat azil în UE în 2022

Potrivit Eurostat, în 49.720 de turci au căutat adăpost în țările europene în 2022, comparativ cu anul 2021, când 20.315 cetățeni turci au solicitat azil.

Erdogan a promis creștere a salariului minim în iulie. Prețurile la gaz și curent vor scădea

Turcia a majorat salariul minim cu aproximativ 54,66% la 8.506 lire (444 dolari) în prima lună a anului 2023. În iulie 2022, salariul minim a crescut cu 30% pentru a doua oară în 2022, în fața inflației ridicate.