joi, octombrie 15, 2020

Numele kurde vechi de mii de ani nu sunt acceptate de actuala dictatură din Turcia

zagros ismi işmerkezi ile ilgili görsel sonucuZona de Sud și Sud-Est a Anatoliei din Turcia este reprezentată printr-un mare număr de etnici kurzi. Dictatura Erdogan nu poate tolera nici locurile istorice, culturale și zonale care au nume de mii de ani în limba kurd dovadă a vechimii acestui popor putem cita dicţionarul: „The land of Karda” is mentioned on a Sumerian clay-tablet dated to the 3rd millennium B.C.Domeniul Karda este menţionat pe o tăbliţă sumeriană datată ca fiind din al treilea mileniu î.e.n.)

Sigla Centrului de Afaceri ,,Zagros” a fost dată jos de forțele de ordine la cererea Comandantului de armată a Diviziei 3 din provincia Yuksekova (Turcia), din cauză că este deranjat de nume.

Fără să fie invocat vreun motiv, panoul de reclamă ,,Zagros” (care înseamnă “munte” nume în limba kurdă) a fost smulsă de către autorități. Negustorii din acea zonă care au reacționat în fața acestei decizi au fost amenințați.

Lezgin Botan

Deputatul provinciei Van, Lezgin Botan, a vizitat negustorii din acel loc, după care  a împărtășit cele povestite în legătură cu acest caz, în felul urmărtor: Botan ,,Comandantul diviziei din zonă a observat panoul de reclamă cu numele ,,Zagros” care se află pe bulevardul Cengiz Topel. După care  a dat ordinul ,,Schimbați acest panou”. Departamentul de Poliție a executat ordinul și a dat jos acel panoul ,,Zagros” fără nici-un temei juridic și fără nici-o explicație. Proprietarul firmei împreună cu negustorii din zonă, au reacționat în fața acestei decizii, dar autoritățile au răspuns cu amenințări,replicând  că în cazul în care cineva obiectează, va suportă consecințele.

 ,,NU SUPORTĂ NICI NUMELE MUNTELUI”

Deputatul Botan a reacționat spunând că: ,,Nu se suportă nici numele îmbrăcăminţilor tradiționale sau numele de Amedspor. Din cauza că au nume specifice kurde  diferite  creșe, parcuri și instituții kurde au fost închise sau li s-au schimbat numele. Exact ca muntele Erciyes, Zagros a fost numele cunoscut vreme de mii de ani. În fiecare an statul ia de la acest centru de afaceri 25.000 de lire taxe și impozite. Cu acele taxe și impozite care sunt plătite , statul îi dă jos firma!”  a declarat Botan. De altfel  centru de afaceri Zagros a fost bombardat de nenumărate ori.

amedspor ismi ile ilgili görsel sonucu

Se vrea schimbarea numelui echipei de fotbal, urmare a aceleaişi ideosincrazii faţă de numele kurde

Primarul ales de către populația județului Diyarbakir, a fost destituit din funcție, arestat și trimis în penitenciar de către guvernul Erdogan. În locul său a fost trimis un înlocuitor de la Ankara, Cumali Atilla. Primarul suplinitor trimis de către Erdogan,  a pus condiția de schimbarea numelui ,,Amedspor”, contra plății banilor alocați de primărie către F.C. Amedspor. Atilla, a cerut președintelui Clubului de Fotbal să schimbe numele de Amedspor. Dar președintele Clubului, Nurullah Edemen a refuzat această cerință precizând că acest Club de Fotbal va sta în picioare cu sprijinul iubitorilor de sport.

Apel către Turcia să oprească deportarea unui activist turkmen” Riscă persecuție și tortură”

Un grup de 11 organizații pentru drepturile omului au cerut guvernului turc oprirea deportării unui activist turkmen, relatează Human Rights Watch.

COVID-19 a ajuns în Turcia cu o lună înainte ca guvernul să raporteze primele cazuri

Partidul Republican Popular (CHP) a acuzat guvernul turc că nu a raportat cazuri suspecte de COVID-19 în februarie, cu o lună înainte...

Spotify și FOXplay interzise în Turcia, dacă nu depun cereri de licență în 72 de ore

Turcia a acordat 72 de ore mai multor corporații de radiodifuziune, inclusiv Spotify și FOXplay, pentru a depune cereri de licență, în caz contrar accesul va fi interzis, relatează Duvar English.

Humanitas Cișmigiu a lansat cartea scriitorului turc, Ahmet Altan„Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat”

Librăria Humanitas de la Cișmigiu a lansat, vineri, cartea”Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat” a scriitorului turc, Ahmet Altan, închis după gratii de mai bine de patru ani, sub represiunile guvernului turc.

Brațul lung a lui Erdogan în Europa: Turcia complotează în vederea unor asasinate în diaspora

Evenimentele recente din Europa arată faptul că „brațul lung” al președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan a început din nou să funcționeze în Europa, prin alte activități decât răpirile sponsorizate de guvernul turc, relatează Turkish Minutes.

Un ONG cere Regatului Unit sancționarea oficialilor turci

Un grup pentru drepturile omului cu sediul în Regatul Unit a lansat o campanie de sancționare a oficialilor turci implicați în încălcări ale drepturilor omului drept în temeiul noilor reglementări,

Turcia: Școlile și-au deschis porțile în a două etapă a planului educațional

Școlile s-au deschis, pe 12 octombrie, pentru cursurile față în față conform etapei a doua a planului educațional al Turciei, relatează presa turcească.

Turcia cumpără 1,5 milioane de vaccinuri antigripale. Farmaciștii se tem că nu este de ajuns

Farmaciștii se tem că vor rămâne fără vaccinuri antigripale, deși Turcia se așteaptă la o aprovizionare de 1,5 milioane de vaccinuri împotriva gripei până pe 15 octombrie.