duminică, aprilie 14, 2024

Numele kurde vechi de mii de ani nu sunt acceptate de actuala dictatură din Turcia

zagros ismi işmerkezi ile ilgili görsel sonucuZona de Sud și Sud-Est a Anatoliei din Turcia este reprezentată printr-un mare număr de etnici kurzi. Dictatura Erdogan nu poate tolera nici locurile istorice, culturale și zonale care au nume de mii de ani în limba kurd dovadă a vechimii acestui popor putem cita dicţionarul: „The land of Karda” is mentioned on a Sumerian clay-tablet dated to the 3rd millennium B.C.Domeniul Karda este menţionat pe o tăbliţă sumeriană datată ca fiind din al treilea mileniu î.e.n.)

Sigla Centrului de Afaceri ,,Zagros” a fost dată jos de forțele de ordine la cererea Comandantului de armată a Diviziei 3 din provincia Yuksekova (Turcia), din cauză că este deranjat de nume.

Fără să fie invocat vreun motiv, panoul de reclamă ,,Zagros” (care înseamnă “munte” nume în limba kurdă) a fost smulsă de către autorități. Negustorii din acea zonă care au reacționat în fața acestei decizi au fost amenințați.

Lezgin Botan

Deputatul provinciei Van, Lezgin Botan, a vizitat negustorii din acel loc, după care  a împărtășit cele povestite în legătură cu acest caz, în felul urmărtor: Botan ,,Comandantul diviziei din zonă a observat panoul de reclamă cu numele ,,Zagros” care se află pe bulevardul Cengiz Topel. După care  a dat ordinul ,,Schimbați acest panou”. Departamentul de Poliție a executat ordinul și a dat jos acel panoul ,,Zagros” fără nici-un temei juridic și fără nici-o explicație. Proprietarul firmei împreună cu negustorii din zonă, au reacționat în fața acestei decizii, dar autoritățile au răspuns cu amenințări,replicând  că în cazul în care cineva obiectează, va suportă consecințele.

 ,,NU SUPORTĂ NICI NUMELE MUNTELUI”

Deputatul Botan a reacționat spunând că: ,,Nu se suportă nici numele îmbrăcăminţilor tradiționale sau numele de Amedspor. Din cauza că au nume specifice kurde  diferite  creșe, parcuri și instituții kurde au fost închise sau li s-au schimbat numele. Exact ca muntele Erciyes, Zagros a fost numele cunoscut vreme de mii de ani. În fiecare an statul ia de la acest centru de afaceri 25.000 de lire taxe și impozite. Cu acele taxe și impozite care sunt plătite , statul îi dă jos firma!”  a declarat Botan. De altfel  centru de afaceri Zagros a fost bombardat de nenumărate ori.

amedspor ismi ile ilgili görsel sonucu

Se vrea schimbarea numelui echipei de fotbal, urmare a aceleaişi ideosincrazii faţă de numele kurde

Primarul ales de către populația județului Diyarbakir, a fost destituit din funcție, arestat și trimis în penitenciar de către guvernul Erdogan. În locul său a fost trimis un înlocuitor de la Ankara, Cumali Atilla. Primarul suplinitor trimis de către Erdogan,  a pus condiția de schimbarea numelui ,,Amedspor”, contra plății banilor alocați de primărie către F.C. Amedspor. Atilla, a cerut președintelui Clubului de Fotbal să schimbe numele de Amedspor. Dar președintele Clubului, Nurullah Edemen a refuzat această cerință precizând că acest Club de Fotbal va sta în picioare cu sprijinul iubitorilor de sport.

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești