joi, septembrie 28, 2023

Noul cabinet al lui Erdogan. Un pas către democrație? „Cu profesioniști, în loc de clovni”

Noul cabinet anunțat recent de președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a fost interpretat de observatori ca o încercare de a ușura percepția larg răspândită asupra guvernării sale autoritare.

Cabinetul lui Erdogan a fost considerat de mulți observatori, jurnaliști și utilizatori ai rețelelor sociale ca fiind o manevră strategică a lui Erdoğan de a-și îmbunătăți imaginea, prezentându-se ca fiind „democrați”.

Timur Kuran, profesor de dezvoltare economică și politică la Universitatea Duke, a declarat  că noul cabinet al Turciei este „surprinzător plăcut”, cu locurile cheie ocupate de profesioniști și nu de „clovnul și mulți bătăuși”.

2 scenarii. Un nou cabinet. O noua imagine?

Kuran a oferit o interpretare optimistă și una pesimistă a dezvoltării.

„[Fie] Erdogan se simte acum suficient de în siguranță pentru a se dispensa de miniștrii săi a căror funcție principală părea să alimenteze polarizarea și să ducă războaie culturale… [fie] Președintele înmoaie imaginea regimului său ca o retragere tactică, în timp ce ajutoarele sale se ocupă de calamitatea economică pe care o creat-o”, explică Kuran.

Specialistul a susținut că Erdogan și-ar forța miniștrii să „urmeze vechile sale moduri” sau pur și simplu îi va înlocui ori de câte ori consideră că misiunea lor temporară este încheiată.

Fără miniștri pro-Rusia

Kerim Has, un analist turc din Rusia, care are sediul la Moscova, a declarat că Erdogan a numit „poate cel mai înclinat cabinet Regatul Unit-SUA din istoria Turciei”. El a adăugat că nu există nici măcar un ministru care să poată fi considerat pro-Rusia.

„Cred că, pentru prima dată, un secretar general al NATO a participat la ceremonia de inaugurare. De asemenea, a fost de remarcat faptul că, în prezența lui [Dogu] Perinçek, Erdogan și-a exprimat recunoștința față de secretarul general al NATO, [Jens Stoltenberg]”, afirmă Has. Perinçek, liderul partidului ultranaționalist al Patriei (VP), este cunoscut pentru poziția sa anti-occidentală și pentru sprijinul lui Erdogan.

Jurnalistul Tarık Toros a declarat luni, într-o rubrică pe care a scris-o pentru site-ul de știri TR724, că Erdoğan „se retrage pe fundal și orchestrează o rearanjare a scenei din față” ca strategie pe care o „implementa în mod inteligent” la începutul fiecărui mandat .

„Discuția în jurul noilor miniștri și birocrați de la anunțarea rezultatelor primului tur de scrutin este rezultatul acestui lucru. … Dacă un lider care este ferm hotărât să nu permită nimănui sau oricărei persoane să-l depășească a deschis în mod deliberat calea pentru acest lucru, este necesar să se oprească și să reflecteze”, spune Toros.

Un utilizator de Twitter pe nume Can Okar a spus, de asemenea, că noului ministru de Finanțe Șimşek i s-au oferit „o mulțime de bani” pentru a accepta funcția, deoarece este „suficient de inteligent pentru a ști că va fi înlocuit când va veni momentul”.

„Voi râde atât de tare când Erdoğan îl concediază și, de asemenea, îl distruge complet pe acest tip. Acești oameni sunt lăcomi”, afirmă Okar.

Şimşek, despre care se ştie că se opune politicilor neconvenţionale ale lui Erdoğan, a ocupat funcţia de viceprim-ministru responsabil cu economie până în 2018, înainte de a demisiona înaintea unei serii de prăbuşiri în lire în acel an.

Abordarea problemelor economice ale țării va fi prima prioritate a lui Erdogan în noul său mandat, inflația fiind de 43,70%, parțial datorită politicii sale neortodoxe de reducere a ratelor dobânzilor pentru a stimula creșterea.

Noile surprize 

După ce a câștigat scrutinul din 28 mai pentru a-și prelungi conducerea de două decenii, Erdoğan a depus, sâmbătă, jurământul în parlament și a anunțat un nou cabinet în cadrul unei ceremonii generoase la palatul său prezidențial.

Erdogan l-a numit pe Mehmet Şimşek, o figură cu statut internaţional, ca Ministru al Trezoreriei şi Finanţelor. Şimşek a fost ministru de Finanţe între 2009 şi 2015 şi vicepremier responsabil cu economie până în 2018.

Erdoğan l-a numit pe șeful Organizației Naționale de Informații (MIT), Hakan Fidan, ca Ministru de Externe, iar șeful Armatei Turciei, generalul Yaşar Güler, în calitate de Ministru al Apărării.

Mahinur Özdemir Göktaş, un diplomat turc de origine belgiană, care a servit ca ambasador al ţării în Algeria, a devenit noul Ministru al Familiei şi Serviciilor Sociale şi singura femeie membru al cabinetului.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

Turiștii din Turcia: Rușii în top, cu peste 4 milioane de turiști în ultimele 8 luni

Turcia a găzduit 36.​754.146 de vizitatori în perioada de 8 luni a anului, Rusia fiind pe primul loc cu 4. 351. 000 de persoane.

Istanbul: Sancțiuni pentru sirieni care nu părăsească orașul până 24 septembrie

Direcția de Management al Migrației subliniază că perioada acordată refugiaților nu va fi prelungită.