luni, septembrie 25, 2023

Lira turcească a scăzut la un nou nivel record

Lira turcească a scăzut la un nou minim record pe 7 iunie, după prăbușirea istorică din 2021, în timp ce noul guvern a părut că încearcă să slăbească politicile neortodoxe, conform Turkish Minutes.

Lira a ajuns la 23 de unități față de dolar, după ce a fost supusă presiunilor de când președintele Recep Tayyip Erdogan a fost reales pe 28 mai. Anterior, a atins un record de 23,16, aducând pierderile din acest an la peste 19%.

Erdoğan și-a anunțat noul cabinet în weekend și l-a numit Ministru de Finanțe pe Mehmet Șimşek, un fost vicepremier care este bine privit de investitorii străini. Şimşek a spus ulterior că politica economică trebuie să revină la un teren „raţional”.

Piețele așteaptă, de asemenea, numirea unui nou guvernator al Băncii Centrale care să-l înlocuiască pe Şahap Kavcıoğlu, care a condus reducerea ratelor dobânzilor în cadrul politicilor neortodoxe ale lui Erdogan.

„Asistăm la normalizarea politicilor. Cred că vedem impactul pe care Şimşek a impulsionat Banca Centrală pentru o politică raţională”, afirmă Tim Ash, de la BlueBay Asset Management.

Pierderile sunt așteptate să continue

O mare parte a acestui an, autoritățile și-au asumat un rol practic pe piețele valutare, folosind rezerve de zeci de miliarde de dolari pentru a menține lira stabilă.

Bancherii spun că deprecierea continuă graduală a lirei va duce la îmbunătățirea condițiilor de piață și va opri scăderea rezervelor Băncilor Centrale.

„Lira se apropie din ce în ce mai mult de un nivel care nu va trebui apărat cu rezerve. Mă aștept ca pierderile să continue pentru o perioadă”, susține un comerciant de valută, adăugând că pierderile mari pe parcursul zilei arată că moneda se apropie de „nivelurile așteptate”.

Unii analiști se așteaptă ca lira să slăbească spre un interval de 25-28 față de dolar.

Revenirea la practici normale

Sub presiunea lui Erdogan, un auto-descris „inamic” al ratelor dobânzilor, Banca Centrală și-a redus dobânda de politică la 8,5% de la 19% în 2021 pentru a stimula creșterea și investițiile. Însă, mișcarea a declanșat o criză record în decembrie 2021 și a dus inflația la un nivel maxim în ultimii 24 de ani, peste 85% anul trecut.

Revenirea lui Șimşek, care a fost Ministru de Finanțe și vicepremier în 2009-2018, a semnalat o îndepărtare de la reducerile neortodoxe ale ratelor dobânzilor, în ciuda inflației ridicate, care au declanșat o erodare de peste 80% a valorii lirei în cinci ani.

Erdoğan ia în calcul să-l numească pe Hafize Gaye Erkan, un senior executiv financiar din Statele Unite, ca guvernator al Băncii Centrale, conform Reuters.

Erkan ar fi al cincilea șef al Băncii Centrale în ultimii patru ani, după ce Erdoğan i-a concediat pe guvernatorii anteriori, ca parte a frecventelor pivotări ale politicii.

Autoritățile turce speră acum că investitorii străini se vor întoarce după un exod de ani de zile, dar observatorii pieței au avertizat că Erdoğan a apelat la politicile convenționale în trecut doar pentru a se răzgândi la scurt timp după.

Turcii fac haz de necaz

Mai multe filmulețe au ajuns virale pe Twitter după ce lira a scăzut la nivel record.

„Banca Centrală intervine să salveze lira”

Turcia: Pragul sărăciei depășește 41.000 de lire, de patru ori salariul minim

Datelor publicate de unitatea de cercetare a Sindicatului Muncitorilor Unite(BİSAM), o filială a Confederației Muncitorilor Revoluționari (DİSK) a arătat că turcii se luptă să se descurce cu un salariu minim de 11.402 de lire (422 de dolari).

Istanbul: Sancțiuni pentru sirieni care nu părăsească orașul până 24 septembrie

Direcția de Management al Migrației subliniază că perioada acordată refugiaților nu va fi prelungită.

UE: Imposibil pentru turci să călătorească fără viză, din cauza legilor privind terorismul

Nacho Sanchez Amor a făcut declarații despre raportul recent al Parlamentului European privind Turcia și reacția președintelui turc la raport, subliniind că Turcia trebuie să îndeplinească șase criterii ca parte a cererii sale de aderare la UE pentru a călători fără viză în UE.

Turiștii din Turcia: Rușii în top, cu peste 4 milioane de turiști în ultimele 8 luni

Turcia a găzduit 36.​754.146 de vizitatori în perioada de 8 luni a anului, Rusia fiind pe primul loc cu 4. 351. 000 de persoane.

Statistică TurkStat: Speranța de viață a scăzut în Turcia

Speranța generală de viață a scăzut ușor față de anii trecuți, femeile trăind cu cinci ani mai mult ca bărbații, conform Daily...

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.