duminică, mai 26, 2024

Lira turcească a scăzut la un nou nivel record

Lira turcească a scăzut la un nou minim record pe 7 iunie, după prăbușirea istorică din 2021, în timp ce noul guvern a părut că încearcă să slăbească politicile neortodoxe, conform Turkish Minutes.

Lira a ajuns la 23 de unități față de dolar, după ce a fost supusă presiunilor de când președintele Recep Tayyip Erdogan a fost reales pe 28 mai. Anterior, a atins un record de 23,16, aducând pierderile din acest an la peste 19%.

Erdoğan și-a anunțat noul cabinet în weekend și l-a numit Ministru de Finanțe pe Mehmet Șimşek, un fost vicepremier care este bine privit de investitorii străini. Şimşek a spus ulterior că politica economică trebuie să revină la un teren „raţional”.

Piețele așteaptă, de asemenea, numirea unui nou guvernator al Băncii Centrale care să-l înlocuiască pe Şahap Kavcıoğlu, care a condus reducerea ratelor dobânzilor în cadrul politicilor neortodoxe ale lui Erdogan.

„Asistăm la normalizarea politicilor. Cred că vedem impactul pe care Şimşek a impulsionat Banca Centrală pentru o politică raţională”, afirmă Tim Ash, de la BlueBay Asset Management.

Pierderile sunt așteptate să continue

O mare parte a acestui an, autoritățile și-au asumat un rol practic pe piețele valutare, folosind rezerve de zeci de miliarde de dolari pentru a menține lira stabilă.

Bancherii spun că deprecierea continuă graduală a lirei va duce la îmbunătățirea condițiilor de piață și va opri scăderea rezervelor Băncilor Centrale.

„Lira se apropie din ce în ce mai mult de un nivel care nu va trebui apărat cu rezerve. Mă aștept ca pierderile să continue pentru o perioadă”, susține un comerciant de valută, adăugând că pierderile mari pe parcursul zilei arată că moneda se apropie de „nivelurile așteptate”.

Unii analiști se așteaptă ca lira să slăbească spre un interval de 25-28 față de dolar.

Revenirea la practici normale

Sub presiunea lui Erdogan, un auto-descris „inamic” al ratelor dobânzilor, Banca Centrală și-a redus dobânda de politică la 8,5% de la 19% în 2021 pentru a stimula creșterea și investițiile. Însă, mișcarea a declanșat o criză record în decembrie 2021 și a dus inflația la un nivel maxim în ultimii 24 de ani, peste 85% anul trecut.

Revenirea lui Șimşek, care a fost Ministru de Finanțe și vicepremier în 2009-2018, a semnalat o îndepărtare de la reducerile neortodoxe ale ratelor dobânzilor, în ciuda inflației ridicate, care au declanșat o erodare de peste 80% a valorii lirei în cinci ani.

Erdoğan ia în calcul să-l numească pe Hafize Gaye Erkan, un senior executiv financiar din Statele Unite, ca guvernator al Băncii Centrale, conform Reuters.

Erkan ar fi al cincilea șef al Băncii Centrale în ultimii patru ani, după ce Erdoğan i-a concediat pe guvernatorii anteriori, ca parte a frecventelor pivotări ale politicii.

Autoritățile turce speră acum că investitorii străini se vor întoarce după un exod de ani de zile, dar observatorii pieței au avertizat că Erdoğan a apelat la politicile convenționale în trecut doar pentru a se răzgândi la scurt timp după.

Turcii fac haz de necaz

Mai multe filmulețe au ajuns virale pe Twitter după ce lira a scăzut la nivel record.

„Banca Centrală intervine să salveze lira”

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Chiriile în Istanbul. Care este cea mai scumpă și cea mai ieftină zonă?

În consecință, Sarıyer a ocupat primul loc în districtele din Istanbul în ceea ce privește prețul chiriei locuințelor cu o medie de 51.591 de lire, urmat de Beșiktaș cu 41.500 de lire și Kadıköy cu 32.820 de lire. 

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri.