Hagia Sofia a ajuns pe agenda zilei după ce noua ușă a fost instalată și a fost introdusă o taxă de intrarea în monumentul istoric de 25 de euro.
O ușă în stil oblon, cum ar fi cele folosite în garaje, a fost instalată pentru a face distincția între persoanele care intră pentru închinare și vizitele turistice, a ajuns virală în Turcia.
Utilizatorii rețelelor de socializare și-au exprimat părerile despre ușa instalată pentru intrarea turiștilor străini.
„Noua ușă pe care o vezi la Hagia Sofia veche de 1500 de ani… Ar trebui să-i spun ușă de garaj, obloane de magazin sau intrarea într-o parcare a unui mall? Nu mă pot decide… Să mă gândesc ce să-i spun mentalității care a făcut asta unui monument istoric magnific, sincer nu știu…”,scrie jurnalistul İzzet Çapa a scris pe contul său X, fost Twitter.
Pe de altă parte, începând de astăzi, turiştilor străini care vizitează moscheea se va percepe o taxă de 25 de euro.
Procesul de transformare a Hagia Sofia într-o moschee
Pașii către transformarea Hagia Sofia într-o moschee, care a fost muzeu timp de 86 de ani și inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO din 1985, au început în iunie 2020.
Hotărârea Cabinetului din 1934, care acorda statutul de muzeu a fost anulată de Consiliul de Stat. Aceasta a fost urmată de semnătura președintelui Recep Tayyip Erdoğan la 10 iulie 2020, care a aprobat decizia de a transfera conducerea Hagia Sofia către Președinția Afacerilor Religioase pentru ca aceasta să fie deschisă pentru rugăciune.
Cu acești pași, Hagia Sofia, cu un fundal istoric de 1500 de ani, și-a recăpătat statutul de moschee. Prima rugăciune de vineri a avut loc în Hagia Sofia după o pauză de 86 de ani pe 24 iulie 2020.
În plus, Consiliul Municipal Metropolitan din Istanbul a schimbat descrierea Hagia Sofia, desemnată anterior ca muzeu în planurile de zonare, în „Marea Moschee și Complex Hagia Sofia.