miercuri, noiembrie 20, 2024

Noua ușă de la Hagia Sofia a ajuns virală. Intrarea costă 25 de euro din 15 ianuarie

Hagia Sofia a ajuns pe agenda zilei după ce noua ușă a fost instalată și a fost introdusă o taxă de intrarea în monumentul istoric de 25 de euro.

O ușă în stil oblon, cum ar fi cele folosite în garaje, a fost instalată pentru a face distincția între persoanele care intră pentru închinare și vizitele turistice, a ajuns virală în Turcia.

Utilizatorii rețelelor de socializare și-au exprimat părerile despre ușa instalată pentru intrarea turiștilor străini.

„Noua ușă pe care o vezi la Hagia Sofia veche de 1500 de ani… Ar trebui să-i spun ușă de garaj, obloane de magazin sau intrarea într-o parcare a unui mall? Nu mă pot decide… Să mă gândesc ce să-i spun mentalității care a făcut asta unui monument istoric magnific, sincer nu știu…”,scrie jurnalistul İzzet Çapa a scris pe contul său X, fost Twitter.

Pe de altă parte, începând de astăzi, turiştilor străini care vizitează moscheea se va percepe o taxă de 25 de euro.

Procesul de transformare a Hagia Sofia într-o moschee

Pașii către transformarea Hagia Sofia într-o moschee, care a fost muzeu timp de 86 de ani și inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO din 1985, au început în iunie 2020.

Hotărârea Cabinetului din 1934, care acorda statutul de muzeu a fost anulată de Consiliul de Stat. Aceasta a fost urmată de semnătura președintelui Recep Tayyip Erdoğan la 10 iulie 2020, care a aprobat decizia de a transfera conducerea Hagia Sofia către Președinția Afacerilor Religioase pentru ca aceasta să fie deschisă pentru rugăciune.

Cu acești pași, Hagia Sofia, cu un fundal istoric de 1500 de ani, și-a recăpătat statutul de moschee. Prima rugăciune de vineri a avut loc în Hagia Sofia după o pauză de 86 de ani pe 24 iulie 2020.

În plus, Consiliul Municipal Metropolitan din Istanbul a schimbat descrierea Hagia Sofia, desemnată anterior ca muzeu în planurile de zonare, în „Marea Moschee și Complex Hagia Sofia.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.