duminică, mai 26, 2024

Nou record! Turcii au cheltuit peste 190 de miliarde de lire în 7 zile, pe fondul crizei economice

Turcii au stabilit un nou record, după ce peste 191 de miliarde de lire au fost cheltuite într-o săptămână cu cardurile de cred, conform Bold Medya.

O cheltuială record de 191,1 de miliarde de lire a fost făcută în prima săptămână a lunii septembrie, după ce cetățenii turci, a căror putere de cumpărare a scăzut, și-au folosit cardurile de credit.

Creștere reală de 51 la sută

Potrivit datelor Băncii Centrale, cheltuielile totale cu cardurile de credit și de debit, care au fost de 79,7 miliarde de lire în prima săptămână a lunii septembrie din 2022 au crescut la 191,1 miliarde de lire în săptămâna de 1 septembrie a acestui an.

Potrivit jurnalistei Şebnem Turhan, de la Ekonomim, această creștere nominală de 140 la sută indică o creștere reală de 51 la sută, ajustată pentru inflație.

12 miliarde pentru alimente

Cheltuielile pe diverse alimente sunt cu 39 la sută mai mari în termeni reali. Cheltuielile cu cardurile de credit și de debit pentru diverse alimente au crescut de la 5 miliarde de lire anul trecut la 12 miliarde de lire anul acesta.

În timp ce anul trecut s-au cheltuit 6,06 miliarde de lire pe benzină și combustibil, 12,3 miliarde de lire au fost cheltuite în prima săptămână a lunii septembrie a acestui an.

Cheltuieli pentru educație la nivel record

Deschiderea școlilor a afectat semnificativ cheltuielile cu cardurile în prima săptămână a lunii septembrie.

În timp ce doar 2,6 miliarde de lire au fost cheltuite pentru cheltuielile de educație în prima săptămână a lunii septembrie în 2022, 11,6 miliarde de lire au fost cheltuite în prima săptămână a lunii septembrie a acestui an. Părinții au plătit de aproape 3 ori mai mult pentru cheltuielile de educație cu cardurile anul acesta.

30 miliarde în malluri

În timp ce consumatorii au cheltuit 15,2 miliarde de lire cu carduri de credit și de debit în piețe și centre comerciale în prima săptămână a lunii septembrie 2022, anul acesta au cheltuit 30,6 miliarde de lire în septembrie.

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

Chiriile în Istanbul. Care este cea mai scumpă și cea mai ieftină zonă?

În consecință, Sarıyer a ocupat primul loc în districtele din Istanbul în ceea ce privește prețul chiriei locuințelor cu o medie de 51.591 de lire, urmat de Beșiktaș cu 41.500 de lire și Kadıköy cu 32.820 de lire. 

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri. 

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park.