joi, septembrie 14, 2023

Nou record! Turcii au cheltuit peste 190 de miliarde de lire în 7 zile, pe fondul crizei economice

Turcii au stabilit un nou record, după ce peste 191 de miliarde de lire au fost cheltuite într-o săptămână cu cardurile de cred, conform Bold Medya.

O cheltuială record de 191,1 de miliarde de lire a fost făcută în prima săptămână a lunii septembrie, după ce cetățenii turci, a căror putere de cumpărare a scăzut, și-au folosit cardurile de credit.

Creștere reală de 51 la sută

Potrivit datelor Băncii Centrale, cheltuielile totale cu cardurile de credit și de debit, care au fost de 79,7 miliarde de lire în prima săptămână a lunii septembrie din 2022 au crescut la 191,1 miliarde de lire în săptămâna de 1 septembrie a acestui an.

Potrivit jurnalistei Şebnem Turhan, de la Ekonomim, această creștere nominală de 140 la sută indică o creștere reală de 51 la sută, ajustată pentru inflație.

12 miliarde pentru alimente

Cheltuielile pe diverse alimente sunt cu 39 la sută mai mari în termeni reali. Cheltuielile cu cardurile de credit și de debit pentru diverse alimente au crescut de la 5 miliarde de lire anul trecut la 12 miliarde de lire anul acesta.

În timp ce anul trecut s-au cheltuit 6,06 miliarde de lire pe benzină și combustibil, 12,3 miliarde de lire au fost cheltuite în prima săptămână a lunii septembrie a acestui an.

Cheltuieli pentru educație la nivel record

Deschiderea școlilor a afectat semnificativ cheltuielile cu cardurile în prima săptămână a lunii septembrie.

În timp ce doar 2,6 miliarde de lire au fost cheltuite pentru cheltuielile de educație în prima săptămână a lunii septembrie în 2022, 11,6 miliarde de lire au fost cheltuite în prima săptămână a lunii septembrie a acestui an. Părinții au plătit de aproape 3 ori mai mult pentru cheltuielile de educație cu cardurile anul acesta.

30 miliarde în malluri

În timp ce consumatorii au cheltuit 15,2 miliarde de lire cu carduri de credit și de debit în piețe și centre comerciale în prima săptămână a lunii septembrie 2022, anul acesta au cheltuit 30,6 miliarde de lire în septembrie.

Apelul disperat al unui explorator american prins într-o peșteră din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Federației Turce de Speologie (TUMAF), Yaman Özakın, a transmis că metodele de scoate a lui Dickey – fie cu targă, fie ajutându-l să iasă singur – rămâne o parte critică a eforturilor de salvare în curs, care ar putea dura săptămâni întregi.

Turcia: Elevii se întorc la școală! Noi reguli pentru anul școlar 2023-2024

Într-un mesaj care precede redeschiderea școlii, ministrul Educației Yusuf Tekin a îndemnat părinții, profesorii și elevii să-și împărtășească responsabilitatea pentru educație, subliniind că aceasta este esențială pentru viitorul copiilor și bunăstarea națiunii.

Nou record! Turcii au cheltuit peste 190 de miliarde de lire în 7 zile, pe fondul crizei economice

O cheltuială record de 191,1 de miliarde de lire a fost făcută în prima săptămână a lunii septembrie, după ce cetățenii turci, a căror putere de cumpărare a scăzut, și-au folosit cardurile de credit.

Sondaj. Majoritatea turcilor nemulțumiți de sistemului de învățământ

Rezultatele sondajului au fost anunțate pe rețelele sociale de Centrul de Cercetare Socială, Yöneylem, în momentului începerii anului școlar 2023-2024, pentru aproape 20 de milioane de elevi din Turcia.