miercuri, mai 22, 2024

Judecat pentru insultă: Kılıçdaroğlu riscă să fie interzis din politică, plus 2 ani de închisoare

Principalul lider al opoziției din Turcia va fi judecat sub acuzația de „insultare a unui funcționar public”, în urma declarațiilor sale despre un fost ministru, conform Turkish Minutes.

Kemal Kılıçdaroğlu, președintele Partidului Popular Republican (CHP), a fost obligat să se prezinte în instanță în calitate de inculpat într-o citație trimisă pe 11 septembrie.

Jurnalistul Barış Terkoğlu, într-o rubrică din cotidianul Cumhuriyet de joi, a scris că procesul lui Kılıçdaroğlu va începe pe 7 martie 2024 la Tribunalul Penal 51 din Istanbul, iar procurorul, care a redactat rechizitoriul în octombrie, 2016, solicită o pedeapsă cu închisoarea între un an și doi ani, pe lângă interdicția de a se angaja în politică.

„Hoți”

Liderul CHP este judecat din cauza remarcilor sale într-un discurs în timpul unei reuniuni a partidului său, la Istanbul, pe 26 decembrie 2014 în care a vorbit despre investigațiile, care au zguduit țara în 2013 și s-au referit la unii dintre oficialii guvernamentali drept „hoți”.

Ancheta a implicat, printre alții, membrii familiei a patru miniștri de cabinet, precum și copiii premierului de atunci și actualul președinte Erdogan.

Erdoğan Bayraktar, fostul ministru turc al mediului și urbanismului și unul dintre cei patru membri ai cabinetului implicați în anchetă, a depus plângere împotriva lui Kılıçdaroğlu, care a fost transformată în cele din urmă într-un rechizitoriu. Un proces a fost inițiat după ce liderul CHP și-a pierdut imunitatea parlamentară.

Terkoğlu l-a citat pe avocatul lui Kılıçdaroğlu, Celal Çelik, spunând că politicianul a fost „fericit” să fie informat cu privire la dosarul intentat împotriva lui și a emis instrucțiuni pentru o verificare completă a tuturor faptelor implicate în caz.

Kılıçdaroğlu, fără imunitate parlamentară

Kılıçdaroğlu și-a pierdut imunitatea parlamentară când a refuzat să candideze pentru un loc în legislativ la alegerile generale din mai și, în schimb, a concurat împotriva președintelui în exercițiu Recep Tayyip Erdoğan pentru funcția de șef al statului.

Erdoğan a fost câștigătorul scrutinului din 28 mai, care îi va prelungi conducerea de 20 de ani până în 2028. Acesta a primit 52,1 la sută din votul la nivel național, în timp ce principalul său rival, candidatul opoziției Kılıçdaroğlu, a obținut 47,8 la sută.

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri. 

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei.