miercuri, septembrie 27, 2023

Judecat pentru insultă: Kılıçdaroğlu riscă să fie interzis din politică, plus 2 ani de închisoare

Principalul lider al opoziției din Turcia va fi judecat sub acuzația de „insultare a unui funcționar public”, în urma declarațiilor sale despre un fost ministru, conform Turkish Minutes.

Kemal Kılıçdaroğlu, președintele Partidului Popular Republican (CHP), a fost obligat să se prezinte în instanță în calitate de inculpat într-o citație trimisă pe 11 septembrie.

Jurnalistul Barış Terkoğlu, într-o rubrică din cotidianul Cumhuriyet de joi, a scris că procesul lui Kılıçdaroğlu va începe pe 7 martie 2024 la Tribunalul Penal 51 din Istanbul, iar procurorul, care a redactat rechizitoriul în octombrie, 2016, solicită o pedeapsă cu închisoarea între un an și doi ani, pe lângă interdicția de a se angaja în politică.

„Hoți”

Liderul CHP este judecat din cauza remarcilor sale într-un discurs în timpul unei reuniuni a partidului său, la Istanbul, pe 26 decembrie 2014 în care a vorbit despre investigațiile, care au zguduit țara în 2013 și s-au referit la unii dintre oficialii guvernamentali drept „hoți”.

Ancheta a implicat, printre alții, membrii familiei a patru miniștri de cabinet, precum și copiii premierului de atunci și actualul președinte Erdogan.

Erdoğan Bayraktar, fostul ministru turc al mediului și urbanismului și unul dintre cei patru membri ai cabinetului implicați în anchetă, a depus plângere împotriva lui Kılıçdaroğlu, care a fost transformată în cele din urmă într-un rechizitoriu. Un proces a fost inițiat după ce liderul CHP și-a pierdut imunitatea parlamentară.

Terkoğlu l-a citat pe avocatul lui Kılıçdaroğlu, Celal Çelik, spunând că politicianul a fost „fericit” să fie informat cu privire la dosarul intentat împotriva lui și a emis instrucțiuni pentru o verificare completă a tuturor faptelor implicate în caz.

Kılıçdaroğlu, fără imunitate parlamentară

Kılıçdaroğlu și-a pierdut imunitatea parlamentară când a refuzat să candideze pentru un loc în legislativ la alegerile generale din mai și, în schimb, a concurat împotriva președintelui în exercițiu Recep Tayyip Erdoğan pentru funcția de șef al statului.

Erdoğan a fost câștigătorul scrutinului din 28 mai, care îi va prelungi conducerea de 20 de ani până în 2028. Acesta a primit 52,1 la sută din votul la nivel național, în timp ce principalul său rival, candidatul opoziției Kılıçdaroğlu, a obținut 47,8 la sută.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Statistică TurkStat: Speranța de viață a scăzut în Turcia

Speranța generală de viață a scăzut ușor față de anii trecuți, femeile trăind cu cinci ani mai mult ca bărbații, conform Daily...

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Turiștii din Turcia: Rușii în top, cu peste 4 milioane de turiști în ultimele 8 luni

Turcia a găzduit 36.​754.146 de vizitatori în perioada de 8 luni a anului, Rusia fiind pe primul loc cu 4. 351. 000 de persoane.

Istanbul: Sancțiuni pentru sirieni care nu părăsească orașul până 24 septembrie

Direcția de Management al Migrației subliniază că perioada acordată refugiaților nu va fi prelungită.