duminică, noiembrie 17, 2024

Noapte minții!Autoritățile nu au aprobat teza de doctorat despre autoritarismul din Turcia. Academicianul este anchetat pentru „insultare a președintelui”

Consiliul Interuniversitar din Turcia (ÜAK), un subconsiliu al Consiliului Învățământului Superior (YÖK), nu a aprobat teza de doctorat a unui academician care aborda subiectul autoritarimsului în Turcia, conform Gazete Duvar.

Mehmet Baki Deniz a scris o teză intitulată „Cine conduce Turcia între 1980 și 2008? Business Power and Rise of Authoritarian Populism” la Universitatea de Stat, din New York (SUNY) din Binghamton.

Consiliul Interuniversitar din Turcia  nu a aprobat teza și l-a împiedicat pe Deniz să obțină titlul de „doctor” în Turcia, în 2021.

Academicianul a contestat decizia la Curtea de Casație pe motiv că a încălcat un articol din Constituție care asigură academicienilor dreptul de a desfășura liber toată cercetarea științifică și publicarea.

Acuzat de terorism

Mai mult, în mai 2021, UAK a depus o plângere penală împotriva lui Deniz sub acuzația de „insultare a președintelui” și „terorism” pentru explicarea autoritarismului în Turcia.

UAK a susținut că teza este „incompatibilă cu regulile științifice și academice, nu îndeplinește criteriile de obiectivitate, realitate, acuratețe”, potrivit cotidianului Sözcü.

„ÜAK a susținut că am prezentat argumentul că Turcia a devenit autoritară fără referințe sau cercetări și că teza a fost inadecvată din punct de vedere academic. În teza mea, am cercetat cum a reușit Erdogan să aducă schimbarea regimului autoritar prin adunarea puterii politice în Turcia și cum au contribuit afacerile la aceasta”, a susținut Mehmet Baki Deniz.

3 universități au trimis rapoarte

S-a dovedit că UAK a primit patru rapoarte separate de la trei universități cu privire la această teză, mai întâi a aprobat-o și apoi a respins-o.

În timp ce trei rapoarte de la diferite universități au aprobat teza, cadrele universitare de la Departamentul de Drept al Universității Marmara au considerat teza neobiectivă și au cerut să fie lansată o anchetă judiciară asupra tezei.

Raportul Universității Marmara a fost aprobat și semnat de rectorul Erol Özvar, care este în prezent șeful YÖK.

Deniz are o diplomă de licență de la Universitatea Sabancı și un master de la Universitatea Boğaziçi. Și-a terminat doctoratul în sociologie la New York Binghamton University (SUNY), recunoscut de YÖK. În teza de 250 de pagini, academicianul a analizat relația dintre politică și capital în ultimii 28 de ani ai Turciei.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.