duminică, aprilie 14, 2024

Naţiunile Unite condamnă Turcia pentru încălcarea drepturilor la muncă şi educaţie..

Un grup de experţi ai Biroului ONU pentru drepturile omului au condamnat, joi, Turcia pentru încălcarea dreptului la muncă şi educaţie în cazul concedierii unor funcţionari publici şi profesori acuzaţi de legături cu organizaţii teroriste, relatează site-ul agenţiei Associated Press.

Regimul din Turcia a dispus concedierea a aproximativ 134.000 de funcţionari publici – inclusiv mii de profesori – fără o investigaţie amănunţită şi plăţi compensatorii, pe baza unor presupuse legături cu organizaţii etichetate de Ankara drept grupări teroriste.

Turcia a decretat stare de urgenţă în luna iulie a anului trecut, în urma unei tentative eşuate de lovitură de stat.

Experţii Consiliului pentru Drepturile Omului din cadrul Naţiunilor Unite au precizat că drepturile de bază trebuie să fie respectate chiar şi în condiţiile stării de urgenţă, o situaţie care trebuie să fie limitată într-o societate democratică

„Nu a existat nicio încercare de a arăta că aceste măsuri de concediere, care au distrus carierele şi vieţile a zeci de mii de persoane, îndeplinesc toate criteriile necesare, în fiecare caz”, se arată într-un comunicat al ONU.

Experţii ONU au mai menţionat că „închiderea a 200 de surse media a subminat posibilitatea unei dezbaterii informate înaintea referendumului cu privire la posibilitatea de a creşte puterile preşedinţiei”.

Duminică, cetăţenii turci sunt chemaţi la vot privind propuneri de amendamente constituţionale. Experţii Naţiunilor Unite susţin că noua Constituţie care ar instaura un sistem prezidenţial de guvernare în Turcia, care va fi lipsit de control şi echilibru.

„Având în vedere natura sistematică a decretelor de urgenţă emise începând cu luna iulie, astfel de puteri ar putea fi utilizate în moduri care exacerbează deja existentele încălcări majore ale drepturilor economice, sociale şi culturale”, se arată în raportul ONU.

Specialiştii în drepturile omului sunt îngrijoraţi de faptul că modificările propuse ar permite preşedintelui Recep Tayyip Erdogan să declare în mod unilateral starea de urgenţă şi măsurile conexe.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Turcia. Fără taxe de drum și transportul public gratuit timp de 9 zile, cu ocazia Ramadan Bayram

În urma unui decret al președintelui Recep Tayyip Erdogan, Ministrului Transporturilor și Comunicațiilor, Abdulkadir Uraloglu, a anunțat drumurile și podurile publice vor fi gratuite timp de nouă zile în Istanbul, Ankara și Izmir.

Antalya: Povestea ciobanului care locuiește de 17 ani singur în munți

Turma de capre a lui Çabuk a fost furată peste noapte, în 2007. Acesta a spus că și-a închis caprele și, când s-a trezit dimineața, nu mai era niciuna.

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme.