vineri, aprilie 19, 2024

Românii din Turcia, îngrijoraţi: „Noi plecăm de aici. Am mai trăit vremuri de dictatură“

Turcia nu mai este o tara unde să-ţi dorești să trăiești, spun românii și turcii care consideră sporirea puterilor președintelui Recep Tayyip Erdogan, drept semnalul unei dictaturi ca în România lui Nicolae Ceauşescu.

Cristian Tănase, reprezentantul unui ONG din Constanţa, s-a aflat în Turcia referendumului care a conferit preşedintelui Recep Tayyip Erdogan puteri sporite. „Situația din Turcia este văzută diferit de populație. Majoritatea prietenilor mei din Turcia au votat pentru sporirea puterilor prezidențiale, pentru că li se pare că Erdogan chiar a schimbat lucrurile în bine. Din punct de vedere economic, chiar așa este, nu poate fi contestat. Dar treptat, lucrurile or să se schimbe, iar oamenii vor rămâne fără prea multe libertăţi civile, umane“, consideră Cristian, activist pentru drepturile tinerilor.

„COMUNİSM, ASTA O SĂ FİE ÎN TURCİA“

Românul vorbeşte despre ruptura dintre electoratul informat din marile oraşe şi cel din mediul rural. Cu voturi negative preponderent din Istanbul şi din Izmir, „Sultanul“ Erdogan se bucură, însă, de sprijinul populaţiei care a ieşit pe străzi să sărbătorească rezultatul referendumului.

Cristian avertizează asupra altui semn întâlnit pe străzile Istanbulului: „Turcii au ieşit pe străzi să se bucure, claxonau, vorbeau aprins, ceea ce a îngreunat traficul şi asa foarte aglomerat. Poliţia a fost mai prezentă pe străzi noaptea, nu pentru a avea grija celor ce s-au bucurat, ci a celor care ar îndrăzni să nu se bucure. Străinii văd aceste lucruri, perspectiva nu li se pare deloc îmbucurătoare, sunt semnele unei dictaturi evidente. Noi ştim bine cum era în regimul totalitar comunist, asta o să se întâmple şi la turci – chiar mai rapid decât se prevede“.

„EU PLEC DE AİCİ“

Daniel, din Alba Iulia, trăieşte în Turcia de 8 ani şi-a întemeiat acolo o familie, dar nu mai crede într-un viitor în ţara de adopţie. Deşi are un loc de muncă avantajos, la o companie aviatică, casă cumpărată, maşină proprie, românul plănuieşte deja să-şi lichideze afacerile din Turcia.

„Nimeni din jurul meu nu e fericit. Cunoscuţii mei au votat NU, pentru că nu le place ideea ca un singur om să aibă puterea absolută. Noi, românii, ştim cum e. Cei care au votat cu Erdogan sunt, de fapt, persoane care nu au şcoală şi care trăiesc din venitul minim pe economie… şi sunt mulţi. Voturile au fost furate pe faţă şi doar partidul de opoziţie încearcă să facă ceva. Schimbarea nu e imediată, va fi aplicată din 2019.

Nu mai e de rămas aici, îmi închid toate creditele pe care le mai am, apartamentul îl scot la vânzare, la fel şi maşina. Până în 2019 am timp să rezolv tot ce mai am de rezolvat pe aici. Da, vin acasă. Eu ştiu cum e să trăieşti într-un regim de dictatură, nu îmi doresc să trec iar prin acele vremuri“, este hotărât Daniel, care administrează o pagină de Facebook destinată comunității românilor din Turcia.


SURSA: http://adevarul.ro/locale/constanta/romanii-turcia-ingrijorati-noi-plecam-aici-mai-trait-vremuri-dictatura-1_58f769015ab6550cb8630760/index.html


 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.