sâmbătă, aprilie 20, 2024

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, la Bucureşti

Timmermans: Cred că e momentul ca statele membre să ia o decizie cu privire la primirea României în Schengen.

Este momentul ca statele membre să ia o decizie cu privire la primirea României în Schengen, a declarat joi, la București, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. „În ceea ce privește Schengen, România este un partener foarte important pentru noi. Este una dintre țările fruntașe în ceea ce privește securitatea frontierelor, nu doar în ce privește cantitatea, dar în primul rând în ceea ce privește calitatea și cred că este momentul ca statele membre să ia o decizie cu privire la primirea României în Schengen”, a afirmat înaltul oficial european. El a subliniat că această opinie a fost exprimată în mai multe rânduri de reprezentanți ai Comisiei Europene.”Este decizia statelor membre, nu a Comisiei. Comisia și-a spus părerea foarte clar, în mai multe rânduri”, a subliniat el.Timmermans a adăugat că România este unul dintre statele fruntașe în Europa în ceea ce privește sistemul judiciar.Timmermans: Sunt convins că după ce procesul MCV va fi încheiat lupta anticorupție va fi continuată de poporul român

Cel mai bun garant al statului de drept este poporul român, care va continua lupta anticorupție și după ce procesul MCV va fi încheiat în România, a declarat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

„Lupta noastră pentru statul de drept și pentru drepturile omului nu este una pe care o ducem pentru noi. Credem că fiecare cetățean european, indiferent unde locuiește, merită un stat de drept”, a afirmat Timmermans, în conferința de presă comună, susținută la Palatul Victoria, alături de premierul Sorin Grindeanu și ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Timmermans a susținut că aplicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, în ultimii 10 ani, a dus la realizări în România. În același timp, oficialul european s-a referit la schimbările din domeniul justiției, care au dat „emoții” oficialilor de la Bruxelles.”Unele din aceste realizări nu păreau posibile acum zece ani. Acum suntem pe ultima sută de metri a acestui lung maraton. Am avut emoții în urmă cu câteva luni, când am avut impresia că întregul proces va fi oprit sau va fi schimbată direcția. Am avut întâlniri constructive cu premierul Grindeanu. (…) Sunt convins că cel mai bun garant al luptei împotriva corupției este poporul român. Este un sentiment puternic în societatea din România că aceasta este lupta corectă. Oamenii își doresc (…) ca această luptă să continue. Sunt convins că după ce vor fi îndeplinite aceste recomandări și după ce procesul MCV va fi încheiat, lupta anticorupție va fi continuată de fapt de poporul român. (…) Acesta este cea mai bună garanție (…) că procesul va continua și după ce va fi încheiat MCV”, a mai spus Timmermans, adăugând că are „încredere deplină” în planul Guvernului României și în proiectele ministrului Justiției. El a ținut să sublinieze că românii sunt cei care doresc ca lupta anticorupție să continue: ”Românii fac acest lucru nu pentru că așa le spune Bruxelles-ul, ci poporul își dorește acest lucru, pentru el”.În ceea ce privește o dată la care va fi încheiat procesul MCV în țara noastră, Timmermans a spus că nu va da un termen și a făcut apel către forul Legislativ de a susține Guvernul.”Nu dau niciodată termene. Programul Guvernului este foarte clar și totul depinde de consultările publice, de interogarea tuturor celor implicați și de votul din Parlament. (…) Direcția urmată de Guvern merge către împlinirea recomandărilor. Parlamentul este suveran, dar aș cere Parlamentului să susțină Guvernul în demersurile sale și să nu aleagă o altă cale. (…) Acestea sunt ultimele noastre recomandări. Nu le vom schimba, nu vom adăuga altele. (…) Sper că acest Guvern va avea susținere puternică din partea Parlamentului, pentru a îndeplini acest scop, și susținere din partea societății române, pentru că odată ce va atinge acest scop va ajunge într-un punct ireversibil”, a punctat Timmermans.

Frans Timmermans se află în vizită, în România. Oficialul european a avut programate întâlniri cu președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. La finalul zilei, prim-vicepreședintele Comisiei Europene va susține un dialog cu cetățenii, la Muzeul Național de Artă, pe teme legate de Cartea albă privind viitorul Europei, celebrarea a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma și a zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. (AGERPRES)

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.