marți, iunie 18, 2024

Moment istoric! Erdogan a desemnat prima femeie în funcția de director al Băncii Centrale

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a numit un nou director financiar la conducerea Băncii Centrale a Turciei, pe fondul lirei turcești care a atins un nou record istoric la începutul săptămânii, conform Gazete Duvar.

Hafize Gaye Erkan, fost co-CEO la First Republic Bank și director general la Goldman Sachs, preia frâiele după realegerea lui Erdoğan și la puțin mai puțin de o săptămână după desemnarea noului cabinet.

Prima femeie guvernatoare a Băncii Centrale, Erkan este, de asemenea, al cincilea șef în ultimii patru ani, subliniind provocarea cu care s-ar putea confrunta de a oferi o schimbare de durată a politicii după ce Erdogan a înlăturat independența băncii în ultimii ani.

„Pentru a câștiga credibilitate și a ancora așteptările pieței cu doza minimă de majorări ale ratelor dobânzilor, ea trebuie să se asigure că preferința față de politicile de dobândă scăzută… sunt îngropate în trecut și nu o vor bântui”, susține specialistul.

Înclinațiile lui Erkan sunt neclare, având în vedere că nu are experiență formală în domeniul politicii monetare în cariera ei, care se întinde pe Wall Street și S.U.A. Hafize Gaye Erkan are un doctorat la Universitatea Princeton în inginerie financiară.

Erkan a fost la First Republic în perioada 2014-2021, conform profilului său LinkedIn. Anul acesta, banca a devenit cea mai mare din S.U.A, după ce a fost confiscat de autoritățile de reglementare și vândut către JPMorgan.

Analiștii se așteaptă acum ca Banca Centrală a Turciei să majoreze ratele dobânzilor la 20% și 25% de la 8,5% în această lună.

O astfel de întorsătură a economiei ar avea loc, deoarece mulți analiști anticipează tulburări din cauza rezervelor valutare epuizate, a inflației necontrolate și a deficitelor mari de cont curent.

Turcia oprește programul de ajutor pentru supraviețuitorii cutremurului din februarie 2023

Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD) au trimis un mesaj text supraviețuitorilor care au primit ajutor pentru chirie, pentru a-i informa că programul se va încheia.

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Turcia amendează Google cu 14,8 milioane de dolari din cauza unui hotel

autoritatea de concurență a anunțat că va fi aplicată o amendă de 0,0005 la sută din veniturile zilnice ale companiei până când aceasta își va îndeplini unele dintre obligațiile, dar noua amendă a fost aplicată în schimb.

Vizită specială la Moscova. Putin critică politica lui Erdogan: „Economia Turciei va pierde”

Evenimentul marcheză prima întâlnire a lui Putin cu Fidan de la numirea sa și a avut loc la doar o săptămână după ce Putin a criticat Turcia pentru adâncirea legăturilor sale economice cu instituțiile financiare occidentale.

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.