luni, septembrie 25, 2023

25 la sută, limita de creștere a chiriilor: 400 de mii de case sunt goale în Istanbul

Proprietarii, care au considerat insuficientă limita de creștere a chiriei de 25%, au început să-și țină casele goale, conform Bold Medya.

Ekrem İmamoğlu, primarul Municipiului Metropolitan din Istanbul, a făcut declarații pe această temă.

„700 de mii de adrese par goale în Istanbul. Chiar dacă este jumătate din asta, în vreo 400 de mii de case nu locuiește nimeni”, afirmă edilul.

De asemenea, consultanții imobiliari mai raportează că în Istanbul există 400 de mii de „case fantomă”, conform calculelor lor bazate pe facturile de apă.

Hakan Akdoğan, șeful All Entrepreneurial Real Estate Consultants (TÜGEM), a subliniat că experiențele negative ale proprietarilor sau ale oamenilor din jurul lor cu privire la închiriere sunt motivul pentru care aleg să țină caselor goale.

„Există o saturație acolo. Nu vedem o creștere rapidă a prețurilor ca înainte.De exemplu, dacă va fi o creștere de 30 la sută a prețurilor caselor anul acesta, cred că chiriile vor crește cu 40-50 la sută. Dacă există o creștere de 20 la sută a vânzărilor, chiriile vor crește cu 30 la sută.”, afirmă Akdoğan.

Potrivit experților imobiliari, unii cetățeni din Orientul Mijlociu și din țările din Golf, care au cumpărat 2-3 apartamente pentru a primi cetățenia turcă își păstrează casele goale.

Regulamentul de limitare a ratei de creștere a chiriei la locuințe până la 25 la sută a fost publicat în Monitorul Oficial din Turcia. Potrivit acestui regulament, rata de creștere a contractelor de închiriere reînnoite între 11 iunie 2022 și 1 iulie 2023 nu va depăși 25 la sută.

Statistică TurkStat: Speranța de viață a scăzut în Turcia

Speranța generală de viață a scăzut ușor față de anii trecuți, femeile trăind cu cinci ani mai mult ca bărbații, conform Daily...

Turcia: Pragul sărăciei depășește 41.000 de lire, de patru ori salariul minim

Datelor publicate de unitatea de cercetare a Sindicatului Muncitorilor Unite(BİSAM), o filială a Confederației Muncitorilor Revoluționari (DİSK) a arătat că turcii se luptă să se descurce cu un salariu minim de 11.402 de lire (422 de dolari).

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Istanbul: Sancțiuni pentru sirieni care nu părăsească orașul până 24 septembrie

Direcția de Management al Migrației subliniază că perioada acordată refugiaților nu va fi prelungită.

UE: Imposibil pentru turci să călătorească fără viză, din cauza legilor privind terorismul

Nacho Sanchez Amor a făcut declarații despre raportul recent al Parlamentului European privind Turcia și reacția președintelui turc la raport, subliniind că Turcia trebuie să îndeplinească șase criterii ca parte a cererii sale de aderare la UE pentru a călători fără viză în UE.

Turiștii din Turcia: Rușii în top, cu peste 4 milioane de turiști în ultimele 8 luni

Turcia a găzduit 36.​754.146 de vizitatori în perioada de 8 luni a anului, Rusia fiind pe primul loc cu 4. 351. 000 de persoane.